Budapestet dicséri a 2010-es Európai Michelin Kalauz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától kapható a 2010-es Európai Michelin Kalauz, amelyben a Costes étterem csillaga és további négy budapesti vendéglátóhely Bib Gourmand elismerése révén Budapest külön említést érdemelt.

Az olvasókat megragadja az a gyors gasztronómiai fejlődés, amely Budapesten ment végbe - emelte ki a Michelin internetes oldalán megjelent sajtóközlemény az angol nyelvű kötetről, amely húsz ország 44 városát veszi számba.

Budapesten a Costes étterem érdemelte ki az első Michelin-csillagot, további négy vendéglátóhely - az Arcade Bistro, a 21 étterem, a Bock Bistro, illetve a Csalogány 26 étterem - pedig Bib Gourmand elismerésben részesült.

A Bib Gourmand szimbólumrendszer a Michelin csillag előtti legmagasabb szint. A minősítés az éttermeket elsősorban ár-érték szerint rangsorolja, a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy az étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon, és kellő figyelmet fordítson az ételek elkészítésére. Az ilyen éttermek Michelin Bibendum (Michelin kabalafigura) jelzést kapnak elismerésül - tájékoztatta az Arcade Bistro közleményben az MTI-t.

Európában összesen 231 Bib Gourmand jelzésű étterem működik, közülük idén 58 érdemelte ki az elismerést.  2010-ben egyetlen egy étterem kapott újonnan három Michelin-csillagot, mégpedig Alain Ducasse sztárszakácsnak a londoni Dorchester Szállóban működő étterme. Vele együtt Európában 15 három csillagos étterem várja a vendégeket. (Érdekesség, hogy Ducasse párizsi étterme szintén három Michelin-csillagos.)

A kétcsillagosok száma Európában 55, ebből öt - egy-egy párizsi, barcelonai, madridi, stockholmi és londoni étterem - új. Az egycsillagosok 271-en vannak, 2010-ben 41 új vendéglátóhely - köztük Costes - kapott csillagot. Csillaghullás is volt: a két csillagosok közül az ítészek ötöt töröltek, míg az egycsillagosok közül 25-öt. A Bib Gourmand elismerést 26 étteremtől vették el.

A híres csillagokat névtelen ellenőrök osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató a legkiválóbb éttermekről nyújt tájékoztatást.

Hozzászólások