Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e6e50268-4e91-4a35-8f6c-205b3e6f0902","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Szerbiába ment a Tisza Párt elnöke, hogy elhelyezze az emlékezés virágait. ","shortLead":"Szerbiába ment a Tisza Párt elnöke, hogy elhelyezze az emlékezés virágait. ","id":"20250223_Magyar-Peter-viragot-vitt-a-tavaly-osszel-leomlott-ujvideki-vasutallomashoz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e6e50268-4e91-4a35-8f6c-205b3e6f0902.jpg","index":0,"item":"e2c4fe4e-32cc-4d9b-8d37-eef6c664a1de","keywords":null,"link":"/elet/20250223_Magyar-Peter-viragot-vitt-a-tavaly-osszel-leomlott-ujvideki-vasutallomashoz","timestamp":"2025. február. 23. 20:03","title":"Magyar Péter virágot vitt a tavaly ősszel leomlott újvidéki vasútállomáshoz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bf473cac-c26a-4ebd-9ee8-87012c527583","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Rogán Antal és Gulyás Gergely fontos hatásköröket veszített, Nagy Márton és Lantos Csaba erősödött.","shortLead":"Rogán Antal és Gulyás Gergely fontos hatásköröket veszített, Nagy Márton és Lantos Csaba erősödött.","id":"20250225_Teljesen-atalakitottak-a-kormanyon-beluli-munkamegosztast-ket-fontos-miniszter-is-gyengult","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bf473cac-c26a-4ebd-9ee8-87012c527583.jpg","index":0,"item":"a8238458-b21d-4bdd-afb9-ed76f77e6f1c","keywords":null,"link":"/itthon/20250225_Teljesen-atalakitottak-a-kormanyon-beluli-munkamegosztast-ket-fontos-miniszter-is-gyengult","timestamp":"2025. február. 25. 07:55","title":"Teljesen átalakították a kormányon belüli munkamegosztást, két fontos miniszter is gyengült","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e1c6a935-360c-456a-a7bb-f6d9eefe61a9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem kell elborzadva gondolni arra, hogy milyen szaga is lehet egy szarkofágba zárt mumifikált testnek, ugyanis kiderült, hogy az ókori egyiptomi múmiak még mindig kellemes illatúak.","shortLead":"Nem kell elborzadva gondolni arra, hogy milyen szaga is lehet egy szarkofágba zárt mumifikált testnek, ugyanis...","id":"20250225_egyiptomi-mumia-illata-gazkromatografias-vizsgalat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e1c6a935-360c-456a-a7bb-f6d9eefe61a9.jpg","index":0,"item":"a1182f64-42ba-4297-9168-9dcfda97bf47","keywords":null,"link":"/tudomany/20250225_egyiptomi-mumia-illata-gazkromatografias-vizsgalat","timestamp":"2025. február. 25. 08:03","title":"Mit gondol, milyen egy 5000 éves egyiptomi múmia szaga? Meglepő a válasz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"gazdasag","description":"A magyar után a román és a horvát érték lett a legrosszabb az év első hónapjában. A legkisebb pedig a dán, majd az ír és az olasz infláció lett.","shortLead":"A magyar után a román és a horvát érték lett a legrosszabb az év első hónapjában. A legkisebb pedig a dán, majd az ír...","id":"20250224_eurostat-januari-inflacio-euroovezet-Europai-Unio-Magyarorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd.jpg","index":0,"item":"00e6bf60-0189-4756-b3cf-4855ade53a00","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250224_eurostat-januari-inflacio-euroovezet-Europai-Unio-Magyarorszag","timestamp":"2025. február. 24. 14:10","title":"Több mint kétszerese lett a magyar infláció a teljes EU-s inflációnak januárban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e29acd96-41ba-4266-a7b1-12ba5f81402f","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Szent Péter téren több százan gyűltek össze hétfő este, hogy az egyházfő egészségéért imádkozzanak.","shortLead":"A Szent Péter téren több százan gyűltek össze hétfő este, hogy az egyházfő egészségéért imádkozzanak.","id":"20250225_ferenc-papa-nyugodt-ejszaka-szent-peter-ter-imadkozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e29acd96-41ba-4266-a7b1-12ba5f81402f.jpg","index":0,"item":"1095a6eb-a558-4926-9e6a-2f9bf53269ed","keywords":null,"link":"/elet/20250225_ferenc-papa-nyugodt-ejszaka-szent-peter-ter-imadkozas","timestamp":"2025. február. 25. 10:29","title":"Nyugodt éjszakája volt Ferenc pápának, több százan imádkoztak érte a Szent Péter téren","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5714a693-c007-45ec-b33c-44d28dd41f06","c_author":"HVG Állásbörze","category":"kkv","description":"2025 tavaszán április 9-11. között rendezik a legnagyobb hazai hibrid (személyes és online) karrierfórumot, a HVG Állásbörzét. Új helyszín Buda szívében, több ezer képzett, nyelveket beszélő álláskereső élőben, több tízezer online. Néhány címszó a közelgő eseményről. Március közepéig még lehet standot foglalni. Ez várja a munkaadókat az állásbörzén.","shortLead":"2025 tavaszán április 9-11. között rendezik a legnagyobb hazai hibrid (személyes és online) karrierfórumot, a HVG...","id":"20250225_HVG-Allasborze-2025-aprilis-9-11","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5714a693-c007-45ec-b33c-44d28dd41f06.jpg","index":0,"item":"d120b0eb-52a4-4263-a5ff-109e54526ce1","keywords":null,"link":"/kkv/20250225_HVG-Allasborze-2025-aprilis-9-11","timestamp":"2025. február. 25. 16:18","title":"Ezért éri meg kiállítóként részt venni a HVG Állásbörzén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3cb5327a-9524-4373-b46a-938f1f1e8d0b","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Miután megbeszélte Lázár János a készpénzhasználatról szóló Mi Hazánk-javaslatot, összeállt egy fotóra Toroczkai Lászlóval egy 1887-es térkép elé.","shortLead":"Miután megbeszélte Lázár János a készpénzhasználatról szóló Mi Hazánk-javaslatot, összeállt egy fotóra Toroczkai...","id":"20250225_nagy-magyarorszag-terkep-toroczkai-lazar-janos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3cb5327a-9524-4373-b46a-938f1f1e8d0b.jpg","index":0,"item":"36a659c1-1775-48ec-a661-cbe1db3a44d1","keywords":null,"link":"/itthon/20250225_nagy-magyarorszag-terkep-toroczkai-lazar-janos","timestamp":"2025. február. 25. 15:32","title":"Nagy-Magyarország térkép előtt pózolt Toroczkaival Lázár János","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7001e418-067f-4630-b460-11ed18d61e5a","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Kikapcsolta az egyik legfontosabb adatbiztonsági funkciót Nagy-Britanniában az Apple, de ez volt „a jobbik rossz”. Az ország kormánya ugyanis minden Apple-felhasználó adataihoz szeretett volna hozzáférni, amit a cég nem volt hajlandó megadni.","shortLead":"Kikapcsolta az egyik legfontosabb adatbiztonsági funkciót Nagy-Britanniában az Apple, de ez volt „a jobbik rossz”...","id":"20250224_apple-iphone-icloud-vegpontok-kozotti-titkositas-feloldas-brit-kormany-hatso-kapu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7001e418-067f-4630-b460-11ed18d61e5a.jpg","index":0,"item":"b69b9fe0-01d3-4ae5-9177-e3cca587d85f","keywords":null,"link":"/tudomany/20250224_apple-iphone-icloud-vegpontok-kozotti-titkositas-feloldas-brit-kormany-hatso-kapu","timestamp":"2025. február. 24. 11:03","title":"Megtagadta az Apple a brit kormány kérését, de ennek is a felhasználók isszák meg a levét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Évente 800 ezren próbálnak bejutni Ferran Adriának, az úgynevezett molekuláris konyha katalán sztárszakácsának éttermébe, de csak alig 8 ezer ínyencnek adatik meg, hogy ott a hagyományos ízeket újjáalakítva kóstolja meg.
Almakaviár, osztriga joghurttal, parmezánfagylalt-falatka, cseresznye formájú sonkabogyó, füstölő csokoládémousse – elégedetlen ezekkel a gasztronómiát forradalmasító ételeivel Ferran Adria, a világ legjobb éttermének mondott, a Barcelonától kétórányi autóútra lévő, Roses nevű hegyi falucskában működő elBullinak (Buldogocska) a séfje.
A konyhát (lásd Fizikus a konyhában című írásunkat) újraértelmező 48 éves Adria a minap azzal sokkolta rajongóit, hogy bejelentette, az áprilistól októberig, hétköznap kizárólag vacsoraidőben nyitva tartó éttermének működését 2012–2013-ban szünetelteti. Indoklásként azt hozta fel, hogy lélegzetvételnyi pihenésre van szüksége, a napi robot, a már-már unalomig ismert menüsorok elkészítése kiszívja minden energiáját, és nem jut ideje technikai újítások kifejlesztésére. Megnyugtatásul hozzátette, az idén még eleget tesz a Katalóniai Ételtudományi Alapítványban vállalt feladatának, megtartja előadás-sorozatát az amerikai Harvardon, és rövid ideig még élvezhetik a neves brit Restaurant gasztronómiai szaklap által ötödik éve a világ első számú éttermének választott elBulli vendégszeretetét azok a szerencsés kiválasztottak, akik időben gondoskodtak arról, hogy bejussanak a molekuláris gasztronómia szentélyébe.
A mostani bejelentés azért is okozott meglepetést, mert a hol a gasztronómia Dalíjának, hol Gaudíjának nevezett Adria eddig is Barcelona óvárosának egyik eldugott utcájában lévő boszorkánykonyhájában kísérletezgetett, és alkotta meg biokémikusok, ipari formatervezők bevonásával úgynevezett molekuláris ételkülönlegességeit. Merthogy Adria alkotóelemeire bontja az ételeket, és az egyes összetevőket az ázsiai konyhában is használt, moszatokból nyert kocsonyásító-, zselésítő-, stabilizálóanyagokkal, köztük a tengeri vörösmoszatokból nyert agaragarral vegyítve az eredetihez a legkevésbé sem hasonlatos állagúvá alakítva tálalja.
A tortillát üvegpohárban, folyadék és hab keverékeként szolgálják fel, a burgonyahab alá pudingszerű tojást és karamellizált hagymát rejtenek. Adriánál a spaghetti alla carbonara nem tészta, hanem kocsonyás csirkelé hosszú, barna csíkokra szeletelve, tojásban, tejszínben, parmezán sajtban és felkockázott sonkába merített hínárdarabokkal. A spanyol séf találmánya a zöldséghab, amelyet habszifonba töltött tejszínből, meleg zselatinból, stabilizátorból és pépesített zöldségekből készít. Tapasként vérnarancshabot paradicsomsorbéval leöntve kínál, desszertként pedig borsózselatint banánnal és lime-fagylalttal.
A művészi kompozíciókká varázsolt ételek kinézetük alapján beazonosíthatatlanok, ugyanakkor akik már fogyasztottak belőlük, állítják, hogy ízük semmihez sem foghatóan különleges. Adria népszerűségének egyelőre még az sem ártott, hogy egy német gasztronómiai szakújságíró, Jörg Zipprick és egy spanyol séf, a szintén világhírű Santi Santamaría keményen bírálta konyháját, azt állítva, hogy az általa használt mesterséges adalékanyagok ártalmasak.
A három Michelin-csillagos étteremben a legalább 12, legfeljebb 30 fogásból álló menüsor (a la carte nincs) elfogyasztása legalább öt órán át tart. Október közepén indul a hajrá a következő évi foglalásokra, ettől kezdve az elBulli egyetlen telefonvonala egyfolytában foglalt, ezért is ajánlja a csak Senor No néven emlegetett Luis García, az étterem menedzsere a jelentkezőknek, inkább küldjenek e-mailt. A világ minden részéről évente 800 ezren próbálkoznak. Adria azonban nemhogy bővítette volna, inkább visszavette a forgalmat. Két éve úgy döntött, hétköznap nem, csak vasárnap fogadják délidőben a vendégeket, majd ezt is beszüntette júliusban és augusztusban, mondván, túlságosan nagy a meleg. A fehérre meszelt falú, családias hangulatú étteremben esténként végül is 55 vendéget fogadnak, igaz, a konyhában majdnem ugyanennyi szakács sürgölődik. Mert alapelv, hogy minden asztal más menüsort kap, aminek meg is kérik az árát, fejenként 250–300 euró között van a cech.
Adria nem képzett szakács, mosogatófiúként kezdte 17 évesen egy barcelonai hagyományos francia étteremben. A gasztronómia egyáltalán nem érdekelte, csak pénzt akart keresni, hogy elutazhasson Ibizára nyaralni. Ám idővel rákapott a főzésre, és végül szakácsnak állt. Sok spanyol étteremben megfordult, 1983-ban az akkoriban egy Michelin-csillagos, francia tulajdonú elBulliban is dolgozott. Főzőtudományát Franciaországban tökéletesítette, ott szakított a hagyományos konyhával is 1986-ban, amikor Nizzában látta Jacques Maximin kreatív gasztronómiai bemutatóját. Maga is erre az útra lépett, miután visszatért az elBulliba. Adriának a vendéglője nem nagy üzlet, sokat hoznak viszont a konyhára receptkönyvei, előadásai, a nevével árult étkészletek és evőeszközök, valamint saját, Fast Good nevű gyorsétteremlánca. Ott a marhahúsból készült, olívapasztával ízesített hamburgert reggelente a naponta cserélt spanyol olívaolajban kisütött, frissen szeletelt krumplival, piros műanyag dobozva csomagolva adják.