szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések, ami után felvételi nélkül mehetnek egyetemre a diákok.

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre. Az ITM közleménye szerint az "új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezhessék”.

Az új oktatási program keretében mind a közép- és felsőfokú oktatási tartalmakat, mind a duális képzést összehangolják, utóbbi azért lehet szerencsés, mert a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak.

Az új képzési formában:

  • A tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot.
  • A képzésbe beépített többlet ismeretanyag elsődlegesen felsőfokú alapozó ismeretek elsajátítására irányul.
  • A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező (5 év).
  • Az ágazati alapoktatás a közös ágazati tartalommal folyik, vagyis az első két évben ugyanúgy az ágazati alapismereteket sajátítják el a tanulók. A többlet oktatási tartalom a szakmaválasztást követően, a szakirányú oktatás során épül be a képzésbe.

Mindezzel az állam nyilván a még mindig népszerű gimnáziumoktól csábítaná el a diákokat a szakképzés felé, hiszen ez lesz az egyetlen út felvételi nélkül a felsőoktatásba. A kormány az utóbbi években sokadszorra reformálja meg a szakképzést, ezúttal a technikumok kaptak tehát egy "elitklubot".

A programot választó fiatalok – az ígéretek szerint – akár 16 éves koruktól valódi vállalati környezetben szerezhetnek gyakorlatot, juthatnak saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez is.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak.

Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az eddigi legszebb kabriót csinálták az olaszok a Tesla Model S-ből

Az eddigi legszebb kabriót csinálták az olaszok a Tesla Model S-ből

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Újabb 95 halálos áldozata van a járványnak Magyarországon

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt

Veszélyessé váltak egy józsefvárosi ház lakásai: a lakók szerint egy építkezés, az építtető szerint a ház alapállapota miatt