szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színművészeti frissen kinevezett kuratóriumának tagja szerint a kölcsönös bizalmat kellene valahogy visszahozni az egyetem új vezetői és a hallgatók, korábbi oktatók között.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Lassan meg lehetne látni azt, hogy nem rosszindulattal vagyunk, ez a kuratórium nem egy fenyegető testület, és a modellváltás nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé” – mondja a Mandinernek adott interjúban Rátóti. Szerinte ma legnagyobb veszély az, hogy egyre mélyebbre ássák magukat az árokba.

„Óriási veszélyforrásként emlegetnek minket, ahelyett, hogy próbálnák az új helyzetben megtalálni a bővülő lehetőségek sorát. Rengeteg nyilatkozatot hallhatunk arról, hogy nemzetközi rangú színészek vagy rendezők is kerülhetnek majd ki a jelenlegi hallgatók közül, ezzel a támogatással, arculat- és modellváltással éppen, hogy megerősítjük ezt a lehetőséget. Ebben közös a szándék. Nem veszik észre, hogy már most vannak olyan dolgok, amikben egyet beszélünk.”

Felhánytorgatja, hogy korábban az SZFE-n „a polgári színházakból” nem volt szinte egyetlen tanár sem az utóbbi években. Először azt mondja, ennek az okára van magyarázata, de nem akar „abba a csapdába esni, mint a másik oldal, hogy állandóan sugallnak vagy sejtetnek valamit”.

Később viszont mégiscsak sugall és sejtet ő is, amikor felteszi azt a kérdést, „hogy ha valóban úgy van, ahogyan ők állítják, hogy ez tényleg egy nyitott egyetem volt, akkor most miért van ez a foggal-körömmel való ragaszkodás ahhoz, hogy ők hova is tartoznak pontosan. Számomra ez ellentmondásos, és egy picit el is árulja azt, hogy mi volt a fő ideológiai irány. Óvakodnék attól, hogy olyan summás véleményeket fogalmazzak meg az egyetemről, hogy „liberális fészek volt” vagy hasonlók, de a liberális oldal irányából jövő tiltakozás hevességéből egyértelműen kirajzolódik, mi is a helyzet. Gyakorlatilag önmagukat leplezik le.”

Egyébként Rátóti úgy véli, a tulajdonosnak – aki egy ekkora arculatváltást finanszíroz, mint fenntartó – joga van hozzá, hogy ő határozza meg a kuratórium tagjait. Nem érdemes erről tovább vitatkozni.

A szeptembertől induló tanévben szeretnék azt elérni, hogy a tanítás elkezdődhessen ugyanabban a formában, ahogy eddig, és ugyanazokkal a tanárokkal, akik eddig osztályt vezettek, vagy éppen most osztályt indítanak – jelentette ki. „Még egyszer szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem a vérengzés a cél. Ha rajtunk múlik, földönfutóvá senki nem válik a tanárok közül, semmiféle ilyen fenyegetettséget nem jelentünk.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

Októberben újra tárgyal a kormány Karácsonyékkal a fővárosi közlekedésről

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?

Elszállhatnak-e ismét a lakásárak az MNB új hitelprogramja miatt?

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?

Hogyan kerüljünk közelebb a belső anyánkhoz?