szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Nem is olyan régen még egy kezünk is bőven elég lett volna arra, hogy megszámoljuk, hány vendéglátó-ipari műintézmény leledzik a Király utcában oda-vissza. Manapság háztömbnyit sem kell sétálnunk s a legkülönbfélékbe botlunk. A Magdalena Merlo történetesen kettő réginek a reinkarnációja.

Potenciális vendégkörének átlagéletkorát saccolva úgy a nagyszülők messze ringó ifjúságának tetthelye volt az egyik, a Lyra nevű zenés, szocreál-magyaros vendéglő. Ami mostanság egyebek mellett bográcsgulyás, rántott libamáj, Budapest bélszín, palacsinta képében kísért az étlapon. A másik, azaz a következő Prágai Svejk néven üzemelt olyan sokáig, hogy a derék katona innen ment aktív nyugdíjba, továbbra is gondoskodván szokásos menüjéről. Amiből nem maradhat ki a morvai savanyú káposztás göngyölt hús knédlivel, a prágai csípős sertéstokány tocsnival, és a sztrapacska sem.

Fúziós konyha a Király utcában
© magdalenamerlo.hu
A közel négy éve lecserélt Svejk ma is alkalmazásban áll, mint hivatkozási alap. Tessék csak rákeresni a hálón Magdalenára, „aki” a be- és kimutatkozáskor meg sem próbál leválni Svejkről. Tán nyugdíj-kiegészítést is kap katonánk a talján ízvadászatért egy olyan helyen, amely valahogy így aposztrofálja konyháját: az olasz konyha ízein alapuló magyar ízlésvilág nosztalgiával fűszerezve. Ha olaszra fordítanánk, akkor elég lenne ennyi is: tutti-frutti…

Ezzel együtt s ennek dacára nem kell kifordulni az ajtóból. Akár meg is szerethetjük a helyet. Kis olaszos cicoma, fúziós körúti régi-új stílusú kiszolgálás, tisztes iparos konyhai produkciók és a mostanság felvert Király utcai árfolyamhoz képest korrekt árak. Ha rendelni szeretnénk, az asztalon elhelyezett keretben lévő lapon kell fordítanunk, így jelezzük, hogy szeretnénk valamit. Semmi olaszos mutogatás a pincérnek, pláne magyaros fikszírozás.

Menünket bátran vegyük olyan eklektikusra, amilyennek ők vallják magukat. A levesek közül ajánljuk az olasz hagymalevest és a tárkonyos pulykaragut, már csak azért is, mert mind a kettőt cipóban szervírozzák. De a jól bevált olasz minestroneban sem kell csalódnunk. Sorakoznak aztán a szokásos pizzák ilyen-olyan feltétekkel, és tészták jelentős választékban, akár feketekagylósan, gamberinisen is.

Előtte, közte, helyette mondjuk egy kacsamellsaláta rukkolával, pirított szezámmaggal, kevés balzsamecettel, olíva olajjal felturbózva. Még tésztából készült kosárkát is falhatunk hozzá. A szárnyasok közül jöhet a fahéjas almával töltött csirkemell diós bundában. Vizes nyolcas befutó a pisztráng egészben sütve zöldséges palacsintával, rózsaborsos mártásban. Ha a desszertet nem hagynánk ki, akkor megteszi a szokásos tiramisu, vagy a másik vonalról a meggyes mákpuding. Esetleg Katica kedvence, ami is-is: maszkarponés, málnás, charlottos.

Bár az ételek ára nem túlzott, jobb, ha odafigyelünk rendeléskor, mert a köreteket külön kell kérnünk, és ennek megfelelően külön is számítják fel.
 
Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 5000-6000 Ft
Egy presszó kávé ára: 220 Ft
Konyha: nemzetközi,olasz
HVG tetszési index (max. 10X): (5)
Étterem: X Bár:   Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:

Cím: Budapest, VII. ker. Király u. 59/b
Tel.: 06-1-322 3278
Nyitva: 10-24 óráig
Web.: www.magdalenamerlo.hu

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Nemzetek konyhája: Mexikó

Az egész világon ismert és méltán népszerű mexikói konyha nálunk is hódit. A minden utcában két kínai s közte egy olasz mellett megjelentek a mexikói vagy legalábbis tex-mex büfék, éttermek.

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Bíró Lajos – Bock bisztró

Bíró Lajost (58 éves) a szakmában az egyik legkreatívabb magyar séfnek tartják. 2003-2004-ig nem sokszor hallatta hangját a médiában, akkor azonban – a hivatalos lelkendezéssel szembeszállva – a Torkos Csütörtök kapcsán alaposan beolvasott a hazai gasztronómia felkent prókátorainak, felkavarva ezzel az állóvizet.

Gőgh Csilla Gasztro

Interjú Kisko García mesterszakáccsal

Kisko García cordobai mesterszakács nemrég Magyarországra látogatott néhány napra, hogy tudását megossza számos budapesti séffel; emellett a hazai közönséget is elkápráztatta néhány ínyenc fogással. Mottója: szenvedéllyel és szerelemmel kell főzni.