szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén ülik az első kerek évfordulót a neszmélyi Melegeshegyen. Ötödszörre nyílnak meg a Hilltop borászat kapui a nagyközönség előtt.

© sxc.hu
Az augusztus 30-i borünnep délelőtt 11-kor Kamocsay Ákos főborász megnyitójával veszi kezdetét. Aztán irány a pince, ahol bőven lesz miből kóstolni. Akár a teljes technológiai folyamattal megismerkedhetnek az érdeklődők egy üzemlátogatás során. A szorgosabbak kivehetik részüket a szüretből, jutalmuk mi más is lehetne, mint a frissen préselt must, ami mellé a híres neszmélyi rétest kínálják.

De felvonul  a hegyre az ország 11, más  neves borászata is, hogy élve a vendégjoggal megismertessék legjobb nedűikkel a nagyérdeműt. Például Tokajból az Oremus érkezik, Villányból a Vylyan, a Balaton mellől a Figula, Eger környékéről a Takler és a St.Andrea pincészet.

A neszmélyiek  amúgy évek óta  igazi fesztiváljárók. Nélkülük nem lehet Sopronban Volt-fesztivál, Zamárdiban Balaton Sound, no és Óbudán a Sziget. Házi felmérésük szerint a nyugati határszélen a fiatalok kedvence a Pinot Noir Rosé és az Irsai Olivér, a magyar tenger partján a Királyleányka és a Szürkebarát, leginkább fröccs formájában. A Szigetlakók emellett a korai szüretelésű Irsai mustját fogyasztják nagy kedvvel.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!