Eurovízió – kitiltják a kitiltót?

Eurovízió – kitiltják a kitiltót?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői azzal fenyegették meg Ukrajnát, hogy eltiltják az országot a további fesztiválokon való részvételtől, ha nem engedik meg fellépni a májusi kijevi döntőn az Oroszországot képviselő Julija Szamojlovát.

Néhány nappal ezelőtt Kijev azért mondott nemet a kerekesszékes orosz énekesnő indulására, mert a 27 éves Szamojlova 2015-ben fellépett a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette Ukrajna törvényeit. Bár a szervezők azt javasolták, hogy Szamojlova egy moszkvai élő kapcsolásban adja elő dalát, az oroszok közölték: nem fogadják el a javaslatot, és bojkottálják a kijevi döntőt. Az Eurovíziós Dalfesztivál főszervezője, Ingrid Deltrene levélben közölte Volodimir Grojszman ukrán miniszterelnökkel, hogy elfogadhatatlannak tartja az orosz induló kizárását. „Ha Kijev nem változtatja meg a Szamojlova három éves kitiltására vonatkozó döntését, azzal komolyan leronthatja Ukrajna nemzetközi megítélését, és az is előfordulhat, hogy Ukrajnát kizárják a nemzetközi dalfesztivál indulói közül. Egyre mérgesebbek leszünk a miatt, hogy az idei verseny az Oroszország és Ukrajna közötti vita egyik csatornájává válik” – áll a levélben.

©


Ukrajna gondjait tetézi, hogy a pénzügyekkel és a szervezéssel sincs minden rendben: a közelmúltban a szervező bizottság több tagja is lemondott, és egyelőre nem tudni, honnan szedi össze Kijev a rendezéshez szükséges euró milliókat.