szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fish and chips - sült hal és sült krumpli - annyira hozzátartozik a britek nemzeti identitásához, mint a mienkhez a gulyásunk. Meg is rendezik minden évben a F&C shoppok, vagyis a Chippy-k versenyét. A regionális top 10-es listát január derekán elsőként a The Times közölte. Az idei abszolút nyertes megint Skóciából került ki: Atlantic Fast Food.

London már semmivel sem szmogosabb, mint sok európai nagyváros, a szigetlakók sem konzervatívabbak, mint az átlagpolgárok máshol, a királyi család sem tabu már, és a Golf-áramlat sem akadályozza meg, hogy kőkemény tél legyen náluk. Mégis, mi maradt akkor az angoloknak a 21. századra, hol a tradíció? Keresgéljünk a konyha tájékán (amiről a legkevésbé híresek). Van valami, amihez nagyon ragaszkodnak: a fish and chips.

Több mint 150 éve nyitotta meg Joseph Malin az ország első Chippy-jét a londoni Cleveland Streeten. Az ott kínált hal sült krumplival azóta sem változott, legfeljebb felsorakoztak mellé a kínálatban trendibb változatok. Az autentikus verziónak  friss vagy gyorsfagyasztott tőkehalból kell készülnie. A panírjában nincs élesztős liszt , van viszont kukorica keményítő és sütőpor. A krumplit helyben kell feldolgozni a szigetországban oly népszerű Maris Paiper fajtából, és marhazsírban puha-ropogósra sütni. Egy 2009-es közvélemény-kutatás szerint az angolok többsége (a megkérdezettek 51 százaléka) a fish and chip-szet sóval és ecettel eszi, de népszerű kísérő a ketchup és a borsópüré (mushy pea) is.

A fish and chips a két világháború között volt a legnépszerűbb. Akkor több mint 35 ezer Chippy-t regisztráltak, ma már csak harmad ennyi bolt működik Nagy-Britannia területén. A SEAFISH (a tengeri ételek forgalmazását felügyelő szervezet) már 22 éve tart versenyeket a boltok között, és egyre nehezebb nyertesnek lenni. A jelentkezőknél nem csak az étel minőségét nézik, hanem a kiszolgálást, a bolti higiéniát, és azt, hogy a halak ellenőrizhető környezetbarát forrásból származnak-e vagy sem. A tavalyi év győztese a benevezett több ezer Chippy közül az Anstruther Fish Bar and Restaurant  lett, a skót Fife megyéből. Az idén is több mint 10 ezer bolt versenyezett a Nagy-Britannia legjobb Fish and Chips shopja címért. A regionális top 10-es listát január derekán elsőként a The Times közölte. Az idei abszolút nyertes megint Skóciából került ki: Atlantic Fast Food. S most lássuk a régiók legjobbjait. Ki tudja, mikor járunk arra, nehogy már ne autentikus sült halat együnk.

Kelet-Anglia : Linford’s Traditional Fish & Chips

A Linford Chippy egy több mint 300 éves, patinás történelmi épületben 36 éve működő  családi vállalkozás. Titkos  panír recept alapján  készült halaiknak mindenki a csodájára jár. A bolt elsősorban tőkehalat (cod, haddock) árul (pároltan, lisztben sütve és panírban), de meg lehet kóstolni náluk különböző lepényhal fajtákat (plaice, lemon sole) is.

Wales: Finnegan’s

A tulajdonos Huw Jones árul egy panír nélküli tőkehalváltozatot, amelyért rendszeresen kígyózó sorok ácsingóznak. Ő is csak ellenőrzött forrásból vásárol;nem csak tőkehalat , hanem lepényhalat és hekket is. A Finnegan-be a halat csak akkor készítik el, ha a vevő megrendeli. Aki a boltba belép, a sor végéről már oda is kiabál az eladónak, hogy melyik fajtából kér. Így mire ő következik, el is készül az étel.

Észak-nyugat Anglia: Metro Fish Bar

A Metro Fish Bar nagyon fiatal vállalkozás, még csak egy éves . A környékbelieket hamar megnyerte a tulajdonos Winfield házaspár. A hagyományos fish and chips mellett a feleség, Suzi isteni halpástétomával, ami az egyik legjobban fogyó fogás a boltjukban. A Metro Chippy a szokásos halak mellett árul ráját, garnélát s más rákokat többféleképpen elkészítve. 

Skócia: Atlantic Fast Food (az abszolút győztes)

Az Atlantic negyedik alkalommal vesz részt ezen a versenyen, és mindig bekerült az első tízbe. Ennek a Chippy-nek a tulajdonosa Giovanni Fionda, aki a neve ellenére tősgyökeres skótnak vallja magát. A Fionda család már generációk óta az F&C üzletbe tevékenykedik. Szerintük a  siker titka, hogy a személyzet jól képzett és odafigyel a részletekre. A bolt összes fogását mesterszakács készíti. Az Atlantic leginkább tőkehalat árul, mint tradicionális kedvencet, de néha szokott lenni scampi is. Havonta egyszer liszt mentes napot tartanak, ilyenkor a glutén érzékenyek is ehetnek fish and chip-szet, és ezzel igen népszerű a bolt.

London és Dél-kelet Anglia: Scooby Snax 

Az üzlet előtt gyakori a tumultus,mintha egész Essex megye idejárna vacsorázni. John McNeil,a tulajdonos a légierőknél volt séf. A Scoobyban óriási a választék. A tőkehalak és a lepényhalak mellett van lazac, hekk, tonhal és tintahal is. McNeil serpenyőbe sütött halételeket is kínál, és a sült krumpli mellett-helyett kérhető hajába főtt krumpli vagy saláta is.

Észak-Írország: The Fish and Chicken Inn

Alig pár éve hogy a Fish and Chicken Inn felkerült a verseny döntősei közé, és ezzel együtt a régió gasztronómiai térképére. Brian Surgeon tulajdonos szerint aprólékos, gondos tervezéssel és a részletekre való törekvéssel érhető el üzleti siker.

Dél-nyugat Anglia: Daniels Fish & Chips 

A Daniels 1996-ban nyitott, és már akkor azt mondták róla, hogy messze környéken ő kínálja az egyik legjobb fish and chip-szet. A vendégei között, még mindig akadnak olyanok, akik képesek egy órát utazni azért, hogy nála egyenek halat. A Daniels is csak környezetbarát forrásból szerzi be a halakat, noha ezek nem a helyi fogások, hanem Izlandról érkeznek a boltba. 

Észak-kelet Anglia:Royal Fisheries

Ez a bolt a Fusco családé már 40 éve. A jelenlegi tulajdonos iskolás kora óta dolgozik itt. A házi készítésű halpogácsájára, sült halaira „göröngyösre” vágott krumplijára rendületlenül idejárnak a vendégek. A tőkehalak mellett vannak szezonális halak, és scampi is, természetesen mind fenntartható forrásból. A Royal Fisheries biztosította a hallhatatlanságát azzal, hogy feltűnt a Jack kapitány című filmben.

Midlands: Great British Eatery

A boltot 2007-ben nyitotta két jó barát Conrad Brunton és Andrew Insley. A hely alapvetően modern berendezésű, és inkább egy kávézóhoz hasonlít. De az ételek tradicionálisak. A hal mellé többféle sört és almabort kínálnak, desszertnek pedig igazi Cornish (cornwalli jégkrém) kerül az asztalra. Izlandi tőkehalaikat Chris James készíti el, akit Cambridgeshire legtehetségesebb fiatal séfjeként tartanak számon. A három környéken lakó Michelin-csillagos séf, Glynn Purnell, Luke Tipping és Richard Turner rendszeres látogatója a helynek.

Közép és Dél- Anglia: Broughton Fish & Chips 

Stephen és Deborah Wilding követendő környezetbarát üzletpolitikát folytat. Nem csak a hal de a többi élelmiszer is ellenőrzött forrásból való. Gondoskodnak a csomagolás és a bolti hulladék folyamatos újrahasznosításáról, a burgonyát helyben vásárolják, és a konyhafelszerelés a legújabb, környezetbarát verzió (a halsütéshez rengeteg olajat használnak ezek a boltok). 

Aki kedvet kapott a fish and chips-hez, annak ajánljuk a következő videót, amely bemutatja, hogyan sütik az angolok a halat.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

Fish & chips: a sztárséf trükkje

A gyorsbüfékben és Michelin-csillagos étteremben egyaránt fellelhető, roppanós bundában kisütött halszeletből és sült krumpliból álló menü másfél évszázada hódította meg a briteket. Mind a mai napig az egyik legnépszerűbb fogás és egyúttal idegenforgalmi „nevezetesség” a szigetországban.