szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Közben már arról is tárgyalnak, hogy 1,8 milliárd adagot szállítanak az EU-nak 2022-23-ban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Felgyorsítja a Pfizer–BioNTech a szállításokat, és 50 millióval több adag vakcinát szállít az EU-nak az év második negyedévében – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Így április és június között összesen 250 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát kap az EU, amelyből az 50 millió extra adagot népességarányosan fogják az uniós országok között elosztani

– magyarázta Von der Leyen. Az extra 50 millió adagot az eredeti szerződés szerint az utolsó negyedévben kellett volna leszállítaniuk, de a gyártási kapacitások átalakítása miatt fel tudják gyorsítani a folyamatokat.

Az Európai Bizottág elnöke azt is elárulta, hogy az uniós intézmény egy új szerződésről is tárgyalni kezd a gyógyszergyártóval arról, hogy 1,8 milliárd adag vakcinát vásároljanak 2022-re és 2023-ra. Von der Leyen állítja: ezeket az oltásokat már kizárólag az EU területén fogják gyártani. A Pfizer–BioNTech-kel kötött szerződésnek a Bizottság elnöke szerint az is az előnye, hogy az mRNS-technológia képes a koronavírus új variánsai ellen is hathatós védelmet nyújtani.

A bejelentés azután jött, hogy a Johnson & Johnson kedden úgy döntött: elővigyázatosságból leállítja a szállításokat Európába, miután a Janssen nevű cége által gyártott vakcina beadását az amerikai szövetségi intézmények felfüggesztették.

A Bizottság statisztikái szerint eddig 100 millió oltást adtak be az EU-ban, és 27 millióan ember már mind a két oltást megkapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!