szerző:
-t-
Tetszett a cikk?

Nem minden az, aminek látszik. Az olaszok nem is nyugodtak bele, hogy egy katalán sajtgyártó átvágja a fogyasztókat a mozzarellájával.

A katalán Bufala de L'Empordà sajtgyártó részben tehéntejből állítja elő az olaszok egyik büszkeségét, a mozzarellát, pedig az eredetileg száz százalékban bivalytejből készül. Ezért eljárást kezdeményeztek ellene az illetékes hatóságok, csalással, termékhamisítással elkövetett közegészség elleni bűncselekménnyel és megtévesztő reklámmal gyanúsítják a céget.

Tény, hogy a terméket 100 százalékos bivalymozzarella néven forgalmazták egész Katalóniában. A védett mozzarellájukra érzékeny dél-olasz Campania tartománybeliek fedezték fel, hogy a Girona régióban előállított "bivalysajt" esetenként 77 százalékban tehéntejből készül. Miután megfelelő termékvizsgálatokkal alátámasztották a hamisítást, az EU Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózatához fordultak panaszukkal. Az uniós testület továbbította a spanyol hatóságoknak az olaszoktól érkezett beadványt. Ezt követően indult a nyomozás Spanyolországban.

A begyűjtött sajtminták laborvizsgálata kimutatta, hogy mindegyikben fellelhető volt a tehéntej DNS-e, ha nem is olyan kirívóan magas százalékban, mint abban a sajtban, amelyik végül kiverte a biztosítékot, de jellemzően 9 és 22 százalék között. Ez azt jelenti, hogy az olcsóbb tehéntej felhasználásával nagyobb bevételre tettek szert a 100 százalékban bivalymozzarellaként értékesített termékért. Becslések szerint átlagosan 14 százalékkal növelték a nyereségüket minden egyes eladott sajton (ez kiváltott a bivalytej magasabb árából következik). Miután a bűncselekmény  gyanúja beigazolódott az ügy már bíróság elé került.

A spanyolországi Palau-saverderában 2009-ben alapított farmgazdaságnak az első években az volt a célja, hogy bolgár és olasz eredetű vízibivalyoknak a tejét forgalmazza Katalóniában, majd 2011-től mozzarella készítésébe is belefogtak (az állományukba egyébként jelenleg 400 bivaly tartozik). Emellett joghurtokat és más sajtokat dobtak piacra.

MTI / Bugány János

A nálunk is ismert és kedvelt bivalymozzarella az olasz konyha egyik leghagyományosabb sajtja, amely nemzetközi védjegyoltalom alatt áll. Először bencés szerzetesek készítették az 1200-as évek környékén. A bivalysajt táplálóbb, mint a tehénsajt, mivel több fehérjét, zsírt és laktózt tartalmaz, ám nemzetközileg is elterjedt a tehén- vagy juhtejből készült mozzarella típusú sajtok gyártása. Nálunk is több tehéntej alapú fajtát gyártanak és árusítanak nagyobb sajtüzemek (kézműves sajtosok is). Nincs is ezzel semmi baj, amig feltüntetik az összetételét, és nem bivalymozarellaként árulják, pláne megemelt áron.

null

Egyébként Olaszországban mozzarellának csak a bivalytejből készültet nevezik: Mozzarella di Buafala. A tehenek pasztőrözött tejéből gyártottnak Fior di Latte a neve.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!