szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Miközben minden a labda körül forog Afrika déli részén, kulináris élményekkel összekötött szafarikat és borkóstolókat szerveznek a focirajongóknak. A legkülönlegesebb ételek bőséges kínálatával várták a kupa 75 éves történetében először az afrikai kontinensen vendégeskedő Labdarugó Világbajnokság résztvevőit.

Az egyhónapos labdaünnep július 11-én ér véget a Dél-Afrikai Köztársaság 11 városában. A világ minden sarkából ideérkezőket ötcsillagos luxusszállodákban, kényelmes hotelekben, és sok egyszerűbb, de komfortossá tett szállásokon is várták. Sőt, az One Oceán Club két luxuslainerét, a Westerdamot és a Noordamot is bevetették. Az úszószállodák négy és félezer vendéget fogadnak, előnyük, hogy több mérkőzés helyszínén is kikötnek, így például Durbanban, Kapstadtban, Port Elizabethben. Utasai golfozhatnak a festői környezetű Drakengsbergben, vagy a legjobb dél-afrikai borokat kóstolhatják a kapstadti szőlőgazdaságokban. Útközben pedig a fedélzeti éttermek, pubok ételspecialitásaival, s persze a dél-afrikai ételekkel kínálják őket.  

Világszínvonalúak a dél-afrikai borok
vinisfera.com

Az ország gasztronómiája három fő hatás, illetve alapforrás szerint alakult ki. Az első az őshonos népcsoportok: a khoisan, a xhosa, a sotho. A második: a gyarmatosító hollandok és leszármazottaik, az afrikánerek, valamint a britek. A harmadik pedig ezek rabszolgái, szolgái, a malájok és jávaiak. Igaz, azt is meg kell jegyezni, egyre jelentősebb a mai külföldi konyhai trendek hatása Dél-Afrikában.

A patás és szárnyas jószágokra, halféleségekre, kagylókra, rákokra (languszta) alapozott kulinária mellett egzotikus vadak vagy háziállatok húsa szolgál a sütéshez-főzéshez (már ahol jut belőlük a fazékba). A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat: krokodil, vipera, strucc, majom, teve, bivaly, antilop, zebra, zsiráf, kudu, impala, gazella... Milyen fogások készülnek belőlük? Például a vipera ragú, a majom kebab, a sokak által kedvelt krokodilfarok és a gazella pörkölt. Ezeknek az ínyencségeknek egy része főként speciális éttermek étlapján szerepel. Tipikusabbnak számító étel a Dél-Afrikai Köztársaságban a braai, a jól fűszerezett, grillezett marhahús kukorica körettel kísérve. Míg más húsételeket bivalyból, antilopból, struccból készítenek. Kedvelt a maláj eredetű bobotie, mely mazsolás húspástétomhoz hasonlít, tojást és csatnit (chutney) adnak hozzá, gyakran sárgarizzsel, banánkarikákkal s kókusszal tálalják.   

Bunny chow, vagyis nyuszi kajaként emlegetik a hosszúkás alakú kenyérbe töltött currys, fűszerezett darált húst. A sosaties a birkahúsból készült kebab egyik változata fűszeres mártással, a bedies pedig húsból és zöldségekből áll össze. Népszerű étel/húsféle a biltong, a nagyon ízletes, füstölt, szárított hús, alapanyagául főként a szarvasmarha, strucc és antilop húsát használják. A sült húsokat pikáns fűszeres mártásokkal „dobják fel”, ehhez curryt, fokhagymát, borsot, gyömbért, hagymát, gumót, s az erdei vadnövények egész sorát használják. A dél-afrikai fogások közül olyat választottunk, amely itthon is elkészíthető. Feltéve, ha  a gazellahúst szarvassal helyettesítjük.

 

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]


Gazella (szarvas) pörkölt  

Hozzávalók: 1kg gazellafilé (1 kg szarvasfilé) kockára vágva, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 nagy aji bors  (csili paprika fajta) – mindegyik felaprítva illetve finoman törve, 2 hámozott, felkarikázott banán, 1 kanál sűrített paradicsom, 1 kanál mazsola, 1 kiskanálnyi tört kömény, 1 kiskanál kardomon, fél kiskanál kurkuma, fél kiskanál őrölt piros paprika, 2 kiskanál őrölt curry, 1 kanál olívaolaj vagy étolaj, 3 dl kókusztej.

Öntsük az olajat egy lábasba, hevítsük fel és enyhén pirítsuk rajta a hagymát 3 percig, majd a fokhagymát 1 percig mielőtt beletennénk az aji borsot. Újabb 3 perc után dobjuk rá a felkockázott húst és pörköljük aranysárgára, de közben a sűrített paradicsomot, a mazsolát, az őrölt curryt, s az összes fűszert is adjuk hozzá. Keverjük össze, majd 1 perc főzés után öntsük bele a kókusztejet, s hagyjuk felforrni. Állítsuk alacsony fokozatra a tűzhelyet (kis lángra a gázt), s helyezzük a lábasba a felkarikázott banánt. Fedjük le az edényt, főzzük tovább 30 percig a húst. Ha nagyon elfőne a leve, öntsünk hozzá egy kis vizet. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.  

Mesabekka, dél-afrikai paradicsommártás

Dél-Afrika mártásai közül nálunk is könnyen elkészíthető a mesabekka, mivel minden alapanyagot könnyen beszerezhetünk.

Hozzávalók: fél kg paradicsom passzírozva, 2 nagykanál olívaolaj, 2 gerezd tört fokhagyma, só tetszés szerint, feketebors és cayen bors, ha szeretnénk, hogy a mártás pikáns ízű legyen.

Melegítsük fel az olívaolajt, tegyük hozzá a fokhagymát, majd a kipasszírozott paradicsomot, sót és borsot. Hagyjuk fél óráig lassú tűzön főni. A friss paradicsom helyett használhatunk sűrített paradicsomkonzervet is. (Viszont ekkor adjunk hozzá kevés vizet is, hogy oda ne égjen.) Ezt a mártást fogyaszthatjuk spagettihez, makarónihoz, vagy borjúhúshoz. De kitűnő zöldségfélékhez vagy gombához, a fokhagymát kiegészítve hagymakarikákkal és csipetnyi őrölt fahéjjal.  
 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!