Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7ecfbf3e-5b99-42ba-a1dd-eeb285908626","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Egy panel átlagosan kevesebb mint egy hónap alatt elkel – olvasható a Bankmonitor elemzésében.","shortLead":"Egy panel átlagosan kevesebb mint egy hónap alatt elkel – olvasható a Bankmonitor elemzésében.","id":"20250523_Egyre-nehezebb-alkudni-a-fovarosi-ingatlanok-arabol-inkabb-arra-keszuljunk-hogy-meg-tobbet-kell-fizetni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ecfbf3e-5b99-42ba-a1dd-eeb285908626.jpg","index":0,"item":"97d9f47e-8cc5-46eb-bf25-52953de2ae38","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250523_Egyre-nehezebb-alkudni-a-fovarosi-ingatlanok-arabol-inkabb-arra-keszuljunk-hogy-meg-tobbet-kell-fizetni","timestamp":"2025. május. 23. 16:00","title":"Egyre nehezebb alkudni a fővárosi ingatlanok árából, inkább arra készüljünk, hogy még többet kell fizetni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6320254d-dc2d-48c4-816a-fb82b0b77deb","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Legalább 14-en megsérültek az orosz támadásban.","shortLead":"Legalább 14-en megsérültek az orosz támadásban.","id":"20250524_Orosz-drontamadas-Kijev-ellen-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6320254d-dc2d-48c4-816a-fb82b0b77deb.jpg","index":0,"item":"d5e3dbe2-1f41-424f-94b5-63ea12756001","keywords":null,"link":"/vilag/20250524_Orosz-drontamadas-Kijev-ellen-ebx","timestamp":"2025. május. 24. 13:58","title":"Az eddigi egyik legnagyobb orosz drón- és rakétatámadás érte Kijevet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8fe99477-6bb7-4c7d-a4fa-ab54e14c3ceb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Meta Texasban már a negyedik olyan napelemfarmmal kötött megállapodást, amely zöldenergiát szolgáltat majd a vállalatnak. Várhatóan 15-20 éven át.","shortLead":"A Meta Texasban már a negyedik olyan napelemfarmmal kötött megállapodást, amely zöldenergiát szolgáltat majd...","id":"20250523_meta-napelem-zoldenergia-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8fe99477-6bb7-4c7d-a4fa-ab54e14c3ceb.jpg","index":0,"item":"18c05817-99dc-4c4d-a477-9fde4088646d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_meta-napelem-zoldenergia-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. május. 23. 18:03","title":"Újabb napelemfarmokra csapott le a Meta, hogy működjön a mesterséges intelligenciája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a785b62-621e-4ec7-bca3-3c269033e827","c_author":"Gergely Zsófia ","category":"itthon","description":"Átrajzolta a belpolitikai frontvonalakat Gyurcsány Ferenc visszavonulása, nem csoda, hogy még mindig mennek a találgatások a lépés időzítéséről, okáról és a véglegességéről is. De mit mond az, aki akkor volt Gyurcsány politikai főtanácsadója, amikor még az ország első embere volt? Keszthelyi András eddig nem nyilatkozott, pedig ott volt a fontos döntéseknél, az őszödi beszéd elhangzásakor, és még a DK megalapításánál is, amelyben viszont nem értett egyet főnökével, egyben barátjával. A HVG podcastjában kiderült, hogy az őszödi beszédet először keresniük kellett, mert annyit tudtak, hogy kijön egy felvétel, amin „Feri csúnyán beszél”. Mit mondott Gyurcsány arra a tanácsára, hogy vonuljon vissza, míg elül a gyűlölet? Hogyan cserélt kereket sportminiszterként a hivatali kocsin? És vajon mit gondol az exfőtanácsadó Magyar Péterről, aki a NER-ből katapultálva csinálta meg azt, ami Gyurcsánynak nem sikerült? Nézze meg Gergely Zsófia interjúját! ","shortLead":"Átrajzolta a belpolitikai frontvonalakat Gyurcsány Ferenc visszavonulása, nem csoda, hogy még mindig mennek...","id":"20250523_Keszthelyi-Andras-podcast-Gyurcsany-fotanacsado-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a785b62-621e-4ec7-bca3-3c269033e827.jpg","index":0,"item":"d3094871-1d98-4207-87d8-aba6b99483b6","keywords":null,"link":"/itthon/20250523_Keszthelyi-Andras-podcast-Gyurcsany-fotanacsado-ebx","timestamp":"2025. május. 23. 13:53","title":"„Ferit ismerve előfordulhat, hogy meggondolja magát” – megszólal Gyurcsány egykori főtanácsadója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d58d91b7-04c3-47f2-8498-826f0a2b841b","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A projektbe a játék háttértörténetét megalkotó George R. R. Martin is beszáll producerként.","shortLead":"A projektbe a játék háttértörténetét megalkotó George R. R. Martin is beszáll producerként.","id":"20250523_Eloszereplos-mozifilm-keszul-az-Elden-Ringbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d58d91b7-04c3-47f2-8498-826f0a2b841b.jpg","index":0,"item":"d9f70519-5106-41a7-872c-3064b52e7861","keywords":null,"link":"/kultura/20250523_Eloszereplos-mozifilm-keszul-az-Elden-Ringbol","timestamp":"2025. május. 23. 17:35","title":"Élőszereplős mozifilm készül az Elden Ringből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"95b6c2b5-deb1-410d-881e-84934ee06418","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Claude Opus 4 nevű MI-modell biztonsági tesztelésekor az Anthropic mérnökei azt találták, ha fenyegetve érzi magát, a mesterséges intelligencia zsarolni kezdi a mérnököket.","shortLead":"A Claude Opus 4 nevű MI-modell biztonsági tesztelésekor az Anthropic mérnökei azt találták, ha fenyegetve érzi magát...","id":"20250523_anthropic-mesterseges-intelligencia-claude-opus-4-zsarolas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/95b6c2b5-deb1-410d-881e-84934ee06418.jpg","index":0,"item":"d9c57d37-9f48-4701-9945-91a804b07642","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_anthropic-mesterseges-intelligencia-claude-opus-4-zsarolas","timestamp":"2025. május. 23. 14:03","title":"Zsarolni kezd az Anthropic új mesterséges intelligenciája, ha le akarják cserélni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8a8ec80e-9d6b-4b61-9506-de1e6bb116ce","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A belbiztonsági miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az egyetem nem tartotta be a szabályokat.","shortLead":"A belbiztonsági miniszter azzal indokolta a döntést, hogy az egyetem nem tartotta be a szabályokat.","id":"20250522_harvard-nemzetkozi-diak-egyetem-trump-kormanyzat-kristi-noem-belbiztonsag-usa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8a8ec80e-9d6b-4b61-9506-de1e6bb116ce.jpg","index":0,"item":"98f66962-f847-4c1e-89ba-b3f3d7bc4092","keywords":null,"link":"/vilag/20250522_harvard-nemzetkozi-diak-egyetem-trump-kormanyzat-kristi-noem-belbiztonsag-usa","timestamp":"2025. május. 22. 21:12","title":"Trump kormánya úgy döntött, hogy a Harvard mostantól nem vehet fel külföldi diákokat ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5be7a7f6-f64e-4711-b602-63885d18e1ee","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A tolvajok a meglopott cégtulajdonosnak kínálták a portékát, aki hamar gyanút fogott és értesítette a rendőrséget. ","shortLead":"A tolvajok a meglopott cégtulajdonosnak kínálták a portékát, aki hamar gyanút fogott és értesítette a rendőrséget. ","id":"20250523_dio-tolvaj-nemet-rendorseg-hamburg-tonna-kontener","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5be7a7f6-f64e-4711-b602-63885d18e1ee.jpg","index":0,"item":"d301fa2e-8241-4b80-a78c-812e4bfb5abc","keywords":null,"link":"/elet/20250523_dio-tolvaj-nemet-rendorseg-hamburg-tonna-kontener","timestamp":"2025. május. 23. 21:12","title":"Több tonna diót lopott el egy német banda, ám egy amatőr hiba miatt nem sikerült pénzzé tenniük a zsákmányt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Csillagos konyhatrilógia - interjú a mesterszakáccsal
szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?
Három napig vendégeskedett a múlt héten Budapesten Yves Thuriès, francia cukrász és Michelin-csillagos szakács. A Costes étterem meghívására Trilógiák címmel mutatta be 21. századi konyhaművészeti koncepcióját. Interjúnk a mester itt tartózkodásának második napján készült.
Hvg.hu: Mind a szakácsművészetben, mind a cukrászatban feljutott a csúcsra, melyik szakterület áll önhöz közelebb?
Pályakép
Yves Thuriès 1938-ban született, apjának kis családi péksége volt. Az alma nem esett messze a fájától, jelen esetben a kemencétől, hiszen 14 éves Thuries egy cukrászműhelybe szegődik el tanoncnak, később pedig a szakácsmesterséget is kitanulja. 30 éves korában önállósítja magát, addigi munkáltatójának, egy cukrászmesternek az üzletét veszi át, és hamarosan már nem csak cukrászati termékeket, péksüteményeket kínál, hanem egyszerűbb ételeket is.
Közben kulináris újítások bevezetésén dolgozik, életében ez a versenyek és a díjak korszaka. 1976-ban Yves Thuriès két kategóriában is elnyeri a Franciaország Kiváló Dolgozója címet (MOF): Cukrász és Ételkészítő, és mint Édesség- és Fagylaltkészítő. Ezt a címet ugyanabban az évben, két kategóriában még senki sem nyerte el gasztronómiai területen.
Időközben könyvkiadót alapít, és megjelenteti a Le Livre de Recettes d’un compagnon du Tour de France című sorozatának első kötetét La pâtisserie française (A francia cukrászat) címmel. A több nyelvre lefordított, ma már 12 kötetes lexikon szakemberek tízezrei számára alapmű.
1980-ban megvásárolja a Le Grand Ecuyer szállodát és éttermet a festői Cordes sur Cielben, amit rövid idő alatt a régió egyik legrangosabb éttermévé fejleszt, s amely több mint 25 éve a Guide Michelin csillagának birtokosa.
1988-ban megalapítja a Thuriès Gastronomie Magazine-t. A havonta megjelenő gasztronómiai szakmai folyóirat átlagosan 36 000 példányban jelenik Franciaországban és külföldön.
A Cuisine en Trilogie (Konyhatrilógiák) bemutatására 2003-ban, a Grand Écuyer-ben került sor. A koncepció lényegét Yves Thuriès így fogalmazza meg: „Három alapanyag, három technológia és három íz egy tálon – harmóniában egymással."
Yves Thuriès: Cukrász-szakács vagyok. Ez a sorrend. A cukrászatot tanultam ki először, s csak azután lettem szakács is.
Hvg.hu: Mi inspirálta a trilógiák megalkotásában?
Y. T.: 2000 tájékán úgy éreztem, hogy az új évezredben a konyhaművészetben is új irányzatoknak kell megjelenniük. A trilógiákat a tálalás több évszázados fejlődése inspirálta. Valamikor régen nagy nyársakon sütötték a húsokat, és hatalmas tálakon szolgálták fel. Később ez finomodott, és már szeleteket tálaltak kisebb tányérokon, majd megjelent a büféasztalos szervírozás is. Egyszer, egy szállodában, ahol laktam, a büféasztalos ebédnél és vacsoránál azt láttam, hogy a vendégek ebből is, abból is szednek egy kicsit a tányérjaikra, akár többféle előételt, főételt és desszertet is. Amikor megkérdeztem, hogy miért nem azt csinálják, hogy az egyik nap vesznek az egyikből, a következőn pedig a másikból, azt válaszolták, hogy ez így jobb, mert mindent meg akarnak kóstolni. Tulajdonképpen ez adta az alapötletet. 2001-2002-ben pedig már a háttéripar is eljutott oda, hogy változatos forma -és színvilágú kis tányérokat tudott gyártani. Így elkezdtem kísérletezni ezzel a tálalási móddal, ami nagy sikert aratott. Akkoriban fogtam hozzá a konyhaművészeti enciklopédiám 12. kötetének szerkesztéséhez is, amiben nagy teret szentelek a trilógiáknak.
Hvg.hu: Eddig körülbelül hány trilógiát alkotott?
Y. T.: Ebben a bizonyos 12. kötetben huszonkét menüsor van, de a variációk száma szinte végtelen. Hiszen nem feltétlenül új ételekről van szó, hanem rég bevált receptek alapján készültekről is. Csak arra kell odafigyelni, hogy ezeket a fogásokat megfelelően kis adagban készítsük el.
Hvg.hu: Hogyan látja a trendeket? Merre fog fejlődni a világ gasztronómiája? Eluralkodik-e a csúcstechnika, csúcstechnológia a konyhában?
Y. T.: Ha már csúcstechnológiáról beszélünk, akkor meg kell említeni a molekuláris gasztronómiát. Három-négy évvel ezelőtt nagyon nagy divat volt Franciaországban is, de már egyre kevesebb szó esik róla. Ez egyfajta játék, különböző textúrákat, állapotokat lehet létrehozni. Én azonban azt gondolom, hogy csak egy múló divat, mert továbbra is serpenyőben fogunk sütni és fazékban főzni.
Hvg.hu: Ön szerint nem globalizálja a gasztronómiát az, hogy ma már szinte bármilyen friss alapanyag bárhonnan bárhova elszállítható 24 órán belül? Nem csábítja ez például a budapesti vagy moszkvai éttermeket arra, hogy inkább használjanak japán marhát, francia csirkét, skót kagylót, mint regionális termékeket? Nem veszít így a világ gasztronómiai sokszínűségéből?
Y. T.: Nem hiszem, hogy uniformizálódna a világ. Lehet ez egyfajta félelem, de mindent egybevetve nem tartok attól, hogy egy globális nemzetközi konyhaművészet alakul ki. Még akkor sem, ha a séfek a világon mindenütt ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozhatnak. Gondolom, azért minden valamire való séf arra törekszik, hogy lehetőség szerint regionális nyersanyagokat használjon. Legalábbis nálunk, Franciaországban ez így van.
Másrészt otthon egyre inkább azt látom, hogy a séfek már nem egy-egy régióhoz igazodnak, hanem saját, csak rájuk jellemző stílust igyekeznek kialakítani. Ők már ugyanúgy főznek Párizsban, mint ahogyan Budapesten, vagy bárhol másutt tennék. Természetesen igazodniuk kell ahhoz, hogy hol vannak. Marseille-ben például, ahol mediterrán klíma van, könnyebb ételeket kell adni, mint a hűvösebb éghajlatú Oslóban.
Tudta, mihez adja a nevét (Oldaltörés)
Hvg.hu: Ön nemzetközileg is nagyon elismert, nyílván nem adja akármihez a nevét. Mit tudott előzőleg a budapesti Costes étteremről? Azonnal elfogadta a felkérést?
Y. T.: Nem volt teljesen ismeretlen a Costes. A tulajdonosokat két éve ismerem, és tudtam, hogy egy olyan csapatról van szó, amelyik különösen nagy gondot fordít a minőségre és a folyamatos fejlődésre.
Hvg.hu: Kimondva, kimondatlanul a Costes nemzetközi mércével mérve is a csúcsra tör. Hogyan látta az elmúlt napokban, van esélye Michelin-csillagra?
Y. T.: Erre csak azt tudom válaszolni, hogy ismerek olyan csillagos franciaországi éttermet, amelyik sem a környezetével, sem a konyhában működő csapattal nem nyújtja ezt a színvonalat.
Hvg.hu: Kihasználta-e a Magyarországon töltött időt éttermek látogatására? Mik az általános tapasztalatai?
Y. T.: Nagyon kevés az az idő, amit összesen itt tölthetek. Így a második napran túl keveset tapasztaltam ahhoz, hogy markáns véleményt alkothassak, de már azért értek kellemes meglepetések.
Hvg.hu: Ön szerint miben kell fejlődnie leginkább a magyar vendéglátásnak?
Y. T.: Az eddigi ismereteim és tapasztalataim szerint túlságosan „gazdagok” az ételek, túl sok kalóriát, zsírt tartalmaznak. Ezeknek egy részét kellene kivonni. Ma már jóval kisebb fizikai terhelésben van részük az embereknek, mint száz-százötven évvel ezelőtt, tehát másként van szükségük még a megszokott ételekre is. Délben például megkóstoltunk egy levest, és láttam, hogy zsírcseppek úszkáltak a tetején. Nálunk ezt teljesen leszedik, mert nincs szükség rá, a leves ugyanolyan finom marad nélküle is. Könnyíteni kell az ételeket!
Hvg.hu: Számos szakmai szervezetnek, intézménynek a tagja, folyóiratot, könyveket ír és szerkeszt, szállodái, csokoládégyára, üzletei vannak. Van-e szabadideje, olyan hobbija, amelyikhez nem kell tűzhely és fakanál?
Y. T.: Szeretek síelni, gyakran járok a Pireneusokban, és az olvasás is a kedvenc kikapcsolódásaim közé sorolható. De az első valóban a munkám, annyira élvezem, hogy olyankor megszűnik számomra az idő. Igazán sajnálom azokat, akiknek heti 35 órát – nálunk ennyi a törvényes munkaidő – úgy kell eltölteniük, hogy nem szeretik azt, amit csinálnak.