szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hercegi pár 1990 májusában tett látogatást hazánkban.

A volt szocialista blokk országai közül elsőként Magyarországot kereste fel a walesi hercegi pár. Május 7-én délután érkeztek, Göncz Árpád fogadta őket. Az akkor még csak ideiglenes köztársasági elnök, aki ezt a tisztet is csak pár napja töltötte be, nagyon elegánsan oldotta meg a pár reptéri fogadásán az esetleges protokollbéli hiányosságait. Azt mondta Károlynak, hogy “az ön családja ezer éve csinálja ezt, én három napja”.

A pár aznap díszvacsorán vett részt az Országházban. Majd a négynapos látogatás során voltak a Vásárcsarnokban, a Halászbástyánál, ellátogattak Bugacra (ahol pálinkáztak is), Károly a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Corvinus) beszédet tartott a gazdasági és kulturális élet szereplőinek, megnézték a Vígszínház egyik darabját, a hercegnő a Pető Intézetben és a Filmgyárban is járt.

Villamosoztak is, a Duna-parton közlekedő 2-es villamosra szálltak fel, a Vigadóig mentek a járművel, ott már néptánccsoportok várták.

Diana két évvel később még egyszer ellátogatott Budapestre – akkor már egyedül, a Brit Balett társulatát kísérte el hazánkba mint a szervezet fővédnöke.

Szigeti Tamás fotóművész a Facebook-oldalán osztja sorra a 30 évvel ezelőtti eseményekről készült képeit. A Diana–Károly-vizitről például ezeket lőtte:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!