szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatszoros világbajnok a felsőjén Breonna Taylornak követelt igazságot.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Vizsgálatot indított a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) azután, hogy a Formula–1-es Toszkán Nagydíj dobogóceremóniája előtt és után a futamgyőztes Lewis Hamilton egy ilyen felirattal ellátott pólót viselt:

tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort.”

Hamilton fekete pólójának hátán Taylor arcképe alatt az a szöveg szerepelt: „mondjátok ki a nevét”.

A hatszoros világbajnok Mercedes-pilóta a verseny leintése utáni interjúban is igazságot követelt a 26 éves korában, idén márciusban, a Kentucky állambeli Louisville-ben lelőtt egészségügyi dolgozónak. Taylort a saját otthonában lőtték le civil ruhás rendőrök, miután éjszaka rátörtek. A nő barátja azt hitte, hogy betörőkkel van dolga, ezért a saját fegyverével figyelmeztető lövést adott le, amit a rendőrök célzott lövésekkel viszonoztak.

Lewis Hamilton szerint kínos, ami a Magyar Nagydíj előtt történt

A futamgyőztes még mindig elégedetlen azzal, ahogy a társai a rasszizmus elleni küzdelemhez állnak.

Hamilton akkor is magára öltötte a pólót, amikor a futam rajtja előtt térdre ereszkedett a rendőri erőszak és a rasszizmus elharapózása ellen tüntetett. Többen vele tartottak, mások csak körülállták a térdelőket.

Az F1-es versenyző előtt sok más sportoló is felhívta már a figyelmet Breonna Taylor történetére. Legutóbb Oszaka Naomi tett így, aki az amerikai nyílt teniszbajnokság során hét különböző névvel feliratozott maszkot viselt: olyan színesbőrű nőkével és férfiakéval, akikkel rendőrök végeztek az Egyesült Államokban.

Hamilton az utóbbi hónapokban a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom hangos támogatójává vált, a júliusi Stájer Nagydíj után a Fekete Párducok ismert kézmozdulatával üzent a dobogó legfelső fokáról.

Lewis Hamilton nem bánja, ha a bőrszíne miatt kényelmetlenül érzik magukat a társai

George Floyd halála és a rasszizmus elleni tüntetések kihozták a polgárjogi harcost a Forma–1 hatszoros világbajnokából. Lewis Hamilton a saját kollégáival is szeretné megértetni, milyen az, ha a világ minden egyes nap eszébe juttatja az ember bőrszínét.

(via SkyNews)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Heten álltak oda átadni a szentendrei bicikliutat

Heten álltak oda átadni a szentendrei bicikliutat

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste