szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvalósult a civilek ötlete.

Parkolóházban alakított ki ideiglenes hajléktalanszállót egy ausztrál civil szervezet. A Brisbane városában működő Beddown egyesület olyan létesítményeket vett számításba, amelyek csak nappal vannak használatban, éjjel pedig üresen állnak. Megegyeztek az egyik nagy parkolóházzal, akik egy kéthetes próbaidőszakra rendelkezésre bocsátották a területüket.

A kijelölt parkolóhelyekre mobil felszerelést telepítenek, nemcsak ágyakat, hanem mosdót és orvosi rendelőt is, majd napközben ismét az autóké a terep.

A jótékonysági szervezet azért keresett ilyen lehetőséget, mert a hajléktalanság egyik velejárója az alváshiány, amely további problémákhoz vezet: depresszióhoz, cukorbetegséghez, elhízáshoz és memóriazavarhoz. Emellett természetesen nem is biztonságos az utcán aludni.

A kéthetes próbaidőszakban 41 hajléktalan használta a szolgáltatást, és elégedettek voltak vele. Mindannyian biztonságban érezték magukat. A vendégek arról is beszámoltak, hogy a kényelmes alvás hozzásegítette őket az alkohol- és drogfogyasztásuk csökkentéséhez. Egyikük azt mondta:

évek óta most először álmodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr