szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020 szinte kivétel nélkül mindenki számára a problémák, a veszteségek és a szorongás éve volt, sőt még most is csak reménykedni tudunk, hogy hamarosan talán véget ér ez a korszak. De paradox módon a sok rossz hordalékaként néha, mint egy szebb kavicsot a folyóparti törmelék közt, lehetett találni némi jót is.

Azért volt valami jó 2020-ban is
Kapásból azt mondanánk - sokakkal egyetértésben -, hogy csúnyán elbaltázott év volt ez. De mi van, ha mégsem. Kizárt, hogy ne találjunk valami jót 2020-ban is. Olyasmit, amit személy szerint minket ért, de akár olyat is, ami mindannyiunkat. A hvg.hu csapatának év végi - vállaltan szubjektív - sorozatában azt keressük, mi az, amiért még akár jó érzéssel is gondolhatunk vissza 2020-ra.
Friss cikkek a témában

Lassítsunk le egy kicsit a rohanó világban, és figyeljünk egy kicsit magunkra. Vegyük észre a kis dolgokat, melyek körülvesznek bennünket, s tanuljuk meg értékelni azokat. Ne hajszoljuk mindig az életet, éljük meg a pillanatot is!

Nálam jobban csak az utálja az ilyen és ehhez hasonló marhaságokat, a negédes, közhelyes, súlytalan, atyáskodó életbölcsességeket, aki vert már fejbe életünk megváltoztatásáról szóló leckekönyvvel spirituális lelkisegédeszköz-bolti eladót – én erre még nem tudtam rávenni magam, pedig az ellenszenv éppenséggel adott lenne hozzá.

A Gyűrűk Urát idéző kilátás a Balaton-felvidék tanúhegyeiről a Kisfaludy-kilátóból
©

Ennek ellenére muszáj belátnom, hogy valami hasonlóra ébredtem rá én is, igaz, nem egy önsegítő könyv kellett hozzá. Hanem egy világjárvány és a karantén. Mindenesetre, ha ezek után valaki engem töröl képen a cikk kinyomtatott verziójával, meg fogom érteni.

Pedig hát az sem lenne túl meglepő, ha valaki, aki 2020 első felében még az Indexnél dolgozott, amit a járvány második hullámának hatásait súlyosbítva azóta gyorsan einstandolt a kormány, azt mondaná, nemigen tud semmi jót felidézni ebből az évből. Amelyben amúgy is minden elmaradt, csak az nem, aminek el kellett volna maradnia.

És mégis. A kényszer nem mindig szül rossz dolgokat, olvashatnám ki a dühösen földhöz vágott self-help könyvből. Például az állandó itthon ülésben is meg lehet találni a hasznot – ha már olyan szerencsém van, hogy a munkámat elég jól lehet végezni otthonról, különféle online eszközök és egy telefon segítségével. A karantén kezdetekor volt két éve, hogy új lakásba költöztem, mégis csak akkor, pár hónapnyi home office után jöttem rá, hogy belvárosban született, belvárosban felnőtt, betonszínben gondolkodó flaszternövendékként ebben a két évben valójában fogalmam sem volt, mire jó egy erkély, ami a kis társasház apró kertjére néz. Hogy milyen hatékony stresszűző néhány madáretető a fán, amely karnyújtásnyira nő az erkélytől, már persze ha annyit járnak rá a tengelicek, őszapók, meggyvágók és cinkék, hogy egész nap őket lehet nézni, fél szemmel a monitor mellett.

Alpakafarm az Őrségben
©

Sőt: a zöldet sem csak távolról lehet nézni, de lehet ott is dolgozni, neoncső helyett a nap meg a fák alatt ülve (néhány hónap alatt csak egyszer volt baj a fejem fölött mászkáló madarak tetteiből, és ez egész jó arány) – ami energiát a járvány miatti problémák kiszívnak az emberből, annak egy részét ez vissza tudja adni.

Másnak ehhez a felismeréshez talán nem kell a karantén; de engem gyakorlatilag ki kellett zárni az erkélyre, hogy rájöjjek, milyen szerencsém is van.

És le kellett zárni a határokat, hogy azokon belül is jobban körülnézzek. Mert ha külföldre nem lehet – vagy legalábbis nem ajánlott – menni, az ember máris ráveszi magát az itthon évek óta halogatott tervekre. Mondjuk arra, hogy elmenjen az Őrségbe, végigbiciklizze az ottani bringautakat, egyszer a Hársas-tónál, egyszer a Vadása-tónál, egyszer egy alpakafarmon, egyszer meg a fantasztikus, a helyi ízekből a legtöbbet kihozó Pajta étteremnél megállva. Vagy ha az megvolt, újabb és újabb túraútvonalakat fedezve fel az ország legszebb vidékén, a Balaton-felvidéken: annál, ami a Páholy-kőnél tárul az ember szeme elé, sehol máshol nincs szebb látvány az országban.

Kilátás a Balatonra a Páholy-kőről
©

De beszélhetnék a főzésről is, amely nálam szintén erős ellenszere a stressznek. Mindig is az volt, de a folyamatos otthonlét révén az embernek mind ideje, mind pedig motivációja több van arra, hogy sokat tüsténkedjen a konyhában, és ne csak a behűtött sörök körül. És ha már így alakult, legalább kipróbáltam azokat az ételeket is, amiket valamiért eddig sosem készítettem magamnak, legyen szó akár alapvetésekről – miért nem jutott eszembe évtizedek alatt egyszer sem paradicsomos káposztát főzni? –, akár olyasmikről, mint a svéd turistamágnes, a kötbullar (amelynek lebutított verziója az IKEA-s húsgolyó), ha már a stockholmi volt az utolsó olyan romantikus utazás, amit még nem kellett lemondani.

Szóval a rengeteg evidens probléma mellett, ha nem is a járvány, de a mellékhatásai nekem adtak is valamit, amire máskor nem biztos, hogy lett volna időm vagy motivációm.

Mintha eddig mindennap elmentem volna egy erdő mellett, de eddig, mivel sosem kellett megállnom, eszembe se jutott volna bemenni – csak most, amikor úgyse volt más lehetőségem. És rájöttem, hogy megérte.

Lehet, hogy kéne írnom róla egy sejtelmes, sokatmondó fotókkal illusztrált, bensőnk felfedezéséről szóló segítőkönyvet. Úgy tudom, az ilyenek egész jól mennek a könyvesboltokban.

(Borítókép: egy júniusi este a home office-ban. Fotó: Kovács Bálint / hvg.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

És még ezt is kibírta a közoktatás

A koronavírus felborította a közoktatás működését, egyik pillanatról a másikra kellett átállnia az iskoláknak a távoktatásra, diákoknak a távtanulásra. Nem mindenütt hatékonyan, de a pedagógusok jó része azért megpróbált megbirkózni a feladattal, a tapasztalatok pedig még akár jó irányba is változtathatják az egyszer majd újra offline módba kapcsolt iskolákat is.

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra

Izrael mégsem küld ajándék vakcinákat Magyarországra

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre