szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színésznő elárulta, fiatalkorában ő is tett olyat, amiért eljárt az édesanyja keze, de szerinte ez csak az ő nevelését szolgálta. A gyerekjogi szakemberek viszont ezt másképp gondolják.

Az egyik legmegosztóbb téma a szülők között az anyai pofon létjogosultsága. Sokak szerint egyáltalán nem elfogadható semmilyen körülmények között, mások szerint van, amikor indokolt. Most Szulák Andrea osztotta meg véleményét ezzel kapcsolatban a Nyugi! Köztünk marad… című műsorában – írja a Blikk.

Tizenhat éves korában barátnőivel tinidiszkóba ment, amikor is visszafele sikerült lekésnie a buszát. "Tízre kellett volna hazaérnem, de eldumáltuk az időt, és az orrunk előtt ment el a busz" – kezdte a történetet Szulák, aki végül negyedóra késéssel ért vissza az otthonába. Ott aztán hiába próbált csendben elosonni, édesanyja már várta őt, és el is járt a keze.

A színésznőt saját bevallása szerint tiszteletre nevelte a pofon, rájött, hogy nem szabad más lelki világával játszani, pláne, ha egy aggódó szülőről van szó.

Ő maga is úgy véli, hogy hogy „ha a helyzet úgy kívánja, akkor akár lehet létjogosultsága egy anyai pofonnak”. Eddig még nem kellett még ehhez a drasztikus lépéshez folyamodnia, 12 éves lánya ugyanis jó tanuló, és mindig időben is ér haza, így semmi panasza nem lehet rá édesanyjának.

A szakemberek mindenesetre ezt másképp gondolják. Gyurkó Szilviának, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjének az írását idéznénk:

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai, érzelmi vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. Mert megsérti a határokat, az alapbizalom szövetét és traumatizál. Akkor is, ha ma már sorsfordító és elengedhetetlen szülői beavatkozásnak gondoljuk, és egyébként: „mégis rendes ember lett belőlem”. A törvény 2005 óta tiltja a gyerekek bántalmazását (ahogy a felnőttekét, és azóta már az állatokét is).

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Kiküldték a hétvégi AstraZeneca oltásokat lemondó sms-eket

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött