szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nappal korábban a norvégok figyelmeztették a 2022-es világbajnokságot rendező Katart.

Miközben mi a magyar válogatott lengyelek elleni döntetlenjével voltunk elfoglalva, a német válogatott komoly gesztust tett azok felé, akik a mind több tragédiával övezett katari világbajnokságra készülő stadionokat építik. A Nationalelf kezdő tizenegye az Izland elleni világbajnoki selejtező előtt a „human rights” (emberi jogok) feliratú pólóban állt fel a himnuszokhoz, felhívva a figyelmet arra, milyen embertelen körülmények között foglalkoztatják és szállásolják el a közel-keleti országban a vendégmunkásokat – írja az Independent.

Bár Magyarországon a futballban dolgozók és a szurkolók leginkább a „focisták focizzanak” állásponthoz ragaszkodnak, Németországban más a helyzet: a szövetségi kapitány, Joachim Löw a meccs utáni nyilatkozatában is kiemelte, hogy a német válogatott helyszíntől függetlenül támogatja az emberi jogokat.

Hasonló akciója volt a norvég válogatottnak is egy nappal korábban a Gibraltár elleni meccsükön, ők „Emberi jogok a pályán és a pályán kívül is” felirattal ellátott egyenpólót vettek fel. Norvégia azt is belengette, hogy akár bojkottálhatja is a jövő télre tervezett világbajnokságot.

A The Guardian cikke szerint már legalább 6500 ember vesztette életét a katari stadionépítéseken, a halálesetek nagy részét azonban hivatalosan nem is kommunikálja az ország, ezért csak becsülni lehet az elhunytak valódi számát. A munkásoktól érkező hírek szerint sok munkaadó egyszerűen elveszi az útlevelüket, emiatt elmenekülni sem tudnak a fényűző városok melletti tömegszállásokról.

A 2022-es világbajnokság már most legbalhésabbnak ígérkezik: ha a stadionépítések körüli visszásságoktól és a valószínűleg korrupcióval megszerzett rendezési jogtól el is tekintünk, akkor is érthetetlen, miért került az esemény egy olyan országba, ahol amúgy senkit nem érdekel a futball, ráadásul a nyáron sportra alkalmatran klíma miatt télen kell megtartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hatvan-hetven választókerületben lesz MSZP-s jelölt az előválasztáson

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval