szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fish and chips - sült hal és sült krumpli - annyira hozzátartozik a britek nemzeti identitásához, mint a mienkhez a gulyásunk. Meg is rendezik minden évben a F&C shoppok, vagyis a Chippy-k versenyét. A regionális top 10-es listát január derekán elsőként a The Times közölte. Az idei abszolút nyertes megint Skóciából került ki: Atlantic Fast Food.

London már semmivel sem szmogosabb, mint sok európai nagyváros, a szigetlakók sem konzervatívabbak, mint az átlagpolgárok máshol, a királyi család sem tabu már, és a Golf-áramlat sem akadályozza meg, hogy kőkemény tél legyen náluk. Mégis, mi maradt akkor az angoloknak a 21. századra, hol a tradíció? Keresgéljünk a konyha tájékán (amiről a legkevésbé híresek). Van valami, amihez nagyon ragaszkodnak: a fish and chips.

Több mint 150 éve nyitotta meg Joseph Malin az ország első Chippy-jét a londoni Cleveland Streeten. Az ott kínált hal sült krumplival azóta sem változott, legfeljebb felsorakoztak mellé a kínálatban trendibb változatok. Az autentikus verziónak  friss vagy gyorsfagyasztott tőkehalból kell készülnie. A panírjában nincs élesztős liszt , van viszont kukorica keményítő és sütőpor. A krumplit helyben kell feldolgozni a szigetországban oly népszerű Maris Paiper fajtából, és marhazsírban puha-ropogósra sütni. Egy 2009-es közvélemény-kutatás szerint az angolok többsége (a megkérdezettek 51 százaléka) a fish and chip-szet sóval és ecettel eszi, de népszerű kísérő a ketchup és a borsópüré (mushy pea) is.

A fish and chips a két világháború között volt a legnépszerűbb. Akkor több mint 35 ezer Chippy-t regisztráltak, ma már csak harmad ennyi bolt működik Nagy-Britannia területén. A SEAFISH (a tengeri ételek forgalmazását felügyelő szervezet) már 22 éve tart versenyeket a boltok között, és egyre nehezebb nyertesnek lenni. A jelentkezőknél nem csak az étel minőségét nézik, hanem a kiszolgálást, a bolti higiéniát, és azt, hogy a halak ellenőrizhető környezetbarát forrásból származnak-e vagy sem. A tavalyi év győztese a benevezett több ezer Chippy közül az Anstruther Fish Bar and Restaurant  lett, a skót Fife megyéből. Az idén is több mint 10 ezer bolt versenyezett a Nagy-Britannia legjobb Fish and Chips shopja címért. A regionális top 10-es listát január derekán elsőként a The Times közölte. Az idei abszolút nyertes megint Skóciából került ki: Atlantic Fast Food. S most lássuk a régiók legjobbjait. Ki tudja, mikor járunk arra, nehogy már ne autentikus sült halat együnk.

Kelet-Anglia : Linford’s Traditional Fish & Chips

A Linford Chippy egy több mint 300 éves, patinás történelmi épületben 36 éve működő  családi vállalkozás. Titkos  panír recept alapján  készült halaiknak mindenki a csodájára jár. A bolt elsősorban tőkehalat (cod, haddock) árul (pároltan, lisztben sütve és panírban), de meg lehet kóstolni náluk különböző lepényhal fajtákat (plaice, lemon sole) is.

Wales: Finnegan’s

A tulajdonos Huw Jones árul egy panír nélküli tőkehalváltozatot, amelyért rendszeresen kígyózó sorok ácsingóznak. Ő is csak ellenőrzött forrásból vásárol;nem csak tőkehalat , hanem lepényhalat és hekket is. A Finnegan-be a halat csak akkor készítik el, ha a vevő megrendeli. Aki a boltba belép, a sor végéről már oda is kiabál az eladónak, hogy melyik fajtából kér. Így mire ő következik, el is készül az étel.

Észak-nyugat Anglia: Metro Fish Bar

A Metro Fish Bar nagyon fiatal vállalkozás, még csak egy éves . A környékbelieket hamar megnyerte a tulajdonos Winfield házaspár. A hagyományos fish and chips mellett a feleség, Suzi isteni halpástétomával, ami az egyik legjobban fogyó fogás a boltjukban. A Metro Chippy a szokásos halak mellett árul ráját, garnélát s más rákokat többféleképpen elkészítve. 

Skócia: Atlantic Fast Food (az abszolút győztes)

Az Atlantic negyedik alkalommal vesz részt ezen a versenyen, és mindig bekerült az első tízbe. Ennek a Chippy-nek a tulajdonosa Giovanni Fionda, aki a neve ellenére tősgyökeres skótnak vallja magát. A Fionda család már generációk óta az F&C üzletbe tevékenykedik. Szerintük a  siker titka, hogy a személyzet jól képzett és odafigyel a részletekre. A bolt összes fogását mesterszakács készíti. Az Atlantic leginkább tőkehalat árul, mint tradicionális kedvencet, de néha szokott lenni scampi is. Havonta egyszer liszt mentes napot tartanak, ilyenkor a glutén érzékenyek is ehetnek fish and chip-szet, és ezzel igen népszerű a bolt.

London és Dél-kelet Anglia: Scooby Snax 

Az üzlet előtt gyakori a tumultus,mintha egész Essex megye idejárna vacsorázni. John McNeil,a tulajdonos a légierőknél volt séf. A Scoobyban óriási a választék. A tőkehalak és a lepényhalak mellett van lazac, hekk, tonhal és tintahal is. McNeil serpenyőbe sütött halételeket is kínál, és a sült krumpli mellett-helyett kérhető hajába főtt krumpli vagy saláta is.

Észak-Írország: The Fish and Chicken Inn

Alig pár éve hogy a Fish and Chicken Inn felkerült a verseny döntősei közé, és ezzel együtt a régió gasztronómiai térképére. Brian Surgeon tulajdonos szerint aprólékos, gondos tervezéssel és a részletekre való törekvéssel érhető el üzleti siker.

Dél-nyugat Anglia: Daniels Fish & Chips 

A Daniels 1996-ban nyitott, és már akkor azt mondták róla, hogy messze környéken ő kínálja az egyik legjobb fish and chip-szet. A vendégei között, még mindig akadnak olyanok, akik képesek egy órát utazni azért, hogy nála egyenek halat. A Daniels is csak környezetbarát forrásból szerzi be a halakat, noha ezek nem a helyi fogások, hanem Izlandról érkeznek a boltba. 

Észak-kelet Anglia:Royal Fisheries

Ez a bolt a Fusco családé már 40 éve. A jelenlegi tulajdonos iskolás kora óta dolgozik itt. A házi készítésű halpogácsájára, sült halaira „göröngyösre” vágott krumplijára rendületlenül idejárnak a vendégek. A tőkehalak mellett vannak szezonális halak, és scampi is, természetesen mind fenntartható forrásból. A Royal Fisheries biztosította a hallhatatlanságát azzal, hogy feltűnt a Jack kapitány című filmben.

Midlands: Great British Eatery

A boltot 2007-ben nyitotta két jó barát Conrad Brunton és Andrew Insley. A hely alapvetően modern berendezésű, és inkább egy kávézóhoz hasonlít. De az ételek tradicionálisak. A hal mellé többféle sört és almabort kínálnak, desszertnek pedig igazi Cornish (cornwalli jégkrém) kerül az asztalra. Izlandi tőkehalaikat Chris James készíti el, akit Cambridgeshire legtehetségesebb fiatal séfjeként tartanak számon. A három környéken lakó Michelin-csillagos séf, Glynn Purnell, Luke Tipping és Richard Turner rendszeres látogatója a helynek.

Közép és Dél- Anglia: Broughton Fish & Chips 

Stephen és Deborah Wilding követendő környezetbarát üzletpolitikát folytat. Nem csak a hal de a többi élelmiszer is ellenőrzött forrásból való. Gondoskodnak a csomagolás és a bolti hulladék folyamatos újrahasznosításáról, a burgonyát helyben vásárolják, és a konyhafelszerelés a legújabb, környezetbarát verzió (a halsütéshez rengeteg olajat használnak ezek a boltok). 

Aki kedvet kapott a fish and chips-hez, annak ajánljuk a következő videót, amely bemutatja, hogyan sütik az angolok a halat.

Krisztina O'Brien

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vétek György Gasztro

Fish & chips: a sztárséf trükkje

A gyorsbüfékben és Michelin-csillagos étteremben egyaránt fellelhető, roppanós bundában kisütött halszeletből és sült krumpliból álló menü másfél évszázada hódította meg a briteket. Mind a mai napig az egyik legnépszerűbb fogás és egyúttal idegenforgalmi „nevezetesség” a szigetországban.