szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új tanulmány szerint 20 százalékkal nő az esélye a korai elhalálozásnak azoknál, akik naponta legurítanak egy pohár bort.

Jelentősen növelheti a korai elhalálozás esélyét a napi alkoholfogyasztás, még akkor is, ha az a „biztonságosnak” tartott keretek között marad – derül ki a Washington School of Medicine munkatársainak tanulmányából. A szerzők megállapították, hogy azoknál, akik hetente négy vagy több napon isznak, általánosságban 20 százalékkal emelkedik a rizikó.

A szakértők szerint például a vörösborban található antioxidánsoknak tulajdonított jótékony tulajdonságok már nem érvényesülnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják a szeszes italt.

„Mát tudjuk, hogy még azoknál is megnő a korai halálozás veszélye, akik csak nagyon kevés alkoholt isznak naponta. Korábban úgy tűnt, hogy vagy két pohár elfogyasztása hetente segít megóvni a szervezetet például a szív- és érrendszeri betegségektől, de a mindennapi italozás felülírja ezeket az előnyöket. Ha figyelembe vesszük a daganatos megbetegedések esélyét, bármennyi alkohol bevitele káros” – mondta Sarah Hartz, a kutatás (Alcoholism: Clinical and Experimental Research) vezető szerzője.

Hartzék a kutatásukhoz több mint 400 ezer 18 és 85 év közötti amerikai adatait vizsgálták meg.

Nemrég a The Lancet orvosi szaklapban megjelent vizsgálat szerzői is hasonló következtetésre jutottak: az alkoholfogyasztásnak szerintük sincsen jótékony hatása, ezért az egészségügyi szakembereknek az absztinencia felé kellene terelniük az embereket.

Hartz úgy fogalmazott:„ha az ajánlott napi alkoholmennyiséget személyekre bontjuk le, talán lehetnek olyan helyzetek, amikor valaki azt gondolhatja, hogy az alkalmankénti italozás potenciálisan jótékony hatású lehet. Összességében azonban azt gondolom, az embereknek nem kellene a napi egy pohár bor elfogyasztását egészségesnek tartaniuk.”

(Independent)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!