szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet csak arra áldoz energiát, amire megéri neki. Ha nincs esély a teherbe esésére, inkább kikapcsolja a fajfenntartó funkciókat.

Összefüggést találtak a University College London kutatói az aktív szexuális élet és a menopauza indulásának ideje között.

A kutatások szerint a rendszeresen szexelő nőknek 28 százalékkal több esélyük van elkerülni a korai klimaxot, mint a ritkább szexuális életet élő társaiknak. A rendszeres ebben az esetben legalább heti egy alkalmat jelent, de ezen belül mindegy, hogy a szexuális esemény közösülés, orális szex vagy önkielégítés.

A fenti érték 19 százalékra csökken az olyan nők esetében, akik legalább minden hónapban szexelnek.

A kutatócsoport 2936 nő kétéves szexuális aktivitását vizsgálta. Az eredményeikből arra következtettek, hogy

ha elmaradnak a szexuális élet testi jelei, akkor a szervezet egyszerűen átcsoportosítja az erőforrásait máshová.

Az ovuláció (azaz a peteérés), amikor az érett pete kilökődik a petefészekből, a szervezet számára egy “költséges” folyamat, de fajfenntartási szempontból megéri. Ha viszont nincs esély a megtermékenyülésre, akkor a szervezet ezt az energiát hatékonyabban is fel tudja használni máshol.

Megan Arnot, a tanulmány egyik szerzője szerint a szervezet a lehető legjobban akarja befektetni a rendelkezésére álló energiát, például úgy, hogy

a termékenység helyett aktívan tartja a nőt, hogy az gondoskodni tudjon a potenciális unokákról.

A kutatási eredmények a “nagymama hipotézist” erősítik, amely szerint az emberi nők azért élnek sokáig a termékeny életszakaszuk után, mert a nagymamák segítenek az utódok gondozásában. Az állatvilágra egyébként általában az a jellemző, hogy a termékeny szakaszt követően nem sokkal az egyed élete is véget ér.

Az emberi fajnak ez igazi win-win szituáció. A mostani kutatás szerint a szervezet gondoskodik arról, hogy a potenciálisan még vagy újra anyává váló nők ne kerüljenek reprodukciós konfliktusba az idősebb generációk nőtagjaival. Utóbbiak pedig így aktívan segíthetik az unokáik túlélését.

A Royal Society Open Science-ben megjelent tanulmány amerikai nők 1996-1997-es egészségügyi adatait elemezte. A vizsgált időszak elején még egyik nő sem lépett be a változó korba, az átlag életkor pedig 45 év volt. A tanulmányban vizsgált nők 46 százalékánál ebben a két évben megindult a klimax folyamata, olyan fizikai tünetekkel, mint a menstruációs ciklus változása és a hőhullámok. 54 százalékuk viszont a menopauzát megelőző szakaszban járt, rendszeres volt a menstruációjuk, és nem mutatkoztak a klimax indulásának jelei.

(Independent)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sándor Anna Élet+Stílus

Soha nem hagytuk ennyire magukra az anyákat, mint most?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az emberiség mindig ugyanúgy gondolkodott az anyaságról, ez viszont nem igaz. Az ideális anya képe az emberiséggel együtt változik, a kulturális és gazdasági hatások minden korban befolyásolták. Mára az anyáknak annyi elvárással kell szembenézniük, mint korábban soha - mindezt ráadásul egy elmagányosodó társadalomban.