szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump elnöksége alatt most először hozott nagy súlyú, abortusszal kapcsolatos döntést az amerikai legfelsőbb bíróság.

Történelmi ítéletben mondta ki az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó egyik lousianai törvény alkotmányellenes – írja a BBC. A szóban forgó törvény 2014-es. Azt mondja ki: a terhességmegszakítás végzéséhez az orvosoknak a praxisuk 30 mérföldes (nagyjából 48 kilométeres) körzetében lévő kórháztól kell engedélyt kérniük.

A törvényhozás a nők egészségének védelmével érvelt emellett. Kritikusai viszont rámutattak: rendkívül ritkán lép fel bármilyen komplikáció a terhességmegszakítások során, ugyanakkor rengeteg kórház vallásos vagy konzervatív vezetésű. Ezért a törvény komolyan korlátozza az abortusz végzésére jogosult orvosok számát.

Ezt mondta ki az ítélet is, amit – minthogy a liberális többséggel tartott John Roberts, a legfelső bíróság elnöke is – 4-5 arányban hoztak meg a bírák. A mostani az első komoly, abortusszal kapcsolatos döntés, amit a testület Donald Trump elnöksége alatt hozott.

Tavaly májusban írt alá Louisiana állam demokrata kormányzója, John Bel Edwards egy újabb törvényt, amely még tovább korlátozza a nők jogait. Ez a terhességmegszakítást a terhesség hatodik hetétől tiltja, és nem tesz kivételt sem a nemi erőszakból, sem a vérfertőző kapcsolatból fogant terhességgel.

Ezzel kapcsolatban is sokan vélik úgy: a szigorú törvényt éppen azért hozták, hogy – miután megtámadják azt – az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerüljön. A Donald Trump elnök által kinevezett két új bírával konzervatív többségűvé vált testület ugyanis az abortuszellenesek reményei szerint törvényen kívül helyezné az 1973-ban született, úgynevezett Roe–Wade-döntést, amely a nők abortuszhoz való jogát biztosítja az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!