Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e4568293-78f9-436c-9bd2-a95ada47bafb","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Tavaszias időre lehet majd számítani a Dunántúlon. ","shortLead":"Tavaszias időre lehet majd számítani a Dunántúlon. ","id":"20250121_idojaras-hidegparna-melegedes-tavaszias-ido","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e4568293-78f9-436c-9bd2-a95ada47bafb.jpg","index":0,"item":"b4b2a641-f75c-481b-9470-9a24a6f8c7d1","keywords":null,"link":"/itthon/20250121_idojaras-hidegparna-melegedes-tavaszias-ido","timestamp":"2025. január. 21. 16:21","title":"Csütörtökön akár 15 Celsius-fok is lehet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a6aa4995-0b54-49b3-90b4-015373fecdef","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A nő 17 éves fia is szemtanúja volt az esetnek. Az elkövetők ellen most emeltek vádat.","shortLead":"A nő 17 éves fia is szemtanúja volt az esetnek. Az elkövetők ellen most emeltek vádat.","id":"20250122_vademeles-buntars-emberoles-pest-varmegyei-fougyeszseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a6aa4995-0b54-49b3-90b4-015373fecdef.jpg","index":0,"item":"954d3ba1-6e94-431a-abf7-85d9f64658ca","keywords":null,"link":"/itthon/20250122_vademeles-buntars-emberoles-pest-varmegyei-fougyeszseg","timestamp":"2025. január. 22. 12:10","title":"Megölette strómanját egy ingatlancsaló, és egy kútba dobták a holttestét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8aceea1a-f717-463f-b2e7-fac5a1dba6c4","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Az ügyészségi gyanúsításnak köszönhetően eltávolíthatják az uniós pénzek elköltésén őrködő Integritás Hatóság elnökét, nem sokkal azután, hogy éppen Rogán Antal propagandagépezetét kezdte vizsgálni. Mindez akkor történik, amikor Orbán Viktor a Brüsszel elleni támadás második fázisát hirdette meg. ","shortLead":"Az ügyészségi gyanúsításnak köszönhetően eltávolíthatják az uniós pénzek elköltésén őrködő Integritás Hatóság elnökét...","id":"20250122_hvg-megelozo-csalas-orban-csataja-brusszellel-integritas-hatosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8aceea1a-f717-463f-b2e7-fac5a1dba6c4.jpg","index":0,"item":"ff4f986b-5489-4207-b1c1-4252eb96899e","keywords":null,"link":"/360/20250122_hvg-megelozo-csalas-orban-csataja-brusszellel-integritas-hatosag","timestamp":"2025. január. 22. 06:30","title":"Belső aknamunka vezethetett az Integritás Hatóság elnökének meggyanúsításához, de van egy ok, amiért nagyon is kapóra jön a NER-nek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fcbccb41-575a-4467-8877-8d95436e55ec","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A MÁV szerint túl sokat akarnak, túl korán, túl rövid határidővel. Szokatlan módon közleményben panaszkodnak és üzennek az ÁSZ-nak.","shortLead":"A MÁV szerint túl sokat akarnak, túl korán, túl rövid határidővel. Szokatlan módon közleményben panaszkodnak és üzennek...","id":"20250121_mav-allomasfelujitasi-program-asz-lazar-janos-ekm-ingatlan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fcbccb41-575a-4467-8877-8d95436e55ec.jpg","index":0,"item":"c7647d82-4464-407f-8df1-50acaa02f4ee","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250121_mav-allomasfelujitasi-program-asz-lazar-janos-ekm-ingatlan","timestamp":"2025. január. 21. 11:57","title":"Olyat kér a Számvevőszék a MÁV-tól, amire felháborodott közleménnyel válaszolt a Lázár János felügyelte társaság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e28f0a93-420f-4a87-93c1-92f99cf49a05","c_author":"Németh András","category":"vilag","description":"A szovjet időkre emlékeztető megoldást választott a TASZSZ orosz állami hírügynökség, amikor beszámolt Donald Trump azon üzenetéről, amelyben közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: ha nem fejezi be az Ukrajna elleni háborút, szankciókkal, vámokkal és adókkal fogja sújtani Oroszországot.","shortLead":"A szovjet időkre emlékeztető megoldást választott a TASZSZ orosz állami hírügynökség, amikor beszámolt Donald Trump...","id":"20250122_Igy-hamisitja-az-orosz-kormanyparti-media-Trump-uzenetet-Putyinnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e28f0a93-420f-4a87-93c1-92f99cf49a05.jpg","index":0,"item":"b2092ad9-fce2-47b4-bf48-472d657dab3d","keywords":null,"link":"/vilag/20250122_Igy-hamisitja-az-orosz-kormanyparti-media-Trump-uzenetet-Putyinnak","timestamp":"2025. január. 22. 19:20","title":"Így hamisítja az orosz kormánypárti média Trump üzenetét Putyinnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd2335cd-d7d1-428f-8631-887d0990cb4b","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A baloldal segítette Donald Trumpot naggyá tenni – mondta a Zeit Online-nak adott interjúban Dani Rodrik, a Harvard közgazdászprofesszora. Beszélt a rossz globalizációról, a vámtarifákról és a jobbról jövő veszélyről.","shortLead":"A baloldal segítette Donald Trumpot naggyá tenni – mondta a Zeit Online-nak adott interjúban Dani Rodrik, a Harvard...","id":"20250121_Dani-Rodrik-harvard-zeit-online-A-Trump-boom-gyorsan-osszeomolhat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd2335cd-d7d1-428f-8631-887d0990cb4b.jpg","index":0,"item":"91f01d58-5cb1-4856-b799-7f5669d4516f","keywords":null,"link":"/360/20250121_Dani-Rodrik-harvard-zeit-online-A-Trump-boom-gyorsan-osszeomolhat","timestamp":"2025. január. 21. 16:10","title":"Dani Rodrik harvardi professzor: A Trump-boom gyorsan összeomolhat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0384337f-679e-407f-8dc9-85e9a86b8836","c_author":"Fülöp István","category":"360","description":"Donald Trump második elnöki ciklusa alatt nem látott szintekre emelkedhet az Egyesült Államok és Kína technológiai háborúja, ami kifejezetten kínosan érintheti a kínai 5G-eszközöket előszeretettel alkalmazó európai távközlési cégeket. Köztük van a 4iG is, a céget arról kérdeztük, hogyan érintheti egy esetleges váltás.","shortLead":"Donald Trump második elnöki ciklusa alatt nem látott szintekre emelkedhet az Egyesült Államok és Kína technológiai...","id":"20250122_kina-5g-chip-europa-4ig","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0384337f-679e-407f-8dc9-85e9a86b8836.jpg","index":0,"item":"ed8c406f-6852-4d62-8fa3-2ac6692cd75e","keywords":null,"link":"/360/20250122_kina-5g-chip-europa-4ig","timestamp":"2025. január. 22. 15:03","title":"4iG: „Az nem jó, ha megmondják, hogy valakivel nem dolgozhatunk”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a0e204d4-6aff-490c-8ea4-a8e46f48854f","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Abból az ígéretből, hogy a beiktatás után azonnal pontot tesz az orosz–ukrán háború végére, nem lesz semmi, de állítása szerint a lehető leghamarabb szeretné megoldani a konfliktust.","shortLead":"Abból az ígéretből, hogy a beiktatás után azonnal pontot tesz az orosz–ukrán háború végére, nem lesz semmi, de állítása...","id":"20250121_orosz-ukran-haboru-donald-trump-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a0e204d4-6aff-490c-8ea4-a8e46f48854f.jpg","index":0,"item":"c7c44729-bb35-4745-8aa0-68a508d8f886","keywords":null,"link":"/vilag/20250121_orosz-ukran-haboru-donald-trump-vlagyimir-putyin-volodimir-zelenszkij","timestamp":"2025. január. 21. 12:26","title":"Donald Trump máris üzent egyet Putyinnak, amit akár fenyegetésnek is fel lehet fogni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Manapság mindenféle high-tech, csodabevonatos edényben süthetünk-főzhetünk. Csak pár tízezer forint, és akár önjáró csilli-villi edények állítják elő az ebédet, ránk már lassan nincs is szükség hozzá, a bolondnak is megéri. Vagy lehet, hogy elég egy cseréptál is?
Az emberiség évezredekkel ezelőtt feltalálta praktikus edényét: cserépből készült. Az egyiptomiak, a görögök és rómaiak szinte kizárólag cserépedényben főztek és tároltak. Aztán, ahogy lennie kellett, jöttek hozzá, mellé mindenféle főzőalkalmatosságok. Lehetne mondani, hogy helyette is, de ez nem igaz. Legfeljebb az, hogy hol kissé elfeledték, hol éppen divatba hozták. Az 1980-as években például nálunk kifejezetten divatos volt, előbb mint Pataki (a fazekasról elnevezve), aztán mint római tál. Manapság is megtaláljuk a konyhafelszerelési boltokban, és jó okkal feltételezzük, hogy sok háztartásban is, hiszen maximálisan megfelel a legújabb kor magas elvárásainak.
Az alapanyagok kíméletes bánásmódban részesülnek általa, megtartják vitamin- és ásványianyag-tartalmukat a lehető legmagasabb arányban, csekély vagy éppen semennyi zsírt igényelő, ízes, zamatos ételek készülhetnek benne. Bátran mondhatjuk, hogy az ókorban kifejlesztett edény csúcstechnológiás sütő- és főzőeszköz, szinte bármilyen étel elkészíthető benne. Jöhetnek a levesek, egytálételek, sültek, zöldségek, köretek, édességek, de még kenyérsütésre is nagyszerűen használható. A kevésbé zsíros szárnyas- és vadhúsokból is omlós pecsenyék készülnek benne. Bár lehet, hogy némelyek úgy érzik, időigényes és macerás a használata, az alábbi sorok remélhetőleg bebizonyítják, hogy érdemes használni a cserépedényt.
Aréna 2000
Tippek, fortélyok
Először is a cseréptálat minden használat előtt áztassuk legalább fél órára vízbe (ez alatt előkészíthetünk minden belevalót). Minél hosszabb a recept elkészítési ideje, annál tovább áztassuk. (Ha legelőször használjuk, akkor ez legyen inkább másfél óra.) Vigyázzunk arra, hogy a tál teljes egésze ne kerüljön víz alá, 2-3 cm a felső pereméből maradjon szabad, hogy levegőzni tudjon, különben a víz nem tud a pórusokba jutni. A legegyszerűbb, ha a megfordított tetőt teletöltjük hideg vízzel, és ebbe helyezzük bele a tál alsó részét. A cserép megszívja magát vízzel, ennek köszönhetően később a sütőben a hő hatására az edény falán kívül és belül is megindul a gőzképződés, így az alapanyagok nem száradnak ki és a mellé adott fűszerek aromájában párolódnak. Mivel zárt belső térről van szó, az alapanyagok és fűszerek az étel minden részében jól megtartják zamatukat, aromájukat – így a végén igazán ízletes, szaftos, omlósa ételt tálalhatunk fel.
A római tál két oldalán található rés arra szolgál, hogy szabályozza az edényben a nyomást, így a fölösleges gőz el tud távozni. Ha az edényből elpárolgott a nedvesség, akkor automatikusan beindul a sülés fázisa. Ebben a fázisban már nem szabad a tálba semmilyen hideg hozzávalót tenni, mert könnyen megrepedhet – így ezt vagy a sütés első 10 percében tegyük meg, vagy melegítsük elő a később hozzáadásra kerülő alapanyagot. A hideg tálba sem szabad forró zsiradékot önteni – bár a legtöbb esetben a római tálba zsiradék nem is kerül, mivel az ételek saját zsiradékukban, gőzükben sülnek-főnek meg.
A beáztatott tálba helyezzük el a hozzávalókat, és csak utána gyújtsuk be a sütőt, tehát sosem szabad előmelegített, magas hőmérsékletű sütőbe tenni. Sütés közben a hőmérsékletet csak fokozatosan szabad növelni 20-30 fokkal. Cserépedénynél sohase használjuk a légkeveréses funkciót, mivel kiszárítja az edényt. A cserépedényben készült ételeknek az átlagosnál egy kicsit hosszabb az elkészítési idejük, de ez idő alatt a gőzzel telt, zárt térben kiválóan megpuhulnak, és összeérnek az íz- és aromaanyagok.
Ha szeretnénk, hogy az étel teteje szép piros, ropogós legyen, akkor a sütés vége előtt 10-15 perccel vegyük le a tetőt, és úgy süssük tovább az ételt. A cserépből készült edényekhez ne használjunk fém eszközöket, csak fából készültet. Ha az étel elkészült – ennek idejét az alapanyagok határozzák meg, a legtöbb recept közli is – akkor a sütő ajtaját nyissuk ki, és hagyjuk legalább 20 percig így hűlni a tálat. Ezután semmiképpen se rakjuk hideg felületre, mert a nagy hőmérsékletkülönbség hatására elrepedhet. Tegyük egy összehajtogatott konyharuhára, vagy fából készült vágódeszkára.
A mázatlan cserépedényt sose használjuk sütőlapon vagy nyílt láng felett. A maximális sütési hőmérséklet pedig 200-220 foknál nem lehet magasabb. (Gázsütőnél ez a 4-5-ös fokozat). Tisztítani csak a kihűlt tálat szabad, de csak 60 foknál nem melegebb vízzel. Szemcsés súrolószert semmiképpen se használjunk, mivel eltömíti a cseréptál pórusait. Gyakori használat esetén 3-4 hónaponként, vagy azután mindig, ha nagyon erős aromájú fűszerrel dolgozunk, öntsük tele a tálat háromnegyedig langyos vízzel, és adjunk hozzá egy csészényi ecetet. Tegyük be a sütőbe, és folyamatosan növelve a hőmérsékletet kb. egy órán keresztül hagyjuk bent. Az ecet szagtalanít és egyben fertőtlenít is. A cserépedényt használat és tisztítás után hagyjuk 24 órán át száradni, levegőzni, majd jól szellőző helyen tároljuk. Többszöri használat után a cseréptál elszíneződik, foltos lehet, sötétebb lesz – ne aggódjunk, ez a cserép természetes tulajdonsága.
A legnagyobb különbséget más eljárásokhoz képest leginkább húsok készítésénél érzékelhetjük, amelyek kiválóan megvannak a körettel egy fedél alatt, de más egytálételek esetén is sokkal jobb lesz az eredmény. Kelt tésztát, kenyeret is süthetünk benne. Ha pár fortélyt betartunk, akkor a római tál használatával fantasztikus ízélményekkel ajándékozhatjuk meg családtagjainkat, barátainkat.
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Részeges ponty burgonyával
50 dkg pontyfilé 15 dkg paradicsom 10 dkg gomba 3 dkg füstölt szalonna apró kockára vágva 2 gerezd fokhagyma összezúzva 1 dl fehér bor 1 dl tejszín egy csipet szerecsendió, só, bors
A pontyfilét felszeleteljük, besózzuk és bedörzsöljük a fokhagymával. Az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk egy serpenyőben. A cserépedényt kikenjük egy kevés szalonnazsírral, és szépen belehelyezzük a halszeleteket. A szalonnára rádobjuk a cikkekre vágott gombát. A burgonyát is cikkekre vágjuk és rétegesen ráhelyezzük a halra, majd rásimítjuk a szalonnás-gombás réteget s a cikkekre vágott paradicsomot. A rétegeket a só, a bors és a szerecsendió keverékével fűszerezzük. Az egészet meglocsoljuk fehér borral és tejszínnel, és kb. 40 percig sütjük 160 fokon. Az utolsó percben vegyük le a fedőt, és pirítsuk a tetejét.
Gombás csülök
Aréna 2000
1 kg kicsontozott csülök 1 teáskanál pirospaprika 40 dkg gomba 2 darab húsos zöldpaprika 2 darab közepes paradicsom 2 közepes fej vöröshagyma, vékony karikákra vágva 4 gerezd fokhagyma 2 ág friss rozmaring 2 evőkanál liszt 1 dl száraz fehér bor 1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors 1 kávéskanál só
A római tálat áztassuk fél órára hideg vízbe. Amíg ázik, keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot és a pirospaprikát és forgassuk bele az 1 cm vastagra vágott, kicsontozott csülökszeleteket. A tál aljára rakjuk le a hagymaszeletek felét, majd rétegezzük a csülökszeleteket, aztán újra a hagymát, az apróra vágott fokhagymát, felkarikázott gombát, húst, mindaddig, amíg a hozzávalókból tart. Az utolsó réteg vegyesen a karikára vágott zöldpaprika és paradicsom. Az egészet öntsük nyakon 1 dl száraz fehér borral, a tetejére fektessünk két szál friss rozmaringot. Tegyük a sütőbe, és az első 45 percben 150 fokon, a második 45 percben pedig 200 fokon süssük. Ezután vegyük le a fedőt, és kb. 180 fokos sütőben pirítsuk a tetejét 10 percig.
Olasz olívás-oreganós kenyér
300 ml langyos víz 500 g liszt átszitálva 1 teáskanál cukor 2 teáskanál só 1 teáskanál oregano 3 evőkanál olívaolaj 1 csomag szárított élesztő 3 evőkanál apróra vágott zöld olívabogyó 1 evőkanál paradicsompüré, vagy 8 dkg szárított paradicsom apróra vágva
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és meleg, huzatmentes helyen kétszeresére kelesztjük (kenyérsütő gép dagasztóprogramja is megfelel). Vajazzuk ki a cserépedényt, és a megkelt tésztát tegyük bele. Fedjük le, tegyük a még hideg sütőbe. Állítsuk be először a sütőt 160 fokra, és hagyjuk, hogy lassan melegedjen – ez idő alatt a tészta még kel. Amikor felmelegedett, akkor emeljük a hőmérsékletet 200 fokra. Ha már fél órája sül a kenyér 200 fokon, akkor vegyük le a fedelét, és további 40 percig süssük így a kenyeret. Körülbelül 10 perccel a sütés vége előtt kenjük meg a kenyér tetejét vízzel, hogy ropogós legyen a héja. Végezzünk tűpróbát, hogy a kenyér belseje átsült-e. Ha igen, vegyük ki a tálat, tegyük egy konyharuhára, és hagyjuk legalább fél órát hűlni, mielőtt kivesszük a kenyeret.