szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Hiába lehet manapság a boltokban évszakról évszakra folyamatosan minden zöldséget, gyümölcsöt kapni, hajlamosak vagyunk komoly túlélőkészleteket felhalmozni.

Ráadásul majdnem minden családban van rokon, szomszéd, barát, aki bármikor képes váratlanul betoppanni pár kiló ezzel-azzal, amit igazán kár lenne veszni hagyni. Mondhatnánk, hogy hol van már a tavalyi hó, de az vesse ránk az első követ, aki még nem járt úgy, hogy nyár végétől tél derekáig sem volt képes bedolgozni mondjuk a nagybácsi kereskedelmi mennyiségű, kissé férges almáját, amit az ősszel röstellt a fán hagyni, mert nálunk meg úgyis elfogy. Ilyen váratlan meglepetések alkalmával örömünket alig tudjuk leplezni, főleg úgy, hogy almák nélkül is alig férünk el otthon a konyhában, a kamrában. Persze jöhetnek ínséges idők, szorult helyzet és főleg spórolós január. A fő, hogy a lélekjelenlétünk ne hagyjon el, és koncentráljunk a megoldásra. Aztán  újra elkezdhetünk halmozni.

Receptek

Almapite kaláccsal

Lukács Enikő

Hozzávalók 6 fő részére

3 tojás
2 tojás sárgája
650 g alma 
130+ 30 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
45 g vaj
4 dl tejszín
200 g kalács (kb. 8 szelet)
2 ek brandy (elhagyható)
vaj a sütőedény kivajazásához vagy sütőpapír

Az almákat hámozzuk meg, a magházakat távolítsuk el és nyolcadoljuk. Serpenyőben melegítsük fel a vajat, dobjuk rá az almacikkelyeket, és süssük arany barnára (több adagban készítsük). Amikor már szép színt kaptak, szórjuk meg 30 g cukorral, és locsoljuk meg a brandyvel. Rázzuk össze a serpenyő tartalmát, és hagyjuk kis lángon, míg a cukor karamellizálódik. Egy tálba keverjük össze az egész tojásokat, a két tojássárgáját, a maradék cukrot és a tejszínt. A kalácsszeleteket kockázzuk fel. Adjuk a tejszínes tojásokhoz az almával együtt, majd keverjük össze. Egy gyümölcskenyeres formát alaposan vajazzunk ki (vagy béleljük ki sütőpapírral), tegyük át bele az almás keveréket. Egy mélyebb hőálló edénybe öntsünk forró vizet, és ebbe állítsuk a gyümölcskenyérformát. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45-60 percen keresztül.

Almás paszternákpüré

Hozzávalók 4 fő részére
850 g paszternák
2 nagy idared alma
60 g vaj
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt koriander
100 ml tejszín

A hámozott, felkockázott paszternákot tegyük fel főni sós vízbe. Mikor már majdnem puha, adjuk hozzá a hámozott, nyolcadolt almacikkelyeket. Miután megpuhultak, öntsük le a vizet, keverjük bele a vajat, a fűszereket és tegyük vissza a tűzre. Főzzük egy rövid ideig, majd öntsük hozzá a tejszínt és melegítsük fel. Sózzuk, borsozzuk, majd kézi botmixerrel pürésítsük. Melegen tálaljuk, egy kis olvasztott vajjal a tetején.

Francia vékony almatorta

Lukács Enikő

270 g leveles tészta (fagyasztott vagy hűtött állapotban, nagyobb élelmiszerboltokban készen kapható)
2 db nagy alma
1 citrom leve
25 g vaj
1 vaníliarúd
3 evőkanál kristálycukor
3 nagy evőkanál baracklekvár

A tésztát nyújtsuk ki, és egy nagy lapostányér nagyságú korongot vágjunk ki belőle. Helyezzük a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Az almákat hámozzuk meg, távolítsuk el a magházukat, és negyedeljük, majd vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy nagy tálba. Öntsük hozzá a citrom levét és a vaníliarúd kikapart magjait. Alaposan keverjük össze, hogy a citrom és a vaníliamagok mindenhol érjék az almákat. Rakosgassuk az almaszeleteket a tésztára, úgy, hogy két centiméteres sávon a tészta szélét hagyjuk szabadon. Hintsük meg a cukorral, és helyezzük a tetejére a vaníliarudat. 220 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, míg a tészta ropogóssá sül. A baracklekvárt melegítsük fel, kenjük be vele a torta tetejét. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal, vagy lágy tejszínhabbal, tejföllel.

Alma chutney

¾ kg alma
270 g világos nádcukor
250 g mazsola
2 közepes hagyma
1,5 teáskanál mustármag
1 teáskanál reszelt gyömbér
350 ml almaecet

Az almákat hámozzuk meg, és a magházat távolítsuk el. Minden hozzávalót tegyünk egy lábasba, forraljuk fel közepes lángon, főzzük alacsony lángon 30-40 percig, gyakran kevergessük, míg ragadós nem lesz. Tiszta üvegekbe tegyük el, hűtőben tároljuk. Hideg sült húsokhoz kínáljuk.

retrogastro.blog.hu, www.gastronomica.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!