Ezüst- és bronzérmet nyertek a magyar diákok a matematikai diákolimpián

Ezüst- és bronzérmet nyertek a magyar diákok a matematikai diákolimpián

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarország a 107 részt vevő ország közül végül a 15. helyen végzett.

Jól szerepeltek a magyar diákok a Kolozsvárott megrendezett 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián – közölte a Bolyai János Matematikai Társulat.

Mint írták, Bukva Balázs, Gáspár Attila, Imolay András és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet, Egri Máté és Matolcsi Dávid pedig bronzérmet nyert, Magyarország a 107 részt vevő ország közül végül a 15. helyen végzett.

Maga a verseny két napig tart, a versenyzőknek összesen 6 matematikai problémát kellett megoldaniuk, naponta 4 és fél órát kapnak a három-három feladat kidolgozására. A problémák a matematika különböző területeiről valók, megoldásuk nem igényel középiskolainál magasabb szintű szaktudást. Minden feladat megoldása 7 pontot ér, így összesen 42 pontot lehet gyűjteni.

A díjakat a szerzett pontszám alapján osztják ki a következő módon: aranyérmet kap a versenyzők legtöbb pontot kapott 1/12-e, ezüstérmet a következő 2/12-ük, bronzérmet pedig a résztvevők soron következő 3/12 része. Aki nem nyer érmet, az dicséretet (honorable mention) kap, ha legalább egy problémát teljes egészében sikerült megoldania.

Hozzászólások