szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világhírű énekesnő 76 évesen, súlyos és hosszan tartó betegséget követően halt meg.

Néhány napja írtuk, hogy Aretha Franklin detroiti otthonában fekszik nagyon betegen. A tizennyolcszoros Grammy-díjas énekesnőnél nyolc évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak, meg is operálták, azóta többször adott koncertet, legutóbb tavaly novemberben, az Elton John által létrehozott AIDS-alapítvány 25. évfordulós buliján. 2017-ben és 2018-ban viszont már több koncertet le is kellett mondania egészségügyi okokra hivatkozva.

Az énekesnő lenyűgöző, négy oktávos hangterjedelme és tehetsége az amerikai zene egyik ikonjává emelte, és minden idők egyik legjobb lemezeladásait produkáló énekesnőjévé tette. Ő volt az első női előadó, aki bekerült a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Mindezt úgy, hogy autodidakta módon tanult meg zongorázni anélkül, hogy tudott volna kottát olvasni. Detroiti lelkész apja templomi kórusában, még gyerekként lépett fel először. Énekesnői karrierje 1956-ban indult, mikor 14 évesen felvette első, Songs of Faith című stúdióalbumát.

Senki sem testesíti meg jobban az afrikai-amerikai spirituálék, a blues, az R&B és a rock and roll összefonódását, mint ő. Ahogy a nehézségek és a bánat átalakul szépséggé, életerővé és reménnyé

- mondta róla Barack Obama 2016-ban. Az elnököt egy évvel korábban meg is ríkatta egy csodálatos előadásával:

Leghíresebb slágerei közé tartozik a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, a Think, az I Say a Little Prayer, a Chain of Fools. A legtöbben valószínűleg Otis Redding Respect című számát ismerik tőle, ami a polgári jogi küzdelmek időszakában mint az erős, független nők és a feketék szerepvállalásáért szóló kiáltás híresült el. Jól ismerték egymást Martin Luther Kinggel, Franklin énekelt is a polgárjogi harcos temetésén 1968-ban. Emberi jogi munkásságáért 2005-ben megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, ami az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése.

A zene mellett divatikonként is számon tartották, de szerepelt filmekben is. A Think című számot például elénekelte a blues kultfilm, az 1980-as Blues Brothers egy jelenetében:

Népszerűsége túllépett az amerikai határokon, és Franklin az egész világon elismertté vált. 1985-ben például csináltak egy közös számot az Eurythmics-szel. A brit formáció először Tina Turnert akarta felkérni a közreműködésre, de a Turner akkor éppen nem ért rá. Így jutottak el Franklinhez. A számot Grammyre jelölték R&B kategóriában.

1998-ban, a 40. Grammy-gálán Luciano Pavarotti helyett elénekelte a Nessun dorma című áriát. Itt éppen Ferenc pápa 2015-ös amerikai látogatásán énekli el ugyanezt, nézze, milyen csodálatos!

Franklin így vallott a zenéről:

A zene sok mindent művel az emberrel. De biztosan utaztat. Vissza tud vinni az időben, évekkel vissza, egészen azokig a pillanatokig, amikor bizonyos dolgok történtek az életedben. A zene felemel, bátorít, megerősít.

Franklint négy fia, Clarence Franklin, Edward Franklin, Ted White Jr. and Kecalf Cunningham és számos unoka gyászolja.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!