Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3bdb2902-776c-456e-96c5-b5a7c1e2ef10","c_author":"HVG","category":"360","description":"Azt a rendőrség is megállapította, hogy a bűnös sosem keresett rá gyermekpornóra az interneten. Ez ugyan nem mentség, de pusztán linkekre kattintgatva került egyre lejjebb egy csúszós lejtőn. Egyre többen keverednek így bajba.","shortLead":"Azt a rendőrség is megállapította, hogy a bűnös sosem keresett rá gyermekpornóra az interneten. Ez ugyan nem mentség...","id":"20250517_hvg-pornooldal-perverz-videok-buncselekmeny-pedofilia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3bdb2902-776c-456e-96c5-b5a7c1e2ef10.jpg","index":0,"item":"d2b291a5-1b72-4acc-8108-4fb4ad649fd5","keywords":null,"link":"/360/20250517_hvg-pornooldal-perverz-videok-buncselekmeny-pedofilia","timestamp":"2025. május. 17. 16:15","title":"Legális pornóoldalakon kattintgatnak, így kerülnek végül pedofilként börtönbe egyre többen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dbfaea26-abd5-40cb-9585-e73234292373","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az amerikaiak a Reuters forrása szerint megtagadták az információk átadását attól tartva, hogy Orbán azokat a független média és a civil szervezetek elleni támadásra használja fel. ","shortLead":"Az amerikaiak a Reuters forrása szerint megtagadták az információk átadását attól tartva, hogy Orbán azokat a független...","id":"20250517_usaid-washington-andras-laszlo-informaciok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dbfaea26-abd5-40cb-9585-e73234292373.jpg","index":0,"item":"1b27bbd7-0421-44a0-896f-1a6e67f65a87","keywords":null,"link":"/itthon/20250517_usaid-washington-andras-laszlo-informaciok","timestamp":"2025. május. 17. 08:46","title":"Lepattant Orbán embere Washingtonban, ahol a magyar szervezetek amerikai finanszírozása után kutakodott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"02faf2ee-4e88-4687-9cae-11e7b98d77a6","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Tavaly 2,5 milliárd forintnyi, külföldi számlára érkezett jövedelmet nem vallottak be a magyar adózók a NAV szerint.","shortLead":"Tavaly 2,5 milliárd forintnyi, külföldi számlára érkezett jövedelmet nem vallottak be a magyar adózók a NAV szerint.","id":"20250517_nav-revolut-adobevallas-szja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/02faf2ee-4e88-4687-9cae-11e7b98d77a6.jpg","index":0,"item":"5f4fb360-1ab9-438a-a859-d94bad748ac0","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250517_nav-revolut-adobevallas-szja","timestamp":"2025. május. 17. 18:25","title":"Az adóbevallás előtt figyelmeztet a NAV: rálátnak a Revolut-számlákra is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd6c2bec-061b-4bad-aea5-aae8a69216e7","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Nicușor Dan arról biztosította a romániai magyar választókat, hogy „Románia jövője csak akkor épülhet fel, ha minden közösséget tiszteletben tartunk”. ","shortLead":"Nicușor Dan arról biztosította a romániai magyar választókat, hogy „Románia jövője csak akkor épülhet fel, ha minden...","id":"20250517_nicusor-dan-romania-valasztas-erdelyi-magyarok-nyilt-level-george-simion","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd6c2bec-061b-4bad-aea5-aae8a69216e7.jpg","index":0,"item":"6556b9f4-20da-43fa-a72c-af6033047aee","keywords":null,"link":"/vilag/20250517_nicusor-dan-romania-valasztas-erdelyi-magyarok-nyilt-level-george-simion","timestamp":"2025. május. 17. 15:01","title":"A kampányhajrában írt nyílt levelet az erdélyi magyaroknak a magyargyűlőlő Simion ellenfele ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6325fe6e-744f-46c7-8807-ca88c783c8ba","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A polgármester szerint a „tolerancia” kifejezés ijesztette meg a kormánypártiakat.","shortLead":"A polgármester szerint a „tolerancia” kifejezés ijesztette meg a kormánypártiakat.","id":"20250518_Kovacs-Gergely-XII-kerulet-Hegyvidek-fideszes-plakatok-Arad-a-Tisza-tolerancia-onkormanyzat-telephely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6325fe6e-744f-46c7-8807-ca88c783c8ba.jpg","index":0,"item":"07d03494-eb54-4dfa-bfc6-563ddd498357","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_Kovacs-Gergely-XII-kerulet-Hegyvidek-fideszes-plakatok-Arad-a-Tisza-tolerancia-onkormanyzat-telephely","timestamp":"2025. május. 18. 15:02","title":"Kovács Gergely felírta a fideszes plakátokra, hogy „Árad a Tisza”, rögtön el is vitték azokat az önkormányzat telephelyéről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a25c1de6-d462-4923-96b5-b9b63ac08bc3","c_author":"HVG","category":"360","description":"Több lap is a vasárnapi román és a lengyel elnökválasztással foglalkozik, és arra keresik a választ, milyen hatása lehet annak, hogy Orbán Viktor beállt a magyarellenes szélsőjobbos román jelölt mögé.","shortLead":"Több lap is a vasárnapi román és a lengyel elnökválasztással foglalkozik, és arra keresik a választ, milyen hatása...","id":"20250518_roman-lengyel-valasztas-tetje-kulfoldi-lapszemle-simion-orban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a25c1de6-d462-4923-96b5-b9b63ac08bc3.jpg","index":0,"item":"26d03c1f-13ca-4f88-ab97-f60fafe1653e","keywords":null,"link":"/360/20250518_roman-lengyel-valasztas-tetje-kulfoldi-lapszemle-simion-orban","timestamp":"2025. május. 18. 11:42","title":"Külföldi lapok: Fájdalmas meglepetés érte az erdélyi magyarokat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5af0eaff-d6a7-4452-8ec2-a8efe2708688","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Óriási szenzációnak számított műkereskedelmi körökben, hogy Bécsben előkerült Gustav Klimt száz éve lappangó festménye. Ám találtunk arra utaló nyomokat, hogy a kép valójában Magyarországon volt korábban, és a műtárgyvédelmi hatóság tudta nélkül hagyta el az országot.","shortLead":"Óriási szenzációnak számított műkereskedelmi körökben, hogy Bécsben előkerült Gustav Klimt száz éve lappangó festménye...","id":"20250517_hvg-elokerult-klimt-festmeny-szurke-zona","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5af0eaff-d6a7-4452-8ec2-a8efe2708688.jpg","index":0,"item":"b96b5549-1cde-4a25-861f-c3a527ed9256","keywords":null,"link":"/360/20250517_hvg-elokerult-klimt-festmeny-szurke-zona","timestamp":"2025. május. 17. 07:00","title":"Krimi a műkincspiacon: Magyarországról csempészhették ki a száz év után előbukkant Klimt-festményt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06f39fbe-3410-45bc-b5df-251a80c5899b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Délelőtt szakszervezetek, délután influenszerek tiltakoznak az „átláthatósági” jogszabálytervezet ellen.","shortLead":"Délelőtt szakszervezetek, délután influenszerek tiltakoznak az „átláthatósági” jogszabálytervezet ellen.","id":"20250518_tuntetes-civil-szakszervezet-atlathatosagi-torveny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06f39fbe-3410-45bc-b5df-251a80c5899b.jpg","index":0,"item":"aac43c0c-684a-4d7c-882f-f16e82fcafc1","keywords":null,"link":"/itthon/20250518_tuntetes-civil-szakszervezet-atlathatosagi-torveny","timestamp":"2025. május. 18. 09:09","title":"Több megmozdulást is tartanak vasárnap az üldözési törvény miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből.
Hétköznapi próbavásárlás is elegendő volt, hogy a laboratórium kimutassa: nem csak a finnyás ízlelőbimbók, netán a városi legendák sugallják, hogy a húshálón kívül vákuumfóliával is egyben tartott húsvéti tucatsonka külcsín és belbecs tekintetében egyaránt alábbvaló, mint hagyományos érlelésű társa. A pácolás és a füstölés ma már a pultokra kerülő áruk nagy részénél csak látványelem, nem pedig az előkészítés elengedhetetlen része. A HVG húsvét előtti vizsgálódása azt is feltárta, hogy a húsipari illúziókeltés korántsem korlátozódik a sonkára. A tőkehúsok és más húskészítmények gyártása során is bevetnek jó néhány megdöbbentő fogást, amelyekről még akkor sem árt tudnia a fogyasztónak, ha azok többnyire a legalitás határain belül maradnak.
A laikusokat meghökkentő módszerekkel leginkább a húskészítmények gyártása során élnek. „A kötözött sonkák többségét az úgynevezett soktűs berendezéssel pácolják készre” – mondja tesztünk egyik szereplőjéről Búza László, az Európai Élelmiszerlánc Parlament állatorvos elnöke. A hagyományos pácolással szemben – amely sózással tartósít – ez az utólagos befecskendezés legfeljebb csak ízesítésre szolgál (az alapeljárásokról lásd A pult mögött című írásunkat). A költséghatékonyság jegyében ráadásul sokszor nemcsak a hideg, hanem az ennél sokkal rapidabb meleg füstölés is elmarad. Az olcsóbb termékeket egyszerűen füstoldatba mártják a húsüzemi dolgozók. Ez a folyékony füstnek is nevezett keverék, amelyet a fafüst lecsapatásával (desztillálásával) állítanak elő, a fa égetése során felszabaduló illóanyagokat, aromamolekulákat tartalmazza. „Tagadhatatlan, hogy a füstben található, egészségre ártalmas rákkeltő anyag vagy kátrány nincs benne, ugyanakkor a segítségével létrehozott illat és íz jóval gyengébb a hagyományosnál”– teszi hozzá Zsarnóczay Gabriella, a Húsipari Kutatóintézet vegyészmérnök igazgatója.
Ez utóbbit alátámasztották a HVG által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok is. A piacon vásárolt portéka már első látásra is különbözött a gyorspácolt (nagy)áruházi termékektől, amelyek a hagyományos érlelésűvel szemben főzés után sem lettek porhanyósak. Az is aligha véletlen, hogy a rapid sonkákat légmentesen csomagolják. Ez egyrészt lehetetlenné teszi vásárláskor a szaglószervi mustrát, másrészt a pácoláshoz használt folyadékot is a húsneműben tartja – a kibontásig mindenképpen. (A gyártók szerint a csomagolás vásárlói igény is.)
A fizetőképes kereslet csökkenésével párhuzamosan fokozódó piaci nyomás, amely a 2004-es uniós csatlakozás után a korábban rigorózusabb Magyar Élelmiszerkönyv előírásain is lazított, egyre több húsnak látszó terméket juttatott a boltokba – hívják fel a figyelmet szakértőink. Így nevezhetnek sonkának akár a szójafehérjével, különféle állományjavítókkal vagy szlovák eredetű termék esetében húspéppel is dúsított húsvéti portékákat is. E slágercikkek csomagolásán ugyanakkor a páclébevitel mértékét is fel kell tüntetni. Az Élelmezés című szakfolyóirat két évvel ezelőtti kimutatása szerint a hazai kínálatban egyaránt kaphatók a gyanúsan alacsony 16 és a maximális 22 százaléknyi fehérjét tartalmazó, sonka néven futó készítmények.
Más termékek esetén az Élelmiszerkönyv előírja a fehérje minimális arányát. A kereskedői és gyártói ötletek tárháza azonban így is kimeríthetetlen. A hipermarketekben az előre csomagolt darált húsokkal egy hűtőpultban rendszeresen felbukkannak például olyan aprítmánykeverékek, amelyek csak nyomokban tartalmaznak állati eredetű fehérjét. S mivel az összetevőket a legtöbbtől a legkevesebbig tartó sorrendben kötelező feltüntetni, ha egy ilyen tálcás termék címkéjén az első helyen a víz, a másodikon a szója szerepel, a húsra vágyó fogyasztó jobban teszi, ha tovább keresgél. A silányítás legmegdöbbentőbb példájára a kolbásztermékek között bukkantak a magyar ellenőrök. Egy fővárosközeli település üzemében húsipari melléktermékből előállított – még éppen a fogyaszthatóság határán lévő –, 50 kilós zsákokban kiszerelt port vízzel hígítva töltötték bélbe. Füstölés helyett pedig értelemszerűen az említett mártogatós módszert alkalmazták.
A kötözöttsonka-fronton tapasztaltakhoz hasonló különbségek a HVG által beszerzett más húsfajták esetében nem buktak ki a Vargáné Drotár Márta által levezényelt laborvizsgálatban. A sertéskaraj, marhafelsál és csirkemellfilé mintái hibátlannak bizonyultak (lásd táblázatunkat). A vegyész- és élelmiszermérnökök nem találtak bennük illegális tömegnövelésre utaló antibiotikum- vagy hormonmaradványokat. „A hormonkészítmények használata ma EU-szerte tilos – nem úgy, mint az Újvilágban –, az antibiotikummal kezelt állatokat pedig nem lehet vágni a szer bizonyított kiürüléséig” – így Búza doktor. A szűrés e tekintetben már a tenyésztőknél és a vágóhídon elkezdődik, de a késztermékeket is folyamatosan monitorozzák.
A HVG által megkérdezett, véleményüket csak név nélkül vállaló hatósági állatorvosok szerint jóval gyakoribb az öregebb – vagy a marha esetében a vágóhídi stressztől rágóssá váló – húsokat is omlóssá varázsoló emésztőenzimek (például proteázok) használata. Ezek adagolását ráadásul nem szükséges feltüntetni a termékek csomagolásán. Egyébiránt a különféle konyhai húspuhítók is az említett enzimekkel operálnak.
A miskolci laborban azonban sem ilyesmiknek, sem annak nem akadtak nyomára, hogy utólag vizet adtak volna a tőkehúshoz. Pedig információink szerint ez utóbbi trükk az egyik leggyakoribb, igaz, elsősorban nem a hentespultokra kerülő portékákat, hanem az ipari felhasználásra szánt árut tuningolják ekképpen – azon egyszerű okból, hogy kevesebb húsért több pénzt kapjanak. Még nem zárult le például az a szakmai körökben vizeshús-perként emlegetett jogi huzavona, amelynek tárgya 80 tonna – szalámigyártásra Nyugat-Magyarországról Szerbiába exportált, a fagyasztás előtt állítólag vízzel telepumpált – sertéscomb (HVG, 2009. augusztus 15.). A manipulációt a gyorspácoláshoz használt soktűs berendezéssel végzik: vízmegkötő tulajdonságú foszfátot (is) tartalmazó oldatot injektálnak a színhúsba, majd az izomszövetben – a szakargóban pofozásnak nevezett mechanikus kezeléssel – gépi erővel oszlatják szét a folyadékot. A mérlegre kerülő áru tömegét akár 20-30 százalékkal is megnövelő turpisságra akkor derülhet fény, ha a kiolvasztás után többletfoszfátnyomokat találnak a húsban. Csakhogy például a virslik, kolbászok előállításához szükséges hús darabolását egészségügyi és technológiai okokból igen gyakran fagyponton végzik. Ezért többnyire csak a gyártási folyamat végén – a kötelező laborvizsgálat során – tűnik ki, hogy az adott szállítmányban a szokásosnál és az előírtnál kevesebb a fehérje.
„A stressz is oka lehet a vizesedésnek, legalábbis a sertés esetében” – óv ugyanakkor a túlzott gyanakvástól Búza. A szállítás után nem pihentetett, illetve a vágóhídon „zaklatott” hízók húsa puha, halovány és vizenyős lesz. Az ilyen áru már a hentespultban levet ereszt, főzési, sütési vesztesége pedig 50 százaléknál is magasabb lehet. Feltehetően ilyen stresszes disznóként végezte a HVG által a piacon vásárolt karajhoz tartozó példány is, mert a kilós húsdarab fertályóra alatt eláztatta a csomagolópapírt, fehérje- és nedvességtartalma alapján viszont egészségesnek és manipulálatlannak bizonyult.