szerző:
MTI

A csontritkulás kezelésében az egyéni igényekhez szabható terápia lehetőségét teremti meg egy újonnan bevezetett készítmény-kombináció, amely tartalmazza a csonttörések kockázatát jelentős mértékben csökkentő - hagyományosan alkalmazott - gyógyszert, ezen kívül (mellécsomagolva) azt a tablettát is, amelynek fogyasztása az eredményes terápiához szükséges kalcium- és a D-vitamin bevitelét biztosítja - hangzott el a Csont - Izület évtized eseménysorozatának legutóbbi rendezvényén.

Magyarországon napjainkban 900 ezren szenvednek az oszteoporózis illetve következményei miatt. Becsült adatok szerint a betegek kétharmada nő. Mivel az Európai Unió országainak összesített adatai szerint a változás korába jutott minden harmadik nőt, illetve az 50 felettiek korcsoportjában minden ötödik férfit érinti a csontritkulás problémája, jelentős népegészségügyi gondról van szó.

A csontszövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások nyomán csökken a csont szilárdsága, fokozódik törékenysége. A töréseket követően magas a halálozási arány - nőknél a 25, férfiaknál akár a 35 százalékot is elérheti a törés utáni első évben.

A prevenciós gondolkodást emelte ki dr. Somogyi Péter (Ortopédiai Klinika, oszteoporózis centrum vezetője) is, a gyerekkor egészséges (csont)fejlődésének biztosítására is utalva. Cél, hogy megfelelő életmóddal, az izom- és csonttömeg fejlesztésével a 30 éves életkor idejére minél magasabb csonttömeg alakulhasson ki.

A csontritkulás kezelésére számos gyógyszeres terápia létezik és a megfelelő készítmény kiválasztása mindig az egyénre vonatkozó mérlegelés eredménye. Magyarországon a biszfoszfonátokkal történő gyógyítás az egyik leggyakrabban alkalmazott lehetőség. Ez a hatóanyag-csoport jelentős mértékben csökkenti a csonttörések kockázatát, és hosszútávon, akár éveken át is szedhető. Olyan fajtája is létezik, mely kényelmes adagolású (heti egy alkalommal kell bevenni) és azok is szedhetik, akiknél tejcukorbontási zavar mutatkozik.

A csontritkulás kezelésében ugyanakkor gondoskodni kell arról is, hogy megfelelő legyen az egyén kalcium és D-vitamin ellátottsága. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) 2006-os terápiás ajánlása szerint egy változás korába jutott nőnek napi 1500 milligramm kalciumra és 400-800 NE (Nemzetközi Egység) D-vitaminra van szüksége. Ezzel szemben ma egy hazai felnőtt átlagos napi kalciumfogyasztása 400-600 mg, és a 60 év feletti lakosság egyharmadnyi része (bizonyos területeken akár 40-50 százaléka) D-vitamin hiányos.

Ezért hívták fel a szakemberek a betegek és kezelőik figyelmét arra a lehetőségre, hogy ma már kombinált termékkel is meg lehet oldani a hatóanyag bevitelt és a kalcium -, illetve D-vitaminpótlást.

MTI Tech

Összefügg a csontritkulás és a kólafogyasztás?

Minden harmadik 60 év feletti amerikai nő csontritkulásban szenved, s ebben jelentős szerepe van a mozgáshiánynak és a helytelen táplálkozási szokásoknak, ezen belül egy kutatás szerint a kóla fogyasztásának is - erről számolt be a bostoni Tufts egyetem kutatócsoportja az egyik amerikai orvosi lapban.

Gazdaság

Magyar-izraeli verseny a csontritkulás kezelésében

A Richter Gedeon Rt. és az izraeli székhelyű csoporthoz tartozó Teva Magyarország Rt. külön-külön, de egy időben a csontritkulás kezelésére szolgáló új, generikus készítménnyel lép a piacra - jelentette be Bogsch Erik a Richter, és Rózsa András, a Teva vezérigazgatója.

300 milliót kap Káslertől Kásler tanácsadójának színháza

300 milliót kap Káslertől Kásler tanácsadójának színháza

Szeretni vagy szapulni fogja a Fitch Ratingset Varga Mihály?

Szeretni vagy szapulni fogja a Fitch Ratingset Varga Mihály?

Venezuelai katonák civilekre lőttek a brazil határon, eddig két halott

Venezuelai katonák civilekre lőttek a brazil határon, eddig két halott

Ukrajna: Elfogadhatatalan, hogy Gulyás félfasisztának nevezte az oktatási törvényt

Ukrajna: Elfogadhatatalan, hogy Gulyás félfasisztának nevezte az oktatási törvényt

Újra árulhatja az Apple a betiltott iPhone-jait Németországban

Újra árulhatja az Apple a betiltott iPhone-jait Németországban

Még mindig rengeteg nyugdíjas pénzét hozza a postás

Még mindig rengeteg nyugdíjas pénzét hozza a postás