szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 6,3 kilogrammos tanzanit árából egy iskolát szeretne építeni Saniniu Laizer, és az egészségügynek is adna a pénzből.

Júniusban egymilliárd forintot érő csekket vehetett át egy tanzániai bányász két drágakőért, és – mint a BBC írja – szerencséje ezzel még nem ért véget. Saniniu Laizer ugyanis nem hagyott fel a munkával, miután a valaha talált legnagyobb tanzanit drágakövet kifordította a földből, és most egy harmadik, 6,3 kilogrammos rögöt is talált.

Laizer 2 millió dollárt keresett a harmadik kővel, azaz nagyjából 590 millió forintnyit.

Az 1960-as években felfedezett, a 21. század drágakövének tartott tanzanit kizárólag a kelet-afrikai ország egy kis, északi régiójában található meg. Lelőhelyét egy mindössze 24 kilométer hosszú kerítéssel körül tudta venni Tanzánia, a területet a hadsereg őrzi. Becslések szerint 20 éven belül kimerül az utolsó tanzanit-bánya is.

Laizer mint legutóbb, most is Tanzánia államnak adta el a követ. Erre biztatja a többi, hozzá hasonló bányászt is: az állammal ugyanis átlátható feltételek mellett lehet kereskedni – részletezte a BBC szerint.

A szerencsés bányász, miután júniusban megtalálta a 9,2, illetve 5,8 kilogrammos köveket, azt nyilatkozta, hogy egy hatalmas bulit rendez az árukból. Hozzátette, nem érzi szükségét óvintézkedéseknek a friss vagyona miatt, és addigi életmódját szeretné folytatni. A férfi egyébként 30 gyerekes apa, és a bányászati engedélyen kívül egy 2000 tehenes gazdasága is van.

Laizer az általa talált harmadik hatalmas tanzanit árából egy iskolát szeretne építeni, és az egészségügynek is adna a pénzből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás, és ezen a válása sem fog változtatni

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban

Kétezer felett a napi megbetegedések száma Csehországban