Fenyőrigók tömegeit gyilkolják a Váci úti irodaházak

Fenyőrigók tömegeit gyilkolják a Váci úti irodaházak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A madárvédők szerint a nagy hidegnek köszönhetően még néhány hétig el fog tartani az élelmet kereső fenyőrigók csapatos belvárosi portyája.

Eredetileg a 444-nek írta meg egy olvasó, hogy micsoda áldatlan állapotok uralkodnak egy fővárosi irodaház környékén. A lap munkatársa a helyszínre ment, és valóban azt tapasztalta, hogy a Váci út 45. szám alatti irodaház környezetét ellepték a már halott vagy épp haldokló fenyőrigók.

Mint kiderül, a madarak halálát egy hatalmas üvegfal okozza, amely arra hivatott, hogy az utcafronttól elkerítse az irodaház belső udvarát. Ennek repülnek neki frontálisan a madarak. Az irodaház biztonsági őrei szerint csak aznap 50 tetemet gyűjtöttek be.

A Fióka- és madármentés nevű állatvédő szervezet munkatársai már intézkedtek, és felhívták a zöldhatóság figyelmét a problémára, továbbá ígéretük szerint hamarosan egyeztetnek az épület tulajdonosával is. A madarak annak ellenére pusztulnak, hogy vadmadarakat ábrázoló matricákat is ragasztottak az üvegfalra. A 444 által megszólaltatott Magyar Madártani Egyesület szakértői szerint ezek semmit sem érnek, továbbá Magyarországon jelenleg nincs érvényben olyan építési szabvány vagy előírás, ami kimondaná, hogy egy épületet biztonságossá kellene tenni a madarak szempontjából.

A Váci úton a szemközti irodaházaknál is észlelték ugyanezt a tömeges fenyőrigóhalált.

Ide kattintva megtalálja, hogy mi a teendő, ha esetleg az ön autójának vagy irodaablakának repülne neki egy madár.

 

Hozzászólások