Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f8107dbc-975c-4a20-b2ff-c73372ad7da1","c_author":"HVG","category":"360","description":"Ma valósággal dúskálunk azokban a dolgokban, amelyek azonnal növelik az örömérzetünket. Ez azonban hosszú távon nem járul hozzá a boldogsághoz, sőt akár árthat is. ","shortLead":"Ma valósággal dúskálunk azokban a dolgokban, amelyek azonnal növelik az örömérzetünket. Ez azonban hosszú távon nem...","id":"20250220_Boldogsag-elet-elvezete-onfegyelem-orom-depresszio-kedv-dopaminbojt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8107dbc-975c-4a20-b2ff-c73372ad7da1.jpg","index":0,"item":"cb7295b5-4575-43a2-86bf-3ddd41ef3259","keywords":null,"link":"/360/20250220_Boldogsag-elet-elvezete-onfegyelem-orom-depresszio-kedv-dopaminbojt","timestamp":"2025. február. 20. 15:09","title":"Miért ne faljunk be azonnal minden gyönyört?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"775d920c-e36c-44dd-b860-8010fccd1c75","c_author":"Rácz Gergő","category":"kkv","description":"Egy felmérés szerint 2024-ben globális szinten is csúcsra jár a céges felvásárlási piac, ebből a hullámból Magyarország sem marad ki.","shortLead":"Egy felmérés szerint 2024-ben globális szinten is csúcsra jár a céges felvásárlási piac, ebből a hullámból Magyarország...","id":"20250220_osszeolvadas-felvasarlas-jelentes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/775d920c-e36c-44dd-b860-8010fccd1c75.jpg","index":0,"item":"56ad411d-16e1-45bc-b652-56058ddc2eb2","keywords":null,"link":"/kkv/20250220_osszeolvadas-felvasarlas-jelentes","timestamp":"2025. február. 20. 15:50","title":"Összeolvad minden a hazai céges világban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a18cd068-ae84-4796-b825-1fbb0f2c9b8a","c_author":"HVG","category":"sport","description":"A spanyol labdarúgó-szövetség volt elnökét Jenni Hermoso szájon csókolása miatt ítélték el, azonban a kényszerítés vádja alól felmentették.","shortLead":"A spanyol labdarúgó-szövetség volt elnökét Jenni Hermoso szájon csókolása miatt ítélték el, azonban a kényszerítés...","id":"20250220_itelet-luis-rubiales-szexualis-zaklatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a18cd068-ae84-4796-b825-1fbb0f2c9b8a.jpg","index":0,"item":"da55256e-7e35-4999-8a6d-2a5abb691ae4","keywords":null,"link":"/sport/20250220_itelet-luis-rubiales-szexualis-zaklatas","timestamp":"2025. február. 20. 14:37","title":"Elítélte a bíróság Luis Rubialest szexuális zaklatás miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5425b275-7fbb-485b-8d64-4eb252b6322d","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Kikérik maguknak, hogy „kávéivó, spagettizabáló maffiózók” lennének. ","shortLead":"Kikérik maguknak, hogy „kávéivó, spagettizabáló maffiózók” lennének. ","id":"20250220_Eurovizios-Dalfesztival-esztek-olaszok-kitiltas-Tommy-Cash","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5425b275-7fbb-485b-8d64-4eb252b6322d.jpg","index":0,"item":"8d5fc873-1d44-4351-8b44-2603a27aa632","keywords":null,"link":"/elet/20250220_Eurovizios-Dalfesztival-esztek-olaszok-kitiltas-Tommy-Cash","timestamp":"2025. február. 20. 15:51","title":"Megsértődtek az olaszok, kizáratnák az észteket az Eurovízióról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1de4f5e5-9b4e-4362-a051-f318c7a709f8","c_author":"HVG","category":"sport","description":"A német utánpótlás-válogatottakban többször is játszott Dárdai Bence, de most kérvényezte, hogy a felnőttek között a magyar csapatban játszhasson, és a FIFA jóvá is hagyta ezt.","shortLead":"A német utánpótlás-válogatottakban többször is játszott Dárdai Bence, de most kérvényezte, hogy a felnőttek között...","id":"20250222_nemet-magyar-valogatott-Dardai-Bence","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1de4f5e5-9b4e-4362-a051-f318c7a709f8.jpg","index":0,"item":"4436a91c-4289-4678-beb7-295a2eaa420a","keywords":null,"link":"/sport/20250222_nemet-magyar-valogatott-Dardai-Bence","timestamp":"2025. február. 22. 10:59","title":"A német helyett a magyar válogatottat választotta Dárdai Bence","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c976002-1c5a-42ea-b2e0-c5d765e91727","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"A candida gombafertőzés okozta gyulladás ellen fejlesztenek mRNS-alapú kezelést a Szegedi Tudományegyetemen, a kutatásban részt vesznek az amerikai Pennsylvania Egyetem és a brit King’s College szakemberei is.","shortLead":"A candida gombafertőzés okozta gyulladás ellen fejlesztenek mRNS-alapú kezelést a Szegedi Tudományegyetemen...","id":"20250221_szegedi-tudomanyegyetem-candida-gombafertozes-gyulladas-megelozo-mrns-kezeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c976002-1c5a-42ea-b2e0-c5d765e91727.jpg","index":0,"item":"ac9bb3ba-ff64-4dc4-b2fc-bdfc21612dbb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250221_szegedi-tudomanyegyetem-candida-gombafertozes-gyulladas-megelozo-mrns-kezeles","timestamp":"2025. február. 21. 17:03","title":"Veszélyes fertőzés ellen jön valami Szegedről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cc57c63c-b990-4354-8171-e7829b92cd63","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"A pápa február 14-i kórházba vonulása óta ez volt az első alkalom, hogy a Gemelli klinika orvosai a sajtónak nyilatkoztak. Az egyházfő kérte, hogy ne hallgassanak el semmit.","shortLead":"A pápa február 14-i kórházba vonulása óta ez volt az első alkalom, hogy a Gemelli klinika orvosai a sajtónak...","id":"20250221_ferenc-papa-eletveszely-sulyos-allapot-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cc57c63c-b990-4354-8171-e7829b92cd63.jpg","index":0,"item":"20bff747-1e37-4d4c-9523-4abc5f7966dc","keywords":null,"link":"/elet/20250221_ferenc-papa-eletveszely-sulyos-allapot-ebx","timestamp":"2025. február. 21. 19:06","title":"Olasz orvosok: Ferenc pápa még nincs túl a veszélyen, súlyos az állapota","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"944f3a19-abaa-4944-b6d6-6604047e4c86","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Gustav Gressel úgy látja, a fegyvernyugvás esélye nagyjából akkora, mint egy lottóötösé.","shortLead":"Gustav Gressel úgy látja, a fegyvernyugvás esélye nagyjából akkora, mint egy lottóötösé.","id":"20250221_Nagy-haboru-fenyegeti-Europat-lapszemle-faz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/944f3a19-abaa-4944-b6d6-6604047e4c86.jpg","index":0,"item":"4a8aa152-5a77-498e-9f4a-ee48604d516b","keywords":null,"link":"/360/20250221_Nagy-haboru-fenyegeti-Europat-lapszemle-faz","timestamp":"2025. február. 21. 07:38","title":"Nagy háború fenyegeti Európát – mondja egy osztrák fegyverkezési és Oroszország-szakértő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből.
Hétköznapi próbavásárlás is elegendő volt, hogy a laboratórium kimutassa: nem csak a finnyás ízlelőbimbók, netán a városi legendák sugallják, hogy a húshálón kívül vákuumfóliával is egyben tartott húsvéti tucatsonka külcsín és belbecs tekintetében egyaránt alábbvaló, mint hagyományos érlelésű társa. A pácolás és a füstölés ma már a pultokra kerülő áruk nagy részénél csak látványelem, nem pedig az előkészítés elengedhetetlen része. A HVG húsvét előtti vizsgálódása azt is feltárta, hogy a húsipari illúziókeltés korántsem korlátozódik a sonkára. A tőkehúsok és más húskészítmények gyártása során is bevetnek jó néhány megdöbbentő fogást, amelyekről még akkor sem árt tudnia a fogyasztónak, ha azok többnyire a legalitás határain belül maradnak.
A laikusokat meghökkentő módszerekkel leginkább a húskészítmények gyártása során élnek. „A kötözött sonkák többségét az úgynevezett soktűs berendezéssel pácolják készre” – mondja tesztünk egyik szereplőjéről Búza László, az Európai Élelmiszerlánc Parlament állatorvos elnöke. A hagyományos pácolással szemben – amely sózással tartósít – ez az utólagos befecskendezés legfeljebb csak ízesítésre szolgál (az alapeljárásokról lásd A pult mögött című írásunkat). A költséghatékonyság jegyében ráadásul sokszor nemcsak a hideg, hanem az ennél sokkal rapidabb meleg füstölés is elmarad. Az olcsóbb termékeket egyszerűen füstoldatba mártják a húsüzemi dolgozók. Ez a folyékony füstnek is nevezett keverék, amelyet a fafüst lecsapatásával (desztillálásával) állítanak elő, a fa égetése során felszabaduló illóanyagokat, aromamolekulákat tartalmazza. „Tagadhatatlan, hogy a füstben található, egészségre ártalmas rákkeltő anyag vagy kátrány nincs benne, ugyanakkor a segítségével létrehozott illat és íz jóval gyengébb a hagyományosnál”– teszi hozzá Zsarnóczay Gabriella, a Húsipari Kutatóintézet vegyészmérnök igazgatója.
Ez utóbbit alátámasztották a HVG által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok is. A piacon vásárolt portéka már első látásra is különbözött a gyorspácolt (nagy)áruházi termékektől, amelyek a hagyományos érlelésűvel szemben főzés után sem lettek porhanyósak. Az is aligha véletlen, hogy a rapid sonkákat légmentesen csomagolják. Ez egyrészt lehetetlenné teszi vásárláskor a szaglószervi mustrát, másrészt a pácoláshoz használt folyadékot is a húsneműben tartja – a kibontásig mindenképpen. (A gyártók szerint a csomagolás vásárlói igény is.)
A fizetőképes kereslet csökkenésével párhuzamosan fokozódó piaci nyomás, amely a 2004-es uniós csatlakozás után a korábban rigorózusabb Magyar Élelmiszerkönyv előírásain is lazított, egyre több húsnak látszó terméket juttatott a boltokba – hívják fel a figyelmet szakértőink. Így nevezhetnek sonkának akár a szójafehérjével, különféle állományjavítókkal vagy szlovák eredetű termék esetében húspéppel is dúsított húsvéti portékákat is. E slágercikkek csomagolásán ugyanakkor a páclébevitel mértékét is fel kell tüntetni. Az Élelmezés című szakfolyóirat két évvel ezelőtti kimutatása szerint a hazai kínálatban egyaránt kaphatók a gyanúsan alacsony 16 és a maximális 22 százaléknyi fehérjét tartalmazó, sonka néven futó készítmények.
Más termékek esetén az Élelmiszerkönyv előírja a fehérje minimális arányát. A kereskedői és gyártói ötletek tárháza azonban így is kimeríthetetlen. A hipermarketekben az előre csomagolt darált húsokkal egy hűtőpultban rendszeresen felbukkannak például olyan aprítmánykeverékek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak állati eredetű fehérjét. S mivel az összetevőket a legtöbbtől a legkevesebbig tartó sorrendben kötelező feltüntetni, ha egy ilyen tálcás termék címkéjén az első helyen a víz, a másodikon a szója szerepel, a húsra vágyó fogyasztó jobban teszi, ha tovább keresgél. A silányítás legmegdöbbentőbb példájára a kolbásztermékek között bukkantak a magyar ellenőrök. Egy fővárosközeli település üzemében húsipari melléktermékből előállított – még éppen a fogyaszthatóság határán lévő –, 50 kilós zsákokban kiszerelt port vízzel hígítva töltötték bélbe. Füstölés helyett pedig értelemszerűen az említett mártogatós módszert alkalmazták.
A kötözöttsonka-fronton tapasztaltakhoz hasonló különbségek a HVG által beszerzett más húsfajták esetében nem buktak ki a Vargáné Drotár Márta által levezényelt laborvizsgálatban. A sertéskaraj, marhafelsál és csirkemellfilé mintái hibátlannak bizonyultak (lásd táblázatunkat). A vegyész- és élelmiszermérnökök nem találtak bennük illegális tömegnövelésre utaló antibiotikum- vagy hormonmaradványokat. „A hormonkészítmények használata ma EU-szerte tilos – nem úgy, mint az Újvilágban –, az antibiotikummal kezelt állatokat pedig nem lehet vágni a szer bizonyított kiürüléséig” – így Búza doktor. A szűrés e tekintetben már a tenyésztőknél és a vágóhídon elkezdődik, de a késztermékeket is folyamatosan monitorozzák.
A HVG által megkérdezett, véleményüket csak név nélkül vállaló hatósági állatorvosok szerint jóval gyakoribb az öregebb – vagy a marha esetében a vágóhídi stressztől rágóssá váló – húsokat is omlóssá varázsoló emésztőenzimek (például proteázok) használata. Ezek adagolását ráadásul nem szükséges feltüntetni a termékek csomagolásán. Egyébiránt a különféle konyhai húspuhítók is az említett enzimekkel operálnak.
A miskolci laborban azonban sem ilyesmiknek, sem annak nem akadtak nyomára, hogy utólag vizet adtak volna a tőkehúshoz. Pedig információink szerint ez utóbbi trükk az egyik leggyakoribb, igaz, elsősorban nem a hentespultokra kerülő portékákat, hanem az ipari felhasználásra szánt árut tuningolják ekképpen – azon egyszerű okból, hogy kevesebb húsért több pénzt kapjanak. Még nem zárult le például az a szakmai körökben vizeshús-perként emlegetett jogi huzavona, amelynek tárgya 80 tonna – szalámigyártásra Nyugat-Magyarországról Szerbiába exportált, a fagyasztás előtt állítólag vízzel telepumpált – sertéscomb (HVG, 2009. augusztus 15.). A manipulációt a gyorspácoláshoz használt soktűs berendezéssel végzik: vízmegkötő tulajdonságú foszfátot (is) tartalmazó oldatot injektálnak a színhúsba, majd az izomszövetben – a szakargóban pofozásnak nevezett mechanikus kezeléssel – gépi erővel oszlatják szét a folyadékot. A mérlegre kerülő áru tömegét akár 20-30 százalékkal is megnövelő turpisságra akkor derülhet fény, ha a kiolvasztás után többletfoszfátnyomokat találnak a húsban. Csakhogy például a virslik, kolbászok előállításához szükséges hús darabolását egészségügyi és technológiai okokból igen gyakran fagyponton végzik. Ezért többnyire csak a gyártási folyamat végén – a kötelező laborvizsgálat során – tűnik ki, hogy az adott szállítmányban a szokásosnál és az előírtnál kevesebb a fehérje.
„A stressz is oka lehet a vizesedésnek, legalábbis a sertés esetében” – óv ugyanakkor a túlzott gyanakvástól Búza. A szállítás után nem pihentetett, illetve a vágóhídon „zaklatott” hízók húsa puha, halovány és vizenyős lesz. Az ilyen áru már a hentespultban levet ereszt, főzési, sütési vesztesége pedig 50 százaléknál is magasabb lehet. Feltehetően ilyen stresszes disznóként végezte a HVG által a piacon vásárolt karajhoz tartozó példány is, mert a kilós húsdarab fertályóra alatt eláztatta a csomagolópapírt, fehérje- és nedvességtartalma alapján viszont egészségesnek és manipulálatlannak bizonyult.