Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"dd458416-26a8-4f25-b836-a5cb0b35290f","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"A Huawei MatePad 11.5″S leszámol a zavaró tükröződésekkel és lényegében ugyanúgy írogathatunk, rajzolgathatunk rá, mint egy darab papírra. Kipróbáltuk a kínai gyártó továbbra is Google támogatás nélküli legfrissebb tabletét.","shortLead":"A Huawei MatePad 11.5″S leszámol a zavaró tükröződésekkel és lényegében ugyanúgy írogathatunk, rajzolgathatunk...","id":"20250608_matt-kijelzo-ceruza-huawei-matepad-115s-tablet-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dd458416-26a8-4f25-b836-a5cb0b35290f.jpg","index":0,"item":"efc52f8e-f33a-4538-8588-f287ac85f6d9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250608_matt-kijelzo-ceruza-huawei-matepad-115s-tablet-teszt-velemeny","timestamp":"2025. június. 08. 18:03","title":"Mattot adott a Huawei: teszten a matt kijelzős, irkafirkás MatePad tablet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5d3438c0-5352-4305-9680-b8f3acf83595","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Szintet léphet az Apple és az Európai Unió jogi csatározása, emiatt pedig akár el is tűnhet egy fontos, régi funkció a cég eszközeiről – így az iPhone-okról is. ","shortLead":"Szintet léphet az Apple és az Európai Unió jogi csatározása, emiatt pedig akár el is tűnhet egy fontos, régi funkció...","id":"20250608_apple-airdrop-megszunes-eu-dma-iphone","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5d3438c0-5352-4305-9680-b8f3acf83595.jpg","index":0,"item":"fc5f0c01-a9e2-448e-82f3-1bb316401566","keywords":null,"link":"/tudomany/20250608_apple-airdrop-megszunes-eu-dma-iphone","timestamp":"2025. június. 08. 08:03","title":"El fog tűnni egy alapfunkció a telefonjáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"17446c88-a88c-4318-ba2a-a9a47126d6b2","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A korábban megvett jegyeket fel lehet használni.","shortLead":"A korábban megvett jegyeket fel lehet használni.","id":"20250607_Technikai-hiba-miatt-nem-lehet-vegyet-venni-a-BudapestGo-n-keresztul-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/17446c88-a88c-4318-ba2a-a9a47126d6b2.jpg","index":0,"item":"941c864c-1d9f-4b5a-b301-6a14e8937ce7","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250607_Technikai-hiba-miatt-nem-lehet-vegyet-venni-a-BudapestGo-n-keresztul-ebx","timestamp":"2025. június. 07. 10:46","title":"Technikai hiba miatt nem lehet vegyet venni a BudapestGo-n keresztül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpo-n. A pavilon csaknem 80 százaléka már foglalt, így mindenki, aki kilátogat az eseményre számos újdonságra és érdekességre számíthat. Baranyai Gergő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"Idén május 13–16. között rendezik meg az Ipar Napjai Nemzetközi ipari szakkiállítás mellett az Automotive Hungary...","id":"20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/845e3c8e-67cb-4e9a-b327-d64bded53639.jpg","index":0,"item":"8eaadd89-916d-4ebc-8e6b-b8d792ee3357","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250414_Automotive-hungary-ipar-napjai-kiallitas-hungexpo-baranyai-gergo-interju","timestamp":"2025. június. 07. 11:30","title":"Kíváncsi, hol tart az autóipar?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sokkal egyszerűbb lehet hamarosan a Windowson futó valamennyi program és szolgáltatás frissítése, miután a Microsoft szeretne mindent egységesíteni a Windows Update égisze alatt.","shortLead":"Sokkal egyszerűbb lehet hamarosan a Windowson futó valamennyi program és szolgáltatás frissítése, miután a Microsoft...","id":"20250607_microsoft-windows-update-frissitesek-minden-alkalmazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8bd1b26-7ec9-4373-9d17-5d73524668c6.jpg","index":0,"item":"9aa20761-213e-44b9-b109-5cdb9b9ee9f4","keywords":null,"link":"/tudomany/20250607_microsoft-windows-update-frissitesek-minden-alkalmazas","timestamp":"2025. június. 07. 08:03","title":"Gyökeresen átalakul a Windows alapszolgáltatása","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","shortLead":"A nem érintettektől pedig bocsánatot kért. ","id":"20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/75409b35-1442-4e85-a6c6-10d651eec342.jpg","index":0,"item":"5a97bd99-7d59-4e00-9ac9-138588357156","keywords":null,"link":"/sport/20250607_Hajdu-B-Istvan-elmagyarazta-miert-anyazott-egy-elo-meccs-kozben","timestamp":"2025. június. 07. 15:38","title":"Hajdú B. István elmagyarázta, miért anyázott egy élő meccs közben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fd0a4f0d-8f09-4c33-9a2a-3b129fe8b264","c_author":"MTI","category":"elet","description":"XIV. Leó pápa ünnepi miséjében arra kérte a nemzetközi felelősöket, bátorsággal keressék a párbeszédet és a megbékélést a háborúk befejezése érdekében.","shortLead":"XIV. Leó pápa ünnepi miséjében arra kérte a nemzetközi felelősöket, bátorsággal keressék a párbeszédet és a megbékélést...","id":"20250608_A-papa-a-haboru-befejezeserol-es-a-csaladon-beluli-eroszakrol-is-beszelt-punkosdvasarnap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fd0a4f0d-8f09-4c33-9a2a-3b129fe8b264.jpg","index":0,"item":"72d72d67-6079-4f55-a6a6-005fe9cdf1af","keywords":null,"link":"/elet/20250608_A-papa-a-haboru-befejezeserol-es-a-csaladon-beluli-eroszakrol-is-beszelt-punkosdvasarnap","timestamp":"2025. június. 08. 15:54","title":"A pápa a háború befejezéséről és a családon belüli erőszakról is beszélt pünkösdvasárnap","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4255125b-c2d9-4594-bfb0-3d18f20ee40d","c_author":"hvg360","category":"360","description":"„Mindenki éljen úgy, ahogy szeretne, és ahogy tud” – mondta nemrég Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, amikor kormányközeli emberek luxus életviteléről kérdezték. Az urizálás nem most kezdődött, egyedül méregdrága táskákból egy hosszú idővonalat lehet felrajzolni, amit a Duma Aktuál csapata, pontosabban Ceglédi Zoltán meg is tett. Árpád fejedelemig persze nem lehet visszamenni, csak Habony Árpádig, akinek sokszázezres Gucci-táskáját éppen a szociális megszorítások ellen tüntető aktivisták előtt lóbálta. Kész szerencse, hogy nem maradt a villamoson, ahogyan Orbán Ráhel mai árfolyamon számolva 19 milliós Hermès-táskája sem. Ez KAP-nél kiverte a biztosítékot, és a java csak ezután jött. ","shortLead":"„Mindenki éljen úgy, ahogy szeretne, és ahogy tud” – mondta nemrég Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, amikor...","id":"20250607_duma-aktual-kormanyzati-luxizas-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4255125b-c2d9-4594-bfb0-3d18f20ee40d.jpg","index":0,"item":"c287501c-baef-4cb6-a0cb-51afca37c029","keywords":null,"link":"/360/20250607_duma-aktual-kormanyzati-luxizas-video","timestamp":"2025. június. 07. 19:30","title":"„120 millió forintból egy egész falut kapok” – a kormányközeli luxustáskák története","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből.
Hétköznapi próbavásárlás is elegendő volt, hogy a laboratórium kimutassa: nem csak a finnyás ízlelőbimbók, netán a városi legendák sugallják, hogy a húshálón kívül vákuumfóliával is egyben tartott húsvéti tucatsonka külcsín és belbecs tekintetében egyaránt alábbvaló, mint hagyományos érlelésű társa. A pácolás és a füstölés ma már a pultokra kerülő áruk nagy részénél csak látványelem, nem pedig az előkészítés elengedhetetlen része. A HVG húsvét előtti vizsgálódása azt is feltárta, hogy a húsipari illúziókeltés korántsem korlátozódik a sonkára. A tőkehúsok és más húskészítmények gyártása során is bevetnek jó néhány megdöbbentő fogást, amelyekről még akkor sem árt tudnia a fogyasztónak, ha azok többnyire a legalitás határain belül maradnak.
A laikusokat meghökkentő módszerekkel leginkább a húskészítmények gyártása során élnek. „A kötözött sonkák többségét az úgynevezett soktűs berendezéssel pácolják készre” – mondja tesztünk egyik szereplőjéről Búza László, az Európai Élelmiszerlánc Parlament állatorvos elnöke. A hagyományos pácolással szemben – amely sózással tartósít – ez az utólagos befecskendezés legfeljebb csak ízesítésre szolgál (az alapeljárásokról lásd A pult mögött című írásunkat). A költséghatékonyság jegyében ráadásul sokszor nemcsak a hideg, hanem az ennél sokkal rapidabb meleg füstölés is elmarad. Az olcsóbb termékeket egyszerűen füstoldatba mártják a húsüzemi dolgozók. Ez a folyékony füstnek is nevezett keverék, amelyet a fafüst lecsapatásával (desztillálásával) állítanak elő, a fa égetése során felszabaduló illóanyagokat, aromamolekulákat tartalmazza. „Tagadhatatlan, hogy a füstben található, egészségre ártalmas rákkeltő anyag vagy kátrány nincs benne, ugyanakkor a segítségével létrehozott illat és íz jóval gyengébb a hagyományosnál”– teszi hozzá Zsarnóczay Gabriella, a Húsipari Kutatóintézet vegyészmérnök igazgatója.
Ez utóbbit alátámasztották a HVG által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok is. A piacon vásárolt portéka már első látásra is különbözött a gyorspácolt (nagy)áruházi termékektől, amelyek a hagyományos érlelésűvel szemben főzés után sem lettek porhanyósak. Az is aligha véletlen, hogy a rapid sonkákat légmentesen csomagolják. Ez egyrészt lehetetlenné teszi vásárláskor a szaglószervi mustrát, másrészt a pácoláshoz használt folyadékot is a húsneműben tartja – a kibontásig mindenképpen. (A gyártók szerint a csomagolás vásárlói igény is.)
A fizetőképes kereslet csökkenésével párhuzamosan fokozódó piaci nyomás, amely a 2004-es uniós csatlakozás után a korábban rigorózusabb Magyar Élelmiszerkönyv előírásain is lazított, egyre több húsnak látszó terméket juttatott a boltokba – hívják fel a figyelmet szakértőink. Így nevezhetnek sonkának akár a szójafehérjével, különféle állományjavítókkal vagy szlovák eredetű termék esetében húspéppel is dúsított húsvéti portékákat is. E slágercikkek csomagolásán ugyanakkor a páclébevitel mértékét is fel kell tüntetni. Az Élelmezés című szakfolyóirat két évvel ezelőtti kimutatása szerint a hazai kínálatban egyaránt kaphatók a gyanúsan alacsony 16 és a maximális 22 százaléknyi fehérjét tartalmazó, sonka néven futó készítmények.
Más termékek esetén az Élelmiszerkönyv előírja a fehérje minimális arányát. A kereskedői és gyártói ötletek tárháza azonban így is kimeríthetetlen. A hipermarketekben az előre csomagolt darált húsokkal egy hűtőpultban rendszeresen felbukkannak például olyan aprítmánykeverékek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak állati eredetű fehérjét. S mivel az összetevőket a legtöbbtől a legkevesebbig tartó sorrendben kötelező feltüntetni, ha egy ilyen tálcás termék címkéjén az első helyen a víz, a másodikon a szója szerepel, a húsra vágyó fogyasztó jobban teszi, ha tovább keresgél. A silányítás legmegdöbbentőbb példájára a kolbásztermékek között bukkantak a magyar ellenőrök. Egy fővárosközeli település üzemében húsipari melléktermékből előállított – még éppen a fogyaszthatóság határán lévő –, 50 kilós zsákokban kiszerelt port vízzel hígítva töltötték bélbe. Füstölés helyett pedig értelemszerűen az említett mártogatós módszert alkalmazták.
A kötözöttsonka-fronton tapasztaltakhoz hasonló különbségek a HVG által beszerzett más húsfajták esetében nem buktak ki a Vargáné Drotár Márta által levezényelt laborvizsgálatban. A sertéskaraj, marhafelsál és csirkemellfilé mintái hibátlannak bizonyultak (lásd táblázatunkat). A vegyész- és élelmiszermérnökök nem találtak bennük illegális tömegnövelésre utaló antibiotikum- vagy hormonmaradványokat. „A hormonkészítmények használata ma EU-szerte tilos – nem úgy, mint az Újvilágban –, az antibiotikummal kezelt állatokat pedig nem lehet vágni a szer bizonyított kiürüléséig” – így Búza doktor. A szűrés e tekintetben már a tenyésztőknél és a vágóhídon elkezdődik, de a késztermékeket is folyamatosan monitorozzák.
A HVG által megkérdezett, véleményüket csak név nélkül vállaló hatósági állatorvosok szerint jóval gyakoribb az öregebb – vagy a marha esetében a vágóhídi stressztől rágóssá váló – húsokat is omlóssá varázsoló emésztőenzimek (például proteázok) használata. Ezek adagolását ráadásul nem szükséges feltüntetni a termékek csomagolásán. Egyébiránt a különféle konyhai húspuhítók is az említett enzimekkel operálnak.
A miskolci laborban azonban sem ilyesmiknek, sem annak nem akadtak nyomára, hogy utólag vizet adtak volna a tőkehúshoz. Pedig információink szerint ez utóbbi trükk az egyik leggyakoribb, igaz, elsősorban nem a hentespultokra kerülő portékákat, hanem az ipari felhasználásra szánt árut tuningolják ekképpen – azon egyszerű okból, hogy kevesebb húsért több pénzt kapjanak. Még nem zárult le például az a szakmai körökben vizeshús-perként emlegetett jogi huzavona, amelynek tárgya 80 tonna – szalámigyártásra Nyugat-Magyarországról Szerbiába exportált, a fagyasztás előtt állítólag vízzel telepumpált – sertéscomb (HVG, 2009. augusztus 15.). A manipulációt a gyorspácoláshoz használt soktűs berendezéssel végzik: vízmegkötő tulajdonságú foszfátot (is) tartalmazó oldatot injektálnak a színhúsba, majd az izomszövetben – a szakargóban pofozásnak nevezett mechanikus kezeléssel – gépi erővel oszlatják szét a folyadékot. A mérlegre kerülő áru tömegét akár 20-30 százalékkal is megnövelő turpisságra akkor derülhet fény, ha a kiolvasztás után többletfoszfátnyomokat találnak a húsban. Csakhogy például a virslik, kolbászok előállításához szükséges hús darabolását egészségügyi és technológiai okokból igen gyakran fagyponton végzik. Ezért többnyire csak a gyártási folyamat végén – a kötelező laborvizsgálat során – tűnik ki, hogy az adott szállítmányban a szokásosnál és az előírtnál kevesebb a fehérje.
„A stressz is oka lehet a vizesedésnek, legalábbis a sertés esetében” – óv ugyanakkor a túlzott gyanakvástól Búza. A szállítás után nem pihentetett, illetve a vágóhídon „zaklatott” hízók húsa puha, halovány és vizenyős lesz. Az ilyen áru már a hentespultban levet ereszt, főzési, sütési vesztesége pedig 50 százaléknál is magasabb lehet. Feltehetően ilyen stresszes disznóként végezte a HVG által a piacon vásárolt karajhoz tartozó példány is, mert a kilós húsdarab fertályóra alatt eláztatta a csomagolópapírt, fehérje- és nedvességtartalma alapján viszont egészségesnek és manipulálatlannak bizonyult.