szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatrészes sorozatot a Netflix szállítja majd.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az amerikaifutballista-polgárjogi aktivista Colin Kaepernick nevét George Floyd halála és az azt követő antirasszista tüntetések hozták be ismét a köztudatba. Ő volt az a sportoló, aki néhány éve az amerikai himnusz alatt újra meg újra térdre ereszkedett, hogy a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen tiltakozzon. A történetével ebben a cikkünkben foglalkoztunk. És most úgy tűnik, a Netflix is lecsapott erre a történetre.

A Colin in Black & White (Colin feketén-fehéren) című sorozat az életének a korai szakaszát mutatja be. Kaepernick ugyanis fekete kisfiúként nőtt fel az őt adoptáló fehér családban. A sorozat az ígéretek szerint azt is megvizsgálja, hogy milyen úton lett belőle aktivista.

Kaepernick térdelő protest gesztusát egyébként annak idején könnyű volt félremagyarázni, és ezt sokan meg is tették, hazafiatlannak nevezték, aki nem tiszteli az amerikai himnuszt és a zászlót, vagyis az amerikai értékeket is semmibe veszi. Mostanra a Black Lives Matter tüntetések egyik központi eleme lett.

Még a rendőrök is térdelnek
©

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Amerika most döbben rá, mit is jelentett Colin Kaepernick térdelése

Azok után, hogy egy fehér minneapolisi rendőr hosszú perceken át térdelt George Floyd nyakán, aki aztán bele is halt ebbe, Colin Kaepernick négy évvel ezelőtti tiltakozása nemcsak indokoltnak, hanem prófétainak is tűnik. A gesztus ma is ugyanolyan komplex, mint amikor az amerikaifutballista elkezdte a személyes harcát a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, de egyre többén kezdik megérteni, hogy mit is akart üzenni.