szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egy évtizeddel ezelőtt bekövetkezett katasztrófasorozat több mint 18 ezer emberrel végzett. Az egyik túlélő még mindig keresi a kedvesét.

Tíz évvel a pusztító földrengés és a fukusimai atomkatasztrófát is okozó szökőár után sem adta fel a reményt egy japán férfi, hogy eltűnt felesége nyomára akadjon – derül ki az AP riportjából.

A Mijagi prefektúrában élő Takamacu Jasuo először a közeli erdőket és hegyeket járta végig, hogy rátaláljon az asszonyra, hiába. Az utóbbi hét évben már az óceánban kutat. Összesen már nagyjából 470-szer merült a vízbe, mert úgy hiszi, kedvese földi maradványai valahol a közelben vannak.

A férfi búvárleckéket is vett, hogy folytatni tudja a keresést. Havonta egyszer csatlakozik a helyi hatóságok csapatához is, akik ugyancsak tovább kutatnak a víz alatt az után a több mint 2500 ember után, akiket a régióban 2011 óta eltűntként tartanak nyilván. Azt mondta: mindaddig folytatja a kutatást, amíg a teste engedi.

„Az utolsó üzenetében azt írta: Jól vagy? Haza akarok menni. Biztos vagyok abban, hogy még mindig haza szeretne jönni. Haza szeretném hozni” – mondta a most éves 64 éves férfi, aki szerint a cunami rombolását a város már kiheverte, de az emberek számára ez nem megy ilyen gyorsan.

A 2011-es fukusimai katasztrófában, amelynek következtében a helyi atomerőmű is megrongálódott, több mint 18 ezren vesztették életüket, és dollármilliárdokban mérhető károk keletkeztek.


10 évvel az atomkatasztrófa után: repedező tartály, olvadó bizalom Fukusimában

Továbbra is több okból aggasztó a helyzet a japán atomerőműnél, de a világ, a kezdeti sokk ellenére, egyelőre nem mond le a nukleáris energiáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!