Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"dab669f8-7dfd-479d-a1f1-9c8d70bac084","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Az eljárás alá vont személyek bűne az volt, hogy a közösségi oldalakon tiltakozásra buzdították az embereket. ","shortLead":"Az eljárás alá vont személyek bűne az volt, hogy a közösségi oldalakon tiltakozásra buzdították az embereket. ","id":"20250403_torokorszag-vasarlas-bojkott-letartoztatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dab669f8-7dfd-479d-a1f1-9c8d70bac084.jpg","index":0,"item":"27940bf6-1c28-4c93-b688-499417ed3861","keywords":null,"link":"/kkv/20250403_torokorszag-vasarlas-bojkott-letartoztatas","timestamp":"2025. április. 03. 14:36","title":"Vásárlási bojkottot hirdettek az isztambuli polgármester letartóztatása miatt, őrizetbe vették őket a török hatóságok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5963ef69-8c9e-4285-80a1-553959e8af35","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának kiadása óta először utazik Európába Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Magyarországon nem kellett attól tartania, hogy letartóztatják. Mi a provokatív látogatás célja?","shortLead":"A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsának kiadása óta először utazik Európába Benjamin Netanjahu izraeli...","id":"20250403_Spiegel-elemzes-Orban-es-Netanjahu-illiberalis-ferfibaratsaga","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5963ef69-8c9e-4285-80a1-553959e8af35.jpg","index":0,"item":"b51da9c8-91ce-4ca0-a7e9-83275d99f793","keywords":null,"link":"/360/20250403_Spiegel-elemzes-Orban-es-Netanjahu-illiberalis-ferfibaratsaga","timestamp":"2025. április. 03. 15:46","title":"Spiegel-elemzés: Orbán és Netanjahu illiberális brománca","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"79ca4840-79e7-47d5-860f-a0963b074e9d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A hétvégén érkező hidegfront komoly károkat tehet a kertünkben, ha nem készülünk fel rá. Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyet házi körülmények között is bevethetünk a fagykárok kivédésére.","shortLead":"A hétvégén érkező hidegfront komoly károkat tehet a kertünkben, ha nem készülünk fel rá. Összeszedtünk néhány hasznos...","id":"20250404_fagy-fagykar-kiskert-novenyek-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/79ca4840-79e7-47d5-860f-a0963b074e9d.jpg","index":0,"item":"b1af26b2-2c2d-4049-9fe5-a6e78f879cb2","keywords":null,"link":"/elet/20250404_fagy-fagykar-kiskert-novenyek-ebx","timestamp":"2025. április. 04. 18:38","title":"Jön a fagy, hogyan védjük meg a növényeinket? Íme néhány utolsó perces ötlet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc39afef-86fa-40a1-85f2-7806549661d6","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Van olyan adónem is, ami egyenesen veszteséget termel az államnak.","shortLead":"Van olyan adónem is, ami egyenesen veszteséget termel az államnak.","id":"20250404_kulonadok-kivezetese-adonemek-csokkenese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc39afef-86fa-40a1-85f2-7806549661d6.jpg","index":0,"item":"5e9690f2-c14f-4d1f-9f05-267fe77de3fc","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250404_kulonadok-kivezetese-adonemek-csokkenese","timestamp":"2025. április. 04. 12:34","title":"Csökkent az adófajták száma, de a söralátét-adóbevallásig még van hova fejlődni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d08396d3-6b97-42b7-9fb1-1fa967bc2e19","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Minden szempontból nagy a változás: míg 2015-ben 54 különböző autómárka volt jelen a magyar piacon, tavaly már kilencven.","shortLead":"Minden szempontból nagy a változás: míg 2015-ben 54 különböző autómárka volt jelen a magyar piacon, tavaly már...","id":"20250404_Igy-cserelodtek-le-a-legnepszerubb-automarkak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d08396d3-6b97-42b7-9fb1-1fa967bc2e19.jpg","index":0,"item":"75e9fa72-30b8-4354-9200-d71b9bcbeed8","keywords":null,"link":"/cegauto/20250404_Igy-cserelodtek-le-a-legnepszerubb-automarkak","timestamp":"2025. április. 04. 08:11","title":"Hol van már az Opel? – Így cserélődtek le a legnépszerűbb autómárkák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c3981dc2-ee20-4def-9edc-9571d2412da9","c_author":"Riba István","category":"360","description":"Miközben a kitörés napján minden évben német és magyar fasiszták ünneplik Budapesten, április 4-e szinte feledésbe ment. Felszabadulástól a megszabadulásig sokat megélt az évforduló.","shortLead":"Miközben a kitörés napján minden évben német és magyar fasiszták ünneplik Budapesten, április 4-e szinte feledésbe...","id":"20250404_aprilis-4-unnepe-tortenelem-1945","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c3981dc2-ee20-4def-9edc-9571d2412da9.jpg","index":0,"item":"4efe270b-151f-4919-b0f2-8d4413b18465","keywords":null,"link":"/360/20250404_aprilis-4-unnepe-tortenelem-1945","timestamp":"2025. április. 04. 18:04","title":"Hiányzik még bárkinek április 4-e?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9efc97da-3f8f-4353-9c6a-96ace023fcf9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Elsősorban a mobileszközökön és az okosotthon készülékein érhető el a Google Asszisztens, a keresőóriás virtuális segédje. Sokakat kiszolgált eddig, azonban a fejlesztője úgy döntött, ideje nyugdíjba küldeni. Lesz helyette más, és egy cseppet sem meglepő, hogy mi lép a helyére.","shortLead":"Elsősorban a mobileszközökön és az okosotthon készülékein érhető el a Google Asszisztens, a keresőóriás virtuális...","id":"20250405_google-asszisztens-csere-gemini-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9efc97da-3f8f-4353-9c6a-96ace023fcf9.jpg","index":0,"item":"dbf55da5-658b-4571-8e1d-cefa95986420","keywords":null,"link":"/tudomany/20250405_google-asszisztens-csere-gemini-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 05. 12:03","title":"Az ön telefonjáról is el fog tűnni a Google egyik fontos szolgáltatása – jön helyette valami más","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e277e93e-76e0-4cf4-b7d3-4d0dfca5cf1f","c_author":"Dobszay János","category":"kultura","description":"Magyarországon járt a Vatikán külügyminisztere, Paul Richard Gallagher, aki a magyar püspöki konferencia lapjában, a Magyar Kurírban egyebek mellett a pápai állam orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontjáról is beszélt.","shortLead":"Magyarországon járt a Vatikán külügyminisztere, Paul Richard Gallagher, aki a magyar püspöki konferencia lapjában...","id":"20250405_Ha-valaki-tenyleg-komolyan-beket-akar-abbahagyja-a-bombazast-Vatikan-kulugyminisztere-Budapesten-beszelt-a-haborurol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e277e93e-76e0-4cf4-b7d3-4d0dfca5cf1f.jpg","index":0,"item":"64edb1ab-f9bd-4541-8baf-3ff946845029","keywords":null,"link":"/kultura/20250405_Ha-valaki-tenyleg-komolyan-beket-akar-abbahagyja-a-bombazast-Vatikan-kulugyminisztere-Budapesten-beszelt-a-haborurol","timestamp":"2025. április. 05. 09:39","title":"„Ha valaki tényleg komolyan békét akar, abbahagyja a bombázást” – mondta Budapesten a Vatikán külügyminisztere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből.
Hétköznapi próbavásárlás is elegendő volt, hogy a laboratórium kimutassa: nem csak a finnyás ízlelőbimbók, netán a városi legendák sugallják, hogy a húshálón kívül vákuumfóliával is egyben tartott húsvéti tucatsonka külcsín és belbecs tekintetében egyaránt alábbvaló, mint hagyományos érlelésű társa. A pácolás és a füstölés ma már a pultokra kerülő áruk nagy részénél csak látványelem, nem pedig az előkészítés elengedhetetlen része. A HVG húsvét előtti vizsgálódása azt is feltárta, hogy a húsipari illúziókeltés korántsem korlátozódik a sonkára. A tőkehúsok és más húskészítmények gyártása során is bevetnek jó néhány megdöbbentő fogást, amelyekről még akkor sem árt tudnia a fogyasztónak, ha azok többnyire a legalitás határain belül maradnak.
A laikusokat meghökkentő módszerekkel leginkább a húskészítmények gyártása során élnek. „A kötözött sonkák többségét az úgynevezett soktűs berendezéssel pácolják készre” – mondja tesztünk egyik szereplőjéről Búza László, az Európai Élelmiszerlánc Parlament állatorvos elnöke. A hagyományos pácolással szemben – amely sózással tartósít – ez az utólagos befecskendezés legfeljebb csak ízesítésre szolgál (az alapeljárásokról lásd A pult mögött című írásunkat). A költséghatékonyság jegyében ráadásul sokszor nemcsak a hideg, hanem az ennél sokkal rapidabb meleg füstölés is elmarad. Az olcsóbb termékeket egyszerűen füstoldatba mártják a húsüzemi dolgozók. Ez a folyékony füstnek is nevezett keverék, amelyet a fafüst lecsapatásával (desztillálásával) állítanak elő, a fa égetése során felszabaduló illóanyagokat, aromamolekulákat tartalmazza. „Tagadhatatlan, hogy a füstben található, egészségre ártalmas rákkeltő anyag vagy kátrány nincs benne, ugyanakkor a segítségével létrehozott illat és íz jóval gyengébb a hagyományosnál”– teszi hozzá Zsarnóczay Gabriella, a Húsipari Kutatóintézet vegyészmérnök igazgatója.
Ez utóbbit alátámasztották a HVG által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok is. A piacon vásárolt portéka már első látásra is különbözött a gyorspácolt (nagy)áruházi termékektől, amelyek a hagyományos érlelésűvel szemben főzés után sem lettek porhanyósak. Az is aligha véletlen, hogy a rapid sonkákat légmentesen csomagolják. Ez egyrészt lehetetlenné teszi vásárláskor a szaglószervi mustrát, másrészt a pácoláshoz használt folyadékot is a húsneműben tartja – a kibontásig mindenképpen. (A gyártók szerint a csomagolás vásárlói igény is.)
A fizetőképes kereslet csökkenésével párhuzamosan fokozódó piaci nyomás, amely a 2004-es uniós csatlakozás után a korábban rigorózusabb Magyar Élelmiszerkönyv előírásain is lazított, egyre több húsnak látszó terméket juttatott a boltokba – hívják fel a figyelmet szakértőink. Így nevezhetnek sonkának akár a szójafehérjével, különféle állományjavítókkal vagy szlovák eredetű termék esetében húspéppel is dúsított húsvéti portékákat is. E slágercikkek csomagolásán ugyanakkor a páclébevitel mértékét is fel kell tüntetni. Az Élelmezés című szakfolyóirat két évvel ezelőtti kimutatása szerint a hazai kínálatban egyaránt kaphatók a gyanúsan alacsony 16 és a maximális 22 százaléknyi fehérjét tartalmazó, sonka néven futó készítmények.
Más termékek esetén az Élelmiszerkönyv előírja a fehérje minimális arányát. A kereskedői és gyártói ötletek tárháza azonban így is kimeríthetetlen. A hipermarketekben az előre csomagolt darált húsokkal egy hűtőpultban rendszeresen felbukkannak például olyan aprítmánykeverékek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak állati eredetű fehérjét. S mivel az összetevőket a legtöbbtől a legkevesebbig tartó sorrendben kötelező feltüntetni, ha egy ilyen tálcás termék címkéjén az első helyen a víz, a másodikon a szója szerepel, a húsra vágyó fogyasztó jobban teszi, ha tovább keresgél. A silányítás legmegdöbbentőbb példájára a kolbásztermékek között bukkantak a magyar ellenőrök. Egy fővárosközeli település üzemében húsipari melléktermékből előállított – még éppen a fogyaszthatóság határán lévő –, 50 kilós zsákokban kiszerelt port vízzel hígítva töltötték bélbe. Füstölés helyett pedig értelemszerűen az említett mártogatós módszert alkalmazták.
A kötözöttsonka-fronton tapasztaltakhoz hasonló különbségek a HVG által beszerzett más húsfajták esetében nem buktak ki a Vargáné Drotár Márta által levezényelt laborvizsgálatban. A sertéskaraj, marhafelsál és csirkemellfilé mintái hibátlannak bizonyultak (lásd táblázatunkat). A vegyész- és élelmiszermérnökök nem találtak bennük illegális tömegnövelésre utaló antibiotikum- vagy hormonmaradványokat. „A hormonkészítmények használata ma EU-szerte tilos – nem úgy, mint az Újvilágban –, az antibiotikummal kezelt állatokat pedig nem lehet vágni a szer bizonyított kiürüléséig” – így Búza doktor. A szűrés e tekintetben már a tenyésztőknél és a vágóhídon elkezdődik, de a késztermékeket is folyamatosan monitorozzák.
A HVG által megkérdezett, véleményüket csak név nélkül vállaló hatósági állatorvosok szerint jóval gyakoribb az öregebb – vagy a marha esetében a vágóhídi stressztől rágóssá váló – húsokat is omlóssá varázsoló emésztőenzimek (például proteázok) használata. Ezek adagolását ráadásul nem szükséges feltüntetni a termékek csomagolásán. Egyébiránt a különféle konyhai húspuhítók is az említett enzimekkel operálnak.
A miskolci laborban azonban sem ilyesmiknek, sem annak nem akadtak nyomára, hogy utólag vizet adtak volna a tőkehúshoz. Pedig információink szerint ez utóbbi trükk az egyik leggyakoribb, igaz, elsősorban nem a hentespultokra kerülő portékákat, hanem az ipari felhasználásra szánt árut tuningolják ekképpen – azon egyszerű okból, hogy kevesebb húsért több pénzt kapjanak. Még nem zárult le például az a szakmai körökben vizeshús-perként emlegetett jogi huzavona, amelynek tárgya 80 tonna – szalámigyártásra Nyugat-Magyarországról Szerbiába exportált, a fagyasztás előtt állítólag vízzel telepumpált – sertéscomb (HVG, 2009. augusztus 15.). A manipulációt a gyorspácoláshoz használt soktűs berendezéssel végzik: vízmegkötő tulajdonságú foszfátot (is) tartalmazó oldatot injektálnak a színhúsba, majd az izomszövetben – a szakargóban pofozásnak nevezett mechanikus kezeléssel – gépi erővel oszlatják szét a folyadékot. A mérlegre kerülő áru tömegét akár 20-30 százalékkal is megnövelő turpisságra akkor derülhet fény, ha a kiolvasztás után többletfoszfátnyomokat találnak a húsban. Csakhogy például a virslik, kolbászok előállításához szükséges hús darabolását egészségügyi és technológiai okokból igen gyakran fagyponton végzik. Ezért többnyire csak a gyártási folyamat végén – a kötelező laborvizsgálat során – tűnik ki, hogy az adott szállítmányban a szokásosnál és az előírtnál kevesebb a fehérje.
„A stressz is oka lehet a vizesedésnek, legalábbis a sertés esetében” – óv ugyanakkor a túlzott gyanakvástól Búza. A szállítás után nem pihentetett, illetve a vágóhídon „zaklatott” hízók húsa puha, halovány és vizenyős lesz. Az ilyen áru már a hentespultban levet ereszt, főzési, sütési vesztesége pedig 50 százaléknál is magasabb lehet. Feltehetően ilyen stresszes disznóként végezte a HVG által a piacon vásárolt karajhoz tartozó példány is, mert a kilós húsdarab fertályóra alatt eláztatta a csomagolópapírt, fehérje- és nedvességtartalma alapján viszont egészségesnek és manipulálatlannak bizonyult.