Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8bbd81b1-b361-4ca6-9ba8-2f4688498e93","c_author":"Köves Gábor","category":"kultura","description":"Mit tegyen a feleség, ha már nem úgy kívánja a férjét? Erről is szól a francia párkapcsolatok szakértője, Emmanuel Mouret új filmje. A szívspecialista rendezővel Párizsban beszélgettünk – egyebek mellett Jacques Becker és Max Ophüls zsenialitásáról.","shortLead":"Mit tegyen a feleség, ha már nem úgy kívánja a férjét? Erről is szól a francia párkapcsolatok szakértője, Emmanuel...","id":"20250312_A-politika-a-haloszobaban-kezdodik-mozikban-Baratnok-Emmanuel-Mouret","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8bbd81b1-b361-4ca6-9ba8-2f4688498e93.jpg","index":0,"item":"a1828229-fac8-4c81-83bd-c85623acecaa","keywords":null,"link":"/kultura/20250312_A-politika-a-haloszobaban-kezdodik-mozikban-Baratnok-Emmanuel-Mouret","timestamp":"2025. március. 12. 16:01","title":"„A politika a hálószobában kezdődik” – mozikban a franciásan pikáns Barátnők, a rendezővel beszélgettünk ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"185ba275-750c-44bf-af7c-71e9728f5e2b","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A TV2 nemrég bemutatta A kiképzés című katonai valóságshowját, amely a Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült és amelyben civilek tehetik magukat próbára. KAP és Ceglédi Zoltán ennek apropóján elmondta, hogyan úszták meg a sorkatonaságot, Litkai Gergely pedig megosztotta, mi történik, ha a bébiszittered hirtelen honvédőnek áll. De mit adhat egy ilyen műsor a hétköznapi embereknek azon a 20 millió forinton kívül, amit a győztes nyerhet, milyen az, ha valaki az Excel-táblázatok után a frontvonalon találja magát? ","shortLead":"A TV2 nemrég bemutatta A kiképzés című katonai valóságshowját, amely a Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült és...","id":"20250312_duma-aktual-a-kikepzes-tv2","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/185ba275-750c-44bf-af7c-71e9728f5e2b.jpg","index":0,"item":"e6b7b36e-1ff0-46db-8faf-23de4f35f5e4","keywords":null,"link":"/360/20250312_duma-aktual-a-kikepzes-tv2","timestamp":"2025. március. 12. 17:30","title":"Van, aki dominákhoz jár, van, aki wannabe katonának áll – így nem védte a hazát KAP és Ceglédi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"23581812-3640-41d0-a3d4-330afba27479","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A laboratóriumi benchmark-mérőszámok gyakran túlzottan optimista képet festenek a mesterséges intelligenciák képességeiről – mutat rá egy friss kutatás, mely a hazai kompetenciamérés kérdéseivel tesztelt hat népszerű modellt.","shortLead":"A laboratóriumi benchmark-mérőszámok gyakran túlzottan optimista képet festenek a mesterséges intelligenciák...","id":"20250312_mesterseges-intelligencia-modellek-osszehasonlitas-magyar-kompetenciameres","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23581812-3640-41d0-a3d4-330afba27479.jpg","index":0,"item":"1f2f7487-30f7-4f18-9ddc-07358ed3b9a8","keywords":null,"link":"/tudomany/20250312_mesterseges-intelligencia-modellek-osszehasonlitas-magyar-kompetenciameres","timestamp":"2025. március. 12. 17:03","title":"Ráeresztették a magyar kompetenciamérésre az MI-ket, meglepő eredmény született","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"214aba48-9066-4098-a6db-303c8a4993ad","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Sokan örülhetnek majd, amikor meglátják Varga Mihály aláírását, és a kezükbe is foghatják az ezzel ellátott pénzt.","shortLead":"Sokan örülhetnek majd, amikor meglátják Varga Mihály aláírását, és a kezükbe is foghatják az ezzel ellátott pénzt.","id":"20250312_Varga-Mihaly-forint-alairas-bemutato-bankjegy-penz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/214aba48-9066-4098-a6db-303c8a4993ad.jpg","index":0,"item":"14b25e39-ba06-4cc6-a927-d8f18c3e7a70","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_Varga-Mihaly-forint-alairas-bemutato-bankjegy-penz","timestamp":"2025. március. 12. 13:24","title":"Varga Mihály bemutatta, hogyan néz majd ki a forint mostantól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8d2e947-6952-45de-a2ab-94b09b566649","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A kormányfő szerint azt akarják, hogy azok a nők, akik szülnek, ne legyenek rosszabb helyzetben, mint azok, akik nem vállalnak gyereket.","shortLead":"A kormányfő szerint azt akarják, hogy azok a nők, akik szülnek, ne legyenek rosszabb helyzetben, mint azok, akik nem...","id":"20250312_orban-gyermeket-nevelo-30-ev-alatti-anyak-szja-mentesseg-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8d2e947-6952-45de-a2ab-94b09b566649.jpg","index":0,"item":"986b9b93-384d-4033-ada0-9f338d1617e6","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250312_orban-gyermeket-nevelo-30-ev-alatti-anyak-szja-mentesseg-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 16:29","title":"Orbán: Döntött a kormány, az egy gyermeket nevelő 30 év alatti anyák is szja-mentességet kapnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"69106866-8ae5-4786-896a-60671b5eb497","c_author":"Földes Márton","category":"360","description":"Az ukrán hadsereget alaposan meggyöngítheti az amerikai katonai támogatás megvonása. Európa itt nem tud az USA helyébe lépni, így csak abban reménykedhet, hogy Trump meggondolja magát. Közben a tűzszüneti tárgyalásokon előrelépés történt, az ukránok és az amerikaiak megegyeztek, utóbbiak most Moszkvát igyekeznek meggyőzni, hogy fogadja el a megállapodást.","shortLead":"Az ukrán hadsereget alaposan meggyöngítheti az amerikai katonai támogatás megvonása. Európa itt nem tud az USA helyébe...","id":"20250312_hvg-ukrajna-oroszorszag-usa-targyalasok-haboru-katonai-helyzet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/69106866-8ae5-4786-896a-60671b5eb497.jpg","index":0,"item":"0e9ffd84-32b9-48c4-8cf3-a7a44539f6b3","keywords":null,"link":"/360/20250312_hvg-ukrajna-oroszorszag-usa-targyalasok-haboru-katonai-helyzet","timestamp":"2025. március. 12. 10:15","title":"Trump legyűrte Zelenszkijt, most megmutathatja, erősebb-e Putyinnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"609c79a4-b51a-436b-ad4f-26bad461a0bf","c_author":"HVG","category":"360","description":"Christian Kracht Eurotrash című regénye egy road movie, kis határátlépésekkel. ","shortLead":"Christian Kracht Eurotrash című regénye egy road movie, kis határátlépésekkel. ","id":"20250312_Christian-Kracht-Eurotrash-regeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/609c79a4-b51a-436b-ad4f-26bad461a0bf.jpg","index":0,"item":"6a5ecc58-2844-48d5-9b9a-2d038096e95a","keywords":null,"link":"/360/20250312_Christian-Kracht-Eurotrash-regeny","timestamp":"2025. március. 12. 16:00","title":"Álönéletrajzi ámokfutással nyerte el a legrangosabb svájci irodalmi díjat a sűrítés és a cinizmus mestere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b0506a7a-e67c-4a5a-8dd4-6aa62eb69226","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Trump felhúzta magát az EU whiskyvámján, 200 százalékos borvámmal fenyeget. Az amerikai elnök szerint az EU „kizárólag azért jött létre, hogy kihasználja az USA-t”. Az uniós vámok valójában ellenlépések a Trump által korábban bejelentett acél- és alumíniumvámra.","shortLead":"Trump felhúzta magát az EU whiskyvámján, 200 százalékos borvámmal fenyeget. Az amerikai elnök szerint az EU „kizárólag...","id":"20250313_Trump-felhuzta-magat-az-EU-whiskeyvamjan-200-szazalekos-borvammal-fenyeget","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b0506a7a-e67c-4a5a-8dd4-6aa62eb69226.jpg","index":0,"item":"f99741be-2bf7-4c5f-a1f6-4db17bd8d7e6","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250313_Trump-felhuzta-magat-az-EU-whiskeyvamjan-200-szazalekos-borvammal-fenyeget","timestamp":"2025. március. 13. 13:44","title":"Kocsmai szinten folytatódik az USA és az EU vámháborúja: Trump 200%-kal sújtaná a borokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A gin kóstolása meglehetősen eltér más alkoholtartalmú italokétól. Cikkükben - Aaron Knoll Ginn című könyve alapján - a helyes ginkóstolás lépéseit mutatjuk be.
Borok kóstolójegyzetei gyakran tartalmaznak hivatkozásokat csonthéjasokra, szerecsendióra, körtére, csokoládéra, olívára, fekete borsra, és csaknem minden olyan gyümölcsre, ásványra vagy fűszerre, ami a fejünkben megfordulhat. Akik jártasak a borkészítésben, tudják, hogy ahhoz a szőlőn, a hordón, és némi erjedést elősegítő mikroorganizmuson kívül egyébre nincs szükség. Fekete bors vagy olíva nem kerül a borba.
A whisky világában forgolódva, függetlenül attól, hogy hol desztillálták, érlelték az adott tételt, körülbelül egyforma jelzőkkel találkozhatunk. Ilyenekkel, mint gyömbér, méz, pimento, zúzott kakaóbab, bőr, gyömbéres keksz, vaníliasodó vagy akár őszi termények. Annak ellenére, hogy a whisky készítéséhez nem kell egyéb, mint hordó, jó minőségű gabonaszesz… és némi idő.
A fenti kóstolójegyzetekben semmilyen utalás nincs a valódi alapanyagokra. Bár sommelier-k és whiskykóstolók társíthatnak bizonyos hatásokat egyesekhez, és beszélhetnek az illető párlat készítéséről, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy ha azt mondják egy tételről, hogy olívaíze van, akkor csalást követnek el. Egyszerűbben: ezt az erjedés és a desztilláció, valamint az azt követő érlelés okozza, ami aromás vegyületek széles tárházát képes ízek és illatok komplex sorozatává alakítani.
Mindkét fajta kóstoló erősen támaszkodik a metaforák művészetére, amikor valamely whisky vagy boraroma leírására kerül sor. Az ilyen metafora egyfajta kísérlet annak az érzetnek a minél pontosabb megjelenítésére, amelyet a párlat váltott ki bennünk ízlelése során. Senki nem mondta, hogy kakaóbabtöretet lehet érezni a whiskynkben; ehelyett azt, hogy a kémiai reakciók valami olyat eredményeztek, aminek zúzottkakaó-íze van.
Ez az, ahol a gin kóstolása nagyban eltér a bor és a whisky kóstolásától. Ha egy ginkóstoló azt mondja, hogy zúzott kakaó ízét érzi, az lehet egy metafora az általa érzett ízre, de jelentheti azt is, hogy feltételezése szerint az adott ginben kakaó is lehet. A jó ginkóstoló nemcsak mestere a metaforáknak, de tudja, hogy bizonyos aromák vagy ízek bizonyos növényi hozzávalókra utalnak, és nagy valószínűséggel azt is meg tudja mondani, hogy ezek közül melyeket tartalmazza az adott gin.
A gin tudománya
Ha bármilyen párlatot kóstolunk, az három érzékszervünkre hat, amelyek együttesen váltják ki a párlat által keltett érzetet.
Ízlelés
Az első, egyben a legnyilvánvalóbb az ízlelés. A ginnél, ahogy a párlatoknál általában, az ízérzékelésnek nagyon kevés dolga van. A legtöbb gin nem édesített, és nem tartalmaz cukrot. Az etanolt természetesen keserűnek érzi az ember, így amit ízlel, az nagyrészt az ital legalapvetőbb összetevőjének a keserűsége.
Alkoholérzet
Az alkoholérzet sokkal inkább egy textúra, semmint valódi íz. A tanninos szárító érzetet ebben az esetben nem is a tanninok okozzák, hanem sokkal inkább az alkohol vízelvonó hatása a nyelven, amitől annak egyfajta kiszáradását érezzük.
Viszkozitás
Egy másik, gyakorta viták tárgyát képező textúra vagy érzet a viszkozitás. Ez sem olyasmi, amit közvetlenül érzékelünk, ez a testesség érzete, ahogy a szesz beborítja a szájüreget, és sokkal sűrűbbnek tűnik, mint amilyen valójában. Amikor azt írják egy párlatról, hogy vékony, az azt jelenti, hogy kevéssé viszkózus.
A szaglás és a fő illatjegyek
Az utolsó érzék, egyben a párlatkóstolásnál a legfontosabb, a szaglás. A szaglás felelős mindazért, amit ízlelünk, kivéve a keserű, az édes és a sós, valamint a fentebb tárgyalt texturális érzeteket. Az első szippantás, amikor az orrunkon keresztül belélegezzük a párlat aromáit. Amikor egy párlatot szagolunk, akkor a parfümőrök metaforáinak ismerete sokat segít annak megértésében, hogy mi történik, mivel a két tevékenység funkcionálisan megegyezik. Az első, amit az orrunkkal érzünk, azok a legfinomabb, legillékonyabb aromák, amik nagyon gyorsan elpárolognak. Ezek kicsik, könnyedek, és gyakran nevezik őket fő illatjegyeknek.
Közép- és alapillatjegyek
A fő illatjegyek elillanása után érezhető illatok adják a középső illatjegyeket. Ezek a jegyek abból a testből származnak, amit leginkább érzünk, és a leginkább domináns aromák. Majd ezek is elhalványulnak, és azt nevezzük alapillatjegyeknek, amelyek még mindig megmaradnak. Ezek a jegyek hosszan kitartanak.
Szaglás és nyelés
Az aktív szaglás csak a kezdete annak, ahogyan a szagérzékelésünk dominál a ginkóstolás folyamatában. A második, egyben a legfontosabb vonatkozása ennek az, ahogyan a nyelés a szánkban is kiváltja a szaglást – szakszerűbb nevén a „retronazális szagérzékelést”. Ez okozza azt, amikor egy falat étel kerül a szánkba, akkor savanyú vagy sós ízt érzünk, de amikor lenyeljük, akkor a csokoládé gazdag kakaóízét, vagy azokat az élénk citromos jegyeket, amelyektől a citrom citromízű.
Ginkóstolás – gyakorlati útmutató
hvgkonyvek.hu
Válasszunk egy gint, ha csak lehet, szoba-hőmérsékletűt. Szoba-hőmérsékleten több ginaroma párolog el, így jobban is érzékelhető. Ne izguljunk a pohár miatt. Az, hogy milyen formájú poharat választunk, inkább a személyes preferenciánkon, mintsem valódi tudományos alapokon nyugszik.
1. Helyezzük magunkat kényelembe. Töltsük ki a gint.
2. Azonnal emeljük az orrunkhoz kb. 7,5-10 cm-re, tollal vagy ceruzával a kezünkben. Tartsuk a szánkat egy kissé nyitva, és lélegezzünk bele az orrunkkal – éppen csak annyira, hogy az alkohol gőzét érezzük. Jegyezzük meg, amit érzünk. Ezek a fő illatjegyek. Tartsunk szünetet, és írjuk le az észrevételeinket. Az egyes szaglások között tisztítsuk meg a szaglójáratainkat úgy, hogy megszagoljuk a kézfejünket vagy a könyökhajlatunkat. Vegyünk egy, az előzőnél mélyebb lélegzetet, de még mindig ne lélegezzük be nagyon mélyen az alkoholgőzt. Ezek a közép- és az alapillatjegyek. Ne törjön le, ha egyes jegyeket nehezen ismerünk fel. Ehhez kell a gyakorlat. Vehetünk aromakészleteket, amelyek ezt a képességet segítenek fejleszteni, bár a leghatékonyabb módszer a sok gyakorlás. Ne féljünk belepillantani a felhasznált adalékok jegyzékébe, hiszen ez segít az egyes összetevők azonosításában.
3. Ha megvagyunk az illatjegyekkel, akkor jöhet a kóstolás. Vegyünk a szánkba egy kisebb kortyot, és tartsuk bent egy fél másodpercig, mielőtt lenyelnénk. Figyeljük meg a textúráját: sűrűnek érezzük? Vagy inkább vékonynak? Szárítja a nyelvünket? Esetleg égeti? Mit mond a nyelvünk: édes? Savanyú? Keserű?
4. Vegyünk még egy kortyot, nyeljük le, és lélegezzünk ki mélyen, amint lenyeltük. Figyeljük meg a kezdeti ízeket. Megegyeznek azzal, amit korábban papírra vetettünk, vagy különbözőek? Figyeljük meg, hogyan változnak, ahogy egyre többet nyelünk le. Kezdünk-e több borókát érezni? Esetleg citrust? Vagy inkább süteményfűszereket, mint a gyömbér és a fahéj? Figyeljük meg, hogy milyen jegyek maradnak a szánkban. Milyen érzet marad a szájpadlásunkon? Száraz? Savanykás? Innánk még belőle? Sokáig megmarad, vagy gyorsan lecseng?
5. Kortyoljunk harmadszor is, és most se felejtsünk el kilélegezni, miután lenyeltük a kortyot. Különösen azért, mert éppen most tanuljuk felismerni az aromákat. Ez a harmadik korty különösen sokat segít ebben. Ha egyszer már megfejtettük az ízeket, akkor képesek leszünk egy szinttel mélyebbre tekinteni, vagy észrevenni a háttérben meghúzódó ízeket.
6. A kritikusjelöltek szerencséjére a ginek világa kicsivel jobban megközelíthető az újoncoknak. Az összetevők jobban feltártak, és aromáik ginről ginre elég hasonlók ahhoz, hogy megtanulhatók legyenek. Noha elég tág tér marad a kreativitásnak, mégis egy kicsivel tárgyilagosabbak igyekszünk maradni, már csak a növények és a lepárlás jellege miatt is.
A fenti cikk Aaron Knoll Gin című könyvének szerkesztett részlete.
Miért tartották gyógyszernek a gint? Mi a titka a tökéletes ginalapú koktélnak? Miről ismerhetjük fel a minőségi gint? A gazdagon illusztrált albumot nemcsak a ginrajongók fogják élvezni, hanem azok is, akik csak most fedezik fel a népszerű italt. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A rovarok nagyon táplálóak, ráadásul rovart enni nemcsak egészséges, hanem a környezetre nézve is előnyös. Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet! De mindenekelőtt a rovarokat fel kell dolgozni, hogy csábító ennivaló váljék belőlük.
Használjuk ki a téli szezon zöldségeit, és készítsünk egyszerű, finom, akár vendégváró zöldségkrémeket! Vida Kata Idei, hazai, zöld című könyvében 48 szezonális zöldségkrém és snack receptjét találjuk meg, többek között ezt is.