szerző:
hvg.hu

A nők a szülészeteken tapasztalt rossz bánásmód és erőszak miatt tiltakoznak, miután egy képviselőnő a parlamentben beszélt róla, mit kellett átélnie.

Igazi lavinát indított el felszólalásával egy horvát képviselőnő, Ivana Nincevic-Lesandric, aki korábban a parlamentben beszélt arról, miken kellett keresztülmennie a kórházban, miután elvetélt – írja a BBC. A nő szörnyű bánásmódról számolt be, azt állította, az orvosa szerint szükséges beavatkozást érzéstelenítés nélkül hajtották végre rajta.

Nincevic-Lesandric beszámolója után az egészségügyért felelős miniszter kijelentette, hogy ilyesmi nem történik a horvát kórházakban, és hogy a képviselő csak eltúlozta a dolgokat.

Nem sokkal később azonban több nő is követte Nincevic-Lesandric példáját, és a #BreakTheSilence (Törd meg a csendet!) kampány keretében beszélni kezdtek az őket terhesség és szülés közben ért erőszakról vagy nem megfelelő bánásmódról.

Alig egyetlen hétvége alatt több száz nő osztotta meg történetét valamelyik közösségi oldalon, a Parents is Action nevű szervezet pedig elkezdte összegyűjteni ezeket a "vallomásokat".

Szörnyű dolgokról számoltak be ezek a nők: hallhattunk érzéstelenítés nélkül elvégzett szövettani mintavételről, de volt példa arra is, hogy császármetszés vagy természetes szülés utáni varrás közben nem adtak a páciensnek érzéstelenítőt

– mondta a szervezet szóvivője.

Az egészségügyi tárca szerint azonban az esetükről beszámoló nők száma relatíve alacsony, és mivel sokan név nélkül osztották meg történetüket, nehéz lenne vizsgálatot indítani az ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kórházak eljárásai között lehetnek különbségek, ilyenkor mindenről tájékoztatni kell a pácienst még a beavatkozás megkezdése előtt.

Októberben Magyarországon is tiltakozást szervezett a szülészeti erőszak és a sokszor szükségtelen, elavult beavatkozások ellen ellen a Másállapot a szülészetben nevű Facebook-csoport.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

Rambótól A miniszter félrelépig - ezekért a filmekért vagyunk hálásak Andy Vajnának

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3