szerző:
Gőgh Csilla

A Hoventa Nemzetközi Kereskedelmi- és Vendéglátó- technikai Szakkiállítást október 14-17. között tartják a Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában. 200 cég 6 ezer négyzetméteren, várhatóan 15 ezer látogatóval.

A vendéglátás, a közétkeztetés, a szállodaipar és a kiskereskedelem legnagyobb és legrégebbi hazai seregszemléjén 200 kiállító cég vonultatja fel  a gépek, különböző konyhatechnikai berendezések, felszerelések és alapanyagok széles kínálatát, amelyre az elmúlt évek statisztikái szerint átlag 15 ezren kíváncsiak.

A Hoventán a technikai eszközök bemutatásán túl mindig szerepet kapnak a látványos bemutatók, versenyek is. A nyitónapon tartották a IV. Országos Zöldségszobrász Bajnokságot. Varga Károly többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács zöldségszobrait még három napig megtekintheti a közönség a helyi Mesterek utcájában.

A szerda az V. Magyar Barista Bajnokság napja. Ma már nehéz elhinni, hogy annak idején az első megmérettetésre még a szakmából is nehezen tudták összeszervezni a versenyzőket. Mostanra megannyi szakmai műhely ad lehetőséget a kávés szakemberek továbbképzésére. Az idei bajnokság győztese világversenyen is megmutathatja, hogy mire képes.

A kiállítás egyik legizgalmasabb napja minden bizonnyal a csütörtök , azaz a Cukrászok Napja, amely az újpesti Horváth Cukrászda nagyszabású bemutatójával kezdődik (11-13 óra között). Horváth Ferenc mester idén A hagyomány szerepe a mai cukrászatban címmel tart bemutatót és előadást. Emellett megismerkedhetnek az érdeklődők a nemrégiben megnyílt SUGAR Design Cukrászat formabontó és látványos termékeivel. A külföldön már évek óta hódító irányzat teljesen újfajta „köntösbe” csomagolja az ismerős ízeket.

Mihályi László mestercukrász is különleges desszerteket mutat be 13-14 óra között. A híres szakember a Fórum Hotel legendás Bécsi Kávézójában, majd sok éven át külföldön dolgozott. Jelenleg a saját Desszert Szalonjában igyekszik markáns elképzeléseit megvalósítani. Szenvedély és kreativitás jellemzi munkáját. Ezen a napon még Kopcsik Lajos olimpiai aranyérmes, egri mestercukrász is bemutatja a legfrissebb marcipán újdonságokat és egy barokk termet, ahol minden tárgy, díszítő elem – még a falak és a padló is - cukorból készült. Wenzelné Vigh Maya karamellszobrásztól pedig a kiállítás teljes ideje alatt elleshetik a látogatók a karamellvirágok és -kompozíciók formázási praktikáit.

Az idei Hoventa pénteki díszterítési versenyét a reneszánsz jegyében hirdették meg. A pódium -előadások közül bizonyára sokak érdeklődését kelti majd fel Czeizel Endre professzor előadása egy új fajta liszt jótékony hatásairól. A látványkonyhás bemutatók sorában pedig igen érdekesnek ígérkezik annak az eljárásnak a prezentálása, mellyel szinte másodpercek alatt ízletes csirkeragú készíthető az üvegkerámiás lapsütőkön .

A manapság az éttermekben oly divatos vákum alatt főzés (sous vide) technológiájáról Fabrizio Sangiorgi olasz mesterszakács tart bemutatóval egybekötött előadást a kiállítás minden napján. Ez a fajta konyhai eljárás költséghatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé, ugyanakkor az elkészített ételek íze is sokkal karakteresebb lesz.

Végül, nemcsak a szakácsok számára lehet érdekes az az előadás, amely a mangalica és a szürke marha feldolgozási,elkészítési módjairól szól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták