Még egyáltalán nem biztos, hogy a Moderna vakcinája megkapja szerdán az uniós jóváhagyást

Még egyáltalán nem biztos, hogy a Moderna vakcinája megkapja szerdán az uniós jóváhagyást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már hétfőn összeült az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerek bizottsága, hogy elvégezze a Moderna Covid-vakcinájának értékelését. Ezt azonban nem sikerült eredményesen befejezni, az EMA Eurológushoz eljuttatott közleménye szerint “szakértőink keményen dolgoznak a vállalatnál fennálló kérdések tisztázásán”.

Az értékelés szerdán folytatódik, és ha a bizottság véleményt nyilvánít az ülésen, akkor azt haladéktalanul nyilvánosságra hozzák. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem teljesen biztos az, hogy a második vakcina is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt.

Ugyanakkor az EMA bejelentette, hogy január 8-án egy nyilvános fórumot tartanak a vakcinák értékeléséről, jóváhagyásáról és bevezetéséről. A fórum elérhető lesz valamennyi európai polgár számára, a közvetítést az interneten lehet majd követni.

A Biontech-Pfizer közös fejlesztése december 21-én kapta meg a gyógyszerügynökség engedélyét – akkor nagyszabású sajtótájékoztató kísérte az eseményt, majd a következő napokban megkezdődött – először csak nagyon kis mennyiségben, aztán komolyabb tételekben – az oltások eljuttatása a tagállamokba.

Az Európai Bizottság eddig hét gyártóval összesen 2 millliárd 345 millió vakcinára szerződött le, vagy kötött ki opciós jogot. A tagállamok ebből a keretből gazdálodhatnak olymódon, hogy lakosságarányosan van lehetőségük készleteket lekötni. Magyarországot potenciálisan ennek a keretnek a két százaléka illeti meg, ami körülbelül 46 millió vakcinát jelent, de ebbe bele kell számítani, hogy a Johnson&Johnson (Janssen) oltását leszámítva mindegyik vakcina két dózisból áll.

Egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarország portfóliója hogyan áll össze, de például Belgiumban nyilvánosságra hozták, hogy melyik oltásból mennyit rendelt a kormány. Ennek alapján mondhatjuk, hogy a 11 milliós országban 14 millió polgárra elegendő oltóanyag jut. De korántsem biztos, hogy mindegyik forgalomba kerül. Arról azonban már most lehet hallani, hogy van olyan gyártó, amelynek a terméke még nem ért el a harmadik fázisba sem, elképzelhető, hogy ez az ellenanyag behozhatatlan hátrányba kerül. Hiszen a már engedélyezett oltások utánpótlása csakis a gyártási kapacitáson múlik, vagyis ebből a szempontból az engedélyezés időpontja az adott cégnek üzleti szempontból is nagyon sokat számít.

Hozzászólások