szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Sokan idegenkednek attól, hogy a jól bevált köretekhez hozzányúljanak. Amennyiben népszavazási kezdeményezésként születne újjá ez a cikk, és a köretek megreformálását, vagy legalább a skála szélesítését célozná meg, minden bizonnyal csúfos kudarcot vallana. Nem is megyünk fejjel a falnak, illetve a lábosnak, csak kínálunk néhány ízletes alternatívát.

Az alant közölt receptek kivitelezésének nehézségi foka a nulla közelében van, tehát aggodalomra semmi ok. Gyorsan elkészülhetnek, ami nagy előny. S mert nem sok szebb dolog van égen s földön egy bőségesen megterített karácsonyi vacsoraasztalnál, nagy sikert arathatunk, ha néhány újdonságot is készítünk a gőzölgő húsok, omladozó halak mellé. Már a látványért is megéri.

Balzsamecetes sült répa

Hozzávalók: 12 szál fiatal sárgarépa, 2 ek olívaolaj, 2 ek vaj, 3 ek balzsamecet, 5 ek víz, só, bors.

A répákat megtisztítjuk, majd összeforgatjuk a többi hozzávalóval. Sózzuk és borsozzuk. Serpenyőben, lefedve 10 percig pároljuk közepes lángon. Ezt követően a fedőt levéve alacsony lángon tartjuk, míg a folyadék egészen be nem sűrűsödik, és a répa kissé oda nem pirul.

Fokhagymás-gorgonzolás sült paradicsom

Hozzávalók: 20 nagy koktélparadicsom, 20 gerezd fokhagyma (2 fej), 15 dkg gorgonzola , olívaolaj, só, bors.

Két fej fokhagymát lekenünk olajjal, majd héjastul sütni kezdjük előmelegített sütőben, 200 fokon. A koktélparadicsomok tetejét levágjuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal megkenjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, rásorakoztatjuk a paradicsomokat. Mikor a fokhagymák már kezdenek alakulni, csatlakoztatjuk a sütőbe a paradicsomokat. Mikor megsültek, kiszedjük és  egy-egy gerezd krémesre sült fokhagymagerezdet nyomunk mindegyik paradicsomba. Mindegyiket bőven megszórjuk a morzsolt gorgonzolával, majd a sütőbe visszatéve még 4-5 percig pirítjuk.

Csípős-savanyú brokkoli

Hozzávalók: 1 nagy brokkoli, 2 ek olívaolaj, 2 ek vaj, 2 chilipaprika, ½ lime leve, só, bors, víz.

A brokkolit megtisztítjuk, kis rózsákra szedjük. Serpenyőben közepes lángon olajat hevítünk, beletesszük a brokkolit és a felaprított chilit, és ráöntünk fél deci vizet. Fedővel lefedve pároljuk, 1-2 percenként óvatosan megforgatjuk. Három keverést követően hozzáadjuk a vajat, sózzuk és borsozzuk, majd még pár percig pároljuk. Ügyeljünk, hogy ne pároljuk túl puhára, maradjon kissé roppanós. Tálalás előtt a lime levét ráfacsarjuk, összeforgatjuk.

Párolt mézes endívia

Hozzávalók: 6 db kisebb endívia, 4 ek sótlan vaj, 1 ek almaecet, 2 tk méz, 2 dl víz, só, bors.

A megmosott endíviákat lecsöpögtetjük, hosszában negyedeljük. A többi hozzávalót közepes lángon, serpenyőben felforraljuk, majd beletesszük az endíviákat. Néhány perc után valamelyest erősebb lángra kapcsolva, időnként megforgatva a zöldséget, körülbelül 20 percig sütjük. Akkor jó, hogyha az endívia már puha, de még gyengén ropog, és a folyadék besűrűsödik.

Kakukkfüves sült batáta

Hozzávalók: 2 nagy batáta (édesburgonya), 2 tk vaj, 2 tk friss kakukkfű, só, bors.

A batátákat alaposan megmossuk, hosszában kettészeljük, majd a vágott felületükkel fölfelé betesszük őket egy kisebb, olajjal kikent tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük frissen tépett kakukkfűvel, és vajat morzsolunk rá. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje kissé odakap, és a zöldség vajpuha.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!