szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

A tudományos kutatásokban az expedíció partnere a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az ELTE . Az expedíció tagjai június 8-án reggel indultak a Ferihegyi repülőtérről a mongol fővárosba, Ulanbatorba. A sivatagi menet június 11-én vette kezdetét a keleti góbi kapuból, Dalanzangadból. Útjuk első szakasza kősivatagokon és homokdűnéken át, az Ikh Bogd sziklás hegységen keresztül a sós tavak vidékéig tart. Majd az egykori nomád birodalom szent hegysége, az Altáj felé veszik az irányt.

Az út – minden bizonnyal -sikeres befejezését egy délnyugat-mongóliai településen ünneplik meg Túróczi Gábor / Lucullus Baráti Társaság / „világjáró” paprikás csirkéjével, hogy az Északi-sark és Afrika után Ázsiában is letegyék a magyar gasztronómia névjegyét. Az expedicíó július 12-én érkezik vissza Magyarországra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul