szerző:
MTI

A korábban várt mintegy 4 millió hektoliter bor helyett az idén csak mintegy 3,5 millió hektoliter kerülhet a pincékbe.

Az idén a termésbecslés szerint mintegy 580 ezer tonna szőlő terem, hozzávetőlegesen 70 ezer hektáron. A jelzett termésmennyiségből megközelítőleg 3,5 millió hektoliter bor készülhet. Ez 25-30 százalékkal több a tavalyinál, ám lényegesen elmarad az a korábbi idei termésbecslési adatoktól - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A kisebb termésmennyiséget Horváth Csaba elsősorban azzal magyarázta, hogy az érés során lazább fürtök fejlődtek, ami csökkenti a termés mennyiségét. Továbbá a vártnál nagy területen okozott kárt a lisztharmat, ami szintén jelentős termésmennyiség-csökkentő tényező. Emellett a szakember úgy vélte, hogy a korábbi termésbecslés pozitív várakozásokat tükrözött, ezért a reálisnál nagyobbra becsülték a várható hozamot. 
 
A HNT főtitkára nem zárta ki azt sem: a jelenlegi esős időjárás - ha tovább tart - ugyancsak mérsékelheti a termés mennyiségét. A szüret augusztus közepén kezdődött a korai fajták betakarításával, és akár november elejéig is eltarthat a késői szüretelésű fajtáknál. 
 
A szőlőtermelőket és a boros gazdákat a HNT főtitkára szerint az erős forint rendkívüli mértékben sújtja, mert növeli a magyar piacon megjelent import, elsősorban az olcsó olasz borok versenyképességét. 
 
A múlt évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mintegy 250-260 ezer hektoliter bor került importból Magyarországra. Ám egy olasz szaklap csak az olasz borok mennyiségét, amelyet Magyarországra hoztak tavaly, mintegy 400 ezer hektoliterre tette. Horváth Csaba szerint további 100 ezer hektoliter importból még bekerülhetett az országba a múlt évben. 
 
Így mintegy 250 ezer hektoliter eredete tisztázatlan, azaz vélhetően feketén került Magyarországra. E folyamat további erősödését a szakember szerint a magyar szőlőtermelők és borászok védelme érdekében minden eszközzel meg kell akadályozni. 
 
A magyar borágazat kapacitása ugyanis jelenleg mintegy 50 százalékos kihasználtságú, és amennyiben a fekete behozatal tovább nő, úgy sokan mehetnek tönkre az ágazatban - vélte a szakember.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Szüreti kilátások

A tavalyinál 20-30 százalékkal több szőlőre számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szüret eredményeként, így 3,5 millió hektoliternél több, de 4 milliónál kevesebb bor készülhet az idei évjáratból - mondta a HVG-nek Horváth Csaba főtitkár. Ez a mennyiség nem jelentene problémát a 3 millió hektós belföldi fogyasztás, a 700 hektoliteres export és a hivatalos adatok szerint 250 ezer hektós borimport mellett. Az utóbbi adat a HNT szerint vélhetően nem valós: a magyar statisztika Olaszországból például 160 ezer hektoliteres tavalyi behozatalt mutat, az uniós adatok szerint viszont több mint 400 ezer hektó érkezett. Gondot jelent az is, hogy a lisztharmat miatt a termelési költségek 20 százalékkal emelkedtek, miközben a szőlő felvásárlási ára csökkent. A korai illatos fajtákért - így a cserszegi fűszeresért és az Irsai Olivérért - a tavalyi 80 forintos kilónkénti árnál 10-15 forinttal kevesebbet fizettek a felvásárlók, a nem kurrens fajtákért pedig csupán 50 forintot kínálnak. Pedig a HNT-be érkező információk szerint a mustfokok és a savak is arra engednek következtetni, hogy jó minőségű lesz az idei bortermés.

hvg.hu Gasztro

Szüreti finomságok és lelőhelyeik

A Gergely-naptár bevezetése előtt az év hetedik hónapja volt a szeptember, amit latin eredetű neve is jelez - septem, azaz hét. A 18. századi nyelvújítók gyümölcsönösnek hívták, a népi kalendárium Szent Mihály havának jegyzi. Ez az a hónap, aminek első napjától a vigyázó szemek a szőlőhegyre vetődnek. Egyed napján lépnek szolgálatba a szőlőpásztorok, hogy óvják a termést a betakarításig. Hagyományosan ezekben a hetekben kezdődik mindenfelé a szüret.

Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten

Iskolás fegyveres rablókat fogtak Budapesten

Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Állami milliárdok mennek tudományra, a NER persze ezzel is jól jár

Állami milliárdok mennek tudományra, a NER persze ezzel is jól jár

Halálos baleset az M5-ösön

Halálos baleset az M5-ösön

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Péntek lesz a szombat a budapesti tömegközlekedésben

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"

Gábor Sára: "Egyre szűkül az élhető kulturális tér"