szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Staatsoper igazgatója magyarázta el nekik, hogy mi történt, mialatt ők az előadást nézték.

A bécsi terrortámadás épp abban az idősávban történt, amikor sokan színházba, operába mentek. Ez volt a keddi lezárások előtti utolsó este, amikor a bécsiek elmerülhettek még a kulturális programokban.

A Staatsoper és a Burgtheater nézőterén ülők csak akkor értesültek arról, hogy mi történik a városban, amikor az intézmények vezetői ezt közölték velük. A Staatsoper igazgatója, Bogdan Roscic a függöny előtt magyarázta el a nézőknek, hogy lövöldözés volt a városban, és a biztonságiak azt kérik, hogy ne hagyják el az épületet.

A hétfő esti előadás telt házzal futott, mintegy ezren voltak az operában. Az épületet csak nem sokkal éjfél előtt hagyhatták el, csaknem négy órával az után, hogy elkezdődött a támadás a bécsi zsinagógánál. A nézőket rendőrök kísérték a tömegközlekedési járművekhez, és azt kérték tőlük, hogy maradjanak otthon. Az egyik operarajongó azt mondta, megrázták a történtek, és fogalmuk sem volt, hogy mi vár rájuk, amikor kimennek az épületből.

Bécsből jelentjük: döbbent csend volt a lövöldözések után

Katonák, rendőrök lepték el keddre virradóra a bécsi belvárost, az előbbiek a kiemelt objektumokat, mindenekelőtt a követségeket védik, „átengedve" a rendfenntartókat a terrortámadás utáni nyomozásnak, a lakosság védelmének. Helyszíni beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!