szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakemberek Közép-Európa „bor-iránytűjének” tartják a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. Balatonalmádi adott otthont július első hetében a 9. nemzetközi megméretésnek, amelyre 21 országból 554 borminta érkezett.

A világ tíz legjelentősebbje között számon tartott borversenyt 1992. óta kétévente rendezik meg, 42 főből álló nemzetközi bíráló bizottság értékeli a nevezett fehér, vörös, rosé és botrytisálódott borokat. A neves borbírák az idén Ausztriából, Angliából, Belgiumból, Csehországból, Franciaországból, Görögországból, Horvátországból, Libanonból, Luxembourgból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és Svájcból érkeztek a Balaton partjára. A szakmai zsűri magyar tagjai között helyet kaptak a fiatal, második generációs magyar borászok.

© vinagora.hu
A 161 külföldi borminta közül 17 aranyérmet, 30 ezüstérmet nyert. Az aranyérmek közül négyet Svájc, kettőt-kettőt Ausztrália, Olaszország, Libanon, Spanyolország, egyet-egyet Ausztria, Brazília, Németország, Szlovákia és Szlovénia vitt el. A nevezett és a díjazott borok arányában kimagasló eredményt értek el a svájci és a szlovákiai, azaz a felvidéki magyar borok. Az előbbiek 10 nevezett borából 6 kapott érmet, az utóbbinál 26-ból 7 lett díjazott.A 393 magyar borminta 37 aranyérmet és 80 ezüstérmet hozott.

 
Kiemelt díjazású borok, azaz a 9. VinAgora Champion 2008. díjai: Tokaji Aszú 4 puttonyos 1993, Monyók Pincészet; Prémium Chardonnay Neszmély Régió Paphegy-Dűlő 2005, Hilltop Neszmély; Paskomi Chardonnay 2007, Szőke Mátyás; Cavit Rupe Re Trentino DOC Superiore Vendemmia Tardiva 2006, Cavit, Olaszország; Niers Moon Series Syrah 2006, Harvey Family Trust, Ausztrália.

A szakmai bírák mellett erre az alkalomra felkért tíztagú médiazsűri is értékelte a borokat. A testület három kategóriában – fehér, vörös, botrytisálódott borok – ítélte oda a média-különdíjakat. Vörös borok kategóriában: Villányi Cuvée 5 2006, Sauska és Társa. Fehér borok kategóriában: Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006, Varga Pincészet. Botrytisálódott – aszú – borok kategóriában: Hétfürtös Tokaji Aszú 6 puttonyos 2001, Árvay és Társa Pincészet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan