szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy vágányt használhatóvá tesznek, a másikon még akár a jövő hét végéig is tarthat a helyreállítás.

A terv szerint péntek reggel újraindulhat a vasúti forgalom az egyik vágányon, amely megsérült az újfehértói vonatbalesetben – közölte a MÁV. A másik vágányon akár a jövő hét végéig is tarthat a helyreállítás.

Az újfehértói vasúti átjárónál kedden egy traktor ütközött egy személyvonattal, majd a másik irányba haladó szerelvénnyel is. A traktort vezető férfi meghalt, a vonatokról több utast kórházba vittek, de azóta kiengedték őket. Az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben lefutott a sínekről, míg a negyedik vagon a síneken maradt.

A mozdony a vágánytól 16 méterre, a vasúti töltés alján állt meg.

Szerda estére a kisiklott személyvonat kocsijait egy vasúti daruval visszaemelték a sínekre, csütörtökön a mozdony mentésével folytatták a munkát. A jármű felépítményét elválasztották a forgóvázaitól. A sérült kerekeket egy vasúti teherkocsira téve szállítják el, a járműszekrényt pedig a sínekre odakészített forgóvázakra emelik rá, hogy a helyszínről vasúton tudják elvontatni a mozdonyt.

©

A sérült részen kicserélték a betonaljakat és a síneket, majd vasúti nagygépekkel még egy 50 méteres szakaszon vágányszabályozást végeznek – írta a vasúttársaság. A balesetben kidöntött helyett egy új felsővezeték-tartó oszlopot állítottak fel, a vasúti átjárót is járhatóvá tették, de az egyelőre továbbra is lezárva marad. A daruval végzett mentési munkálatok miatt elhúzott felsővezetéket visszaépítik a sínpár fölé.

A másik vágányon a felsővezeték leszakadt, azt 3 kilométeres szakaszon cserélni kell.

Amikor pénteken újraindul a forgalom az egyik vágányon Hajdúhadház és Újfehértó között, az egyvágányos közlekedés és a 60 km/h-s sebességkorlátozás miatt 15-30 perccel nőhet a menetidő. A Nyíregyházáról 6:30-kor Debrecenbe és a Debrecenből 14:03-kor Záhonyba induló személyvonat nem közlekedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!