hvg.hu Plázs

Sok ellenségük lett az otthon szülő nőknek

Most először készült átfogó kutatás a hazai otthon szülésről. Kiderül például, milyen feltételekkel lehetett kórházon kívül világra hozni egy gyermeket az elmúlt húsz évben. A Varró Gabriella szociológus által vezetett felmérés más furcsaságokat is leleplez.

Dreissiger Ágnes Itthon

Egymilliárd a semmire? Kezdődik a parlagfűszezon

Napokon belül megkezdődik a szenvedése annak a nagyjából 1,8 millió embernek, akik parlagfűre allergiások. A problémát mindenki régóta ismeri, pénz is van rá, mégsem javul a betegek életminősége.

hvg.hu Plázs

Miért akar mindenki pszichológus lenni?

Nem mondunk azzal semmi újat, hogy egyre több a lelki beteg, és szerencsére az olyan páciens is, aki nem ódzkodik attól, hogy szakértői segítséget kérjen. De azzal már sokkal inkább, hogy a pszichológusoknak sincs aranyéletünk, legalábbis, ami a megélhetésüket illeti. Ennek ellenére évek óta töretlen a pszichológus képzés népszerűsége.

hvg.hu Plázs

H1N1: több lehet a halálos áldozat

Az elmúlt szezonban 130 halálos áldozata volt itthon a H1N1 influenzavírusnak, amely nem tűnt el, idén a B vírussal együtt már 12 embernél – közöttük gyermekeknél és fiataloknál – okozott halálos fertőzést. Világjárványok az eddigi tapasztalatok szerint körülbelül negyven évente fordulnak elő. A lakosság természetes, illetve mesterségesen szerzett immunitása – egy-egy évi fellángolás mellett – a hetvenes évek végétől erősödött, így a járványok mérete és áldozataik száma is csökkent.

hvg.hu Tech

AIDS-ellenes küzdelem: lassan, de biztosan?

Közel három évtizede felfedezett betegség világszerte mintegy hatvanmillió embert fertőzött már meg és 25 millió halálos áldozatot követelt. Működőképes gyógyszer egyelőre nincs, azonban a legutóbbi szakmai AIDS-csúcs eredményei a korábbi szenzációsnak titulált bejelentéseknél reménykeltőbbek: bár megelőzni még mindig nem tudjuk a fertőzést, a legtöbb HIV-pozitív páciensnek a közeli jövőben már elérhető lehet olyan szer, amelynek segítségével szinte teljes életet élhetnek. Összeállításunkból kiderül, hol tart napjainkban a harc a „megállíthatatlan gyilkos” ellen.

hvg.hu Tech

Agyunk a legprecízebb, egyben legpontatlanabb időmérő

Honnan tudjuk, mennyi az idő? Hogyan tudjuk megmondani, hogy mennyi időt töltöttünk valahol, anélkül, hogy ránéznénk az óránkra? Miért tűnik ugyanannyi idő egy pillanatnak, vagy akár hosszú óráknak, attól függően, hogy mit csinálnunk? Agyunk időérzékelő rendszere az emberi szervezet egyik legösszetettebb és legérdekesebb része, amelynek teljes működését még a kutatók sem ismerik pontosan.

Medipress Plázs

Hatásosak a sokkoló fotók a cigarettásdobozokon?

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal (FDA) nemrég új képeket tervezett a cigarettásdobozokra, amelyek szándékaik szerint elrettentik az embereket a dohányzástól. De mennyire hatásosak az ilyen kampányok?

hvg.hu Plázs

Amiről a nők nem beszélnek: erőszakos közösülés

A nők áldozattá válásának leggyakoribb színtere a családi környezet. Ám még mindig csak a töredéke derül ki az otthon elkövetett erőszakos cselekedeteknek. November 25. a nők elleni erőszak világnapja.

hvg.hu Tech

Jobboldali provokátor átverése volt az online abortusz-szavazás

Óriási vihart kavart egy amerikai házaspár weboldala, akik az internetezők segítségével szerették volna eldönteni, hogy születendő gyermeküket elvetessék-e vagy sem. Az egyik ismert legendavadász oldal szerint mostanra bizonyossá vált: csupán online átverésről volt szó. A szerző egy amerikai internetes körökben jól ismert jobboldali provokátor.

hvg.hu Plázs

Hogyan harcol az immunrendszerünk?

Vírusok, baktériumok, gombák, élősködők, hogy csak néhány veszélyforrást említsünk, ami a természetben leselkedik ránk. Az, hogy a különböző kórokozók mégis csak néha képesek kisebb-nagyobb bajt okozni, azt szervezetünk immunrendszerének köszönhetjük, ami gyorsan és hatékonyan áll ellen a bajt okozó fertőzéseknek, bbámulatos és különös működése sok bajtól óv meg minket. Ám néha ez a védelem is meggyengülhet.

hvg.hu Karrier

Betegszabadság: hogyan tűnjünk el gond nélkül?

Nátha? Megfázás? Váratlan rosszullét? Sarkalatos kérdés, mikor jelentsen a dolgozó beteget és maradjon otthon, vállalva, hogy egy időre kiesik a munkából. Akadnak, akik minden kínálkozó alkalmat megragadnak, hogy beteget jelenthessenek, mások akkor sem hajlandóak távolmaradni az irodától, ha lázas betegek. Mikor és hogyan érdemes közölni a munkaadóval, hogy néhány napig ne számítson ránk?

hvg.hu Tech

Óraátállítás: jelentős megtakarítás, vagy felesleges bonyodalom?

Október 31-én állítjuk át az órákat, hogy kevesebb energiát használjunk fel a sötétebb hónapok során. Néhány éve már felvetődött, hogy van-e értelme az évente kétszeri változásnak, amelynek akár egészségügyi, illetve a közlekedésben tapasztalható hatásai is lehetnek. Az energiaiparban dolgozó szakembereket kérdeztünk.

Itthon

Iszapkatasztrófa: hogyan lehet enyhíteni a lelki traumát?

Világos, a közvetlen lépéseket kell felvázolni az iszapkatasztrófa áldozatainak helyzetük javítására, csak így lehet oldani a hatalmas lelki traumát - mondta a Hírszerzőnek Síklaki István szociálpszichológus. A szakember szerint nem lenne jó, ha egy lakóparkba költöztetnék a kolontáriakat.

Gáti Júlia Vélemény

„Az egészségpolitika megvárja, míg összecsapnak a hullámok”

Már a súlyponti kórházakban sem lehet számítani teljes körű ellátásra, országszerte akut orvos-és ápolóhiány alakult ki, le kellene számolni azzal az illúzióval, hogy a jelenlegi közfinanszírozás és az abból kifizethető bérek mellett eltartható 30-33 ezer praktizáló orvos. Többek között ezekről a riasztó jelenségekről beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban Dózsa Csaba egészségügyi kutató.

Jeskó József Vélemény

Amivel máris rövidíthetők lennének a betegvárólisták

Az internet segítségével máris valamennyi gyógyászati intézményt összekapcsoló betegút-követő, időpontfoglaló rendszert lehetne létrehozni, ami csökkenthetné a várólistákat, gyorsíthatná a betegek ellátását. A modern informatika és a források ésszerűbb felhasználása sokat segíthet az egészségügy gondjain, ugyanakkor pozitív hatással lehet a hazai kkv szektorra is – állapítja meg Jeskó József a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója. Az írás DoktorInfo Kft. a adatbázisainak, kutatási eredményeinek felhasználásával született, az érintettek engedélyével és beleegyezésével.

hvg.hu Karrier

Éhbérért folyamatos készenlétben - csak egy robogó kell

Három éve működik a Főnix Mentőrobogó Szolgálata. Májusban és júniusban több mint háromszáz esethez mentek ki, ezzel „ledolgozták” a tavalyi, egész éves forgalmat. A szezon viszont csak szeptember végén ér véget. Kiből lehet ma mentőrobogós? Mennyibe kerül a szolgálat fenntartása? Kényes és praktikus kérdésekről beszélgettünk Siklósi Gáborral, a szolgálat vezetőjével.

Papp László Tamás Vélemény

Egészségügy: nincs menekvés a zsaroló-sarcoló rendszerből?

Az egészségügyben egyelőre virágzik a korrupció, a tisztességes, humánus bánásmódot sok helyütt meg kell vásárolni,. Mikola István egy kismamától előre elkérni szándékozott, 80 ezer forint feletti hálapénz okán tesz feljelentést. Éger István, az Orvosi Kamara elnöke extra, ám legális díjazás bevezetését vetette fel. A kiegészítő betegbiztosítás a jelenlegi rendszer keretei között nem lenne csodaszer, de valamit enyhítene a helyzeten.

1 2 3 4 5 6 7
41
Aki karon lőtte magát, hogy kutathasson – 126 éve született Szent-Györgyi Albert

Aki karon lőtte magát, hogy kutathasson – 126 éve született Szent-Györgyi Albert

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Nyugaton már ma este megérkezik a vihar

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Tarlóstól Puzsérig minden főpolgármester-jelölt büntetést kapott

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Sírva beszélt arról Ronaldo egy tv-műsorban, hogy soha nem ismerte az apját, mert az mindig részeg volt

Sírva beszélt arról Ronaldo egy tv-műsorban, hogy soha nem ismerte az apját, mert az mindig részeg volt

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Csendes emlékezésre hívják a gyászolókat Rajk László sírjához

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány

Magyarországon is elindult a Brexitre felkészítő kampány

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon

Ezüstérmes Lőrincz Viktor a birkózó-világbajnokságon

Trump meghívást kapott Phenjanba

Trump meghívást kapott Phenjanba

A címlapról ajánljuk