szerző:
hvg.hu

Októberi poloskalázban ég a fél ország, de egy olvasói levél felhívja a figyelmet arra, hogy a hideg elől védelmet kereső rovarok a kórházakban súlyos veszélyforrást jelentnek. A kórházi ferőzések kérdése és kommunikációja nem javult a miniszterváltással sem.

Több cikkben is foglalkoztunk (itt és itt) a mindent elárasztó poloskainvázióról. A szakértők elmondták, az áttelelés miatt lepik el a lakásaink és épületeink minden zegét-zugát a rovarok, amelyek ellen a rovarirtószerek hasznosak (és számos egyéb, hatékonynak mondott védekezési mód is kering a neten a féktisztító spraytől a szódabikarbona-ecet-víz spriccerig). Azt is kiemelték, a poloska a mezőgazdaságra káros, a madarak viszont nem eszik meg őket, tehát nincs hasznos szerepük a táplálékláncban az invazív rovaroknak. De ezen túl szerencsére nem károsak - nem csípnek, csak kellemetlenek, ahogy berregve ránk szállnak, és védekezésül büdös folyadékot spriccelnek ki.

©

Ám egy olvasói levél felhívta a figyelmet, hogy adott esetben a poloskainvázió több lehet kellemetlen esetnél. Olvasónk egy kórház hematológiai osztályán kellett eltöltsön egy féléves időszakot, itt olyan betegek fekszenek, akik fokozottan veszélyeztetettek a fertőzésekre, mert az immunrendszerük gyenge. Ezért kell sokkal szigorúbban takarítani, ami a munkarő- és forráshiány miatt sokszor nem megoldott a kritikák szerint. (A hvg.hu is beszámolt egy problémásnak tűnő esetről a Transzplantációs Klinikán.) "Amikor bekerültünk,

a kórteremben egy óra alatt összegyűjtöttem 14  poloskát.

Aztán másnap, amikor az ápoló bejött, lehordott, hogy tudok elnézni a poloska mellett, miért nem kapom el, miért kockáztatom a betegem életét, mert észrevett még egyet", írja olvasónk.

A poloskák tehát még egy veszélyes tényező a kórházi fertőzések tekintetében. (Nemrég ágyi poloskát találtak a traumatológiai intézetben.) A téma amúgy is rengeteg vihart kavar: bár úgy tűnt, a Balog-fél Emmi-vezetés után Kásler Miklós miniszter színre lépése változást ígért, az új miniszter elsődleges feladatnak aposztrofálta a kórházi fertőzések számának visszaszorítását. Ám a határidő szeptember 1-je óta nem született meg a 2017-es fertőzésekről szóló összefoglaló jelentés. A több mint egyhónapos késés törvénysértő, de nincs semmilyen következménye. Bár volt olyan kórház, amely maga tette közzé a statisztikai adatokat, a Társaság a Szabaságjogokért (TASZ) civil szervezetnek ki kellett perelnie a vonatkozó számokat. A jogerős ítélet ellenére azokat nem kapták meg, ezért a TASZ október elején meghirdetett egy tájékoztató kampányt: kitelepülnek a szervezet aktivistái a kórházak elé, és tájékoztatják a jogaikkal és lehetségeikkel sokszor teljes homályban mozgó betegeket. Petíciót is indított a TASZ, és panaszokat is gyűjt, hogy visszaszorítsa a sokszor sorsokat kerékbe törő kórházi fertőzéseket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

A csehek kétharmada a melegházasság mellett

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

Trump ügyvédje szerint az elnök kampánycsapata összejátszhatott az oroszokkal

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában