szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Ha volt esztendő, amikor zsúfolásig megtelt bejegyzésekkel gasztronaptárunk, akkor az 2011 volt. Igyekeztünk nyomon követni az eseményeket, hírt adni a történésekről. Most, amikor felelevenítünk néhányat, engedtessék meg némi szubjektivizmus úgyis, mint a mindenkori vendégnek, külön bejáratú gasztronaplónkba sebbel-lobbal írt megjegyzéseink alapján.

Az év reggelije a Bock bisztróban volt, amikor Bíró Lajos bejelentette a koppenhágai étterem nyitását. A dánokat beetette disznósajttal, ökörpofával, nekünk bedobta a skandináv csalit marinált heringvariációival és mega burgerével.

Az év ebédjét egy kora őszi verőfényes napon tett (Dining Guide) kirándulás apropójából Stefan Gebhardt celebrálta a Hertelendy kastélyszállóban. Egyebek mellett osztrigával, libamájtortával, szarvasgombás-mézes-olívaolajos érett Stilton sajttal, amihez a környékbeli borok mellett a Gyenesei-féle fenomenális – például tobozrügy és dió – pálinkák simultak.

Egy fogás a Hertelendyből.
Gyimesi Zsuzsa

Az év vacsoráját Segal Viktor hangolta a Disznókő tokaji aszúira a Villa Bagatelleben, ahol kiderült, hogy megátalkodott száraz bor fanok is képesek rajongani az „édes borért”, ha tányér és pohár jegyben jár.

Az év  degusztációs menüsorát egyenesen az El Bulliból hozzánk érkező spanyol séf, Juan Carlos Gonzalez prezentálta legújabb fővárosi ötcsillagos szállodánk, az Iberostar La Plaza gourmet éttermében. Minden remény megvan rá, most, hogy Ferran Adriá szabadságolta pallérozott tanítványait, továbbra is minket boldogit művészi spanyol fogásaival. Már az is elég lenne, ha szakmányban „gyártaná” csak parmezánhabos levegőfánkjait.

Az év legbizarrabb eseménye a Laci! Konyha! Eat art bankettje volt Daniel Spoerri tiszteletére, ahol a mesterrel együtt kitartottunk a kezdettől a végig, vagyis a malac farka helyett a rántott disznólábtól a grízes tésztás sírhalomig. A végén jól megérdemelt jutalmunk a Gyulai Pálinka Manufaktura kajszibarack pálinkája volt.

Laci! Konyha! Eat art
Gyimesi Zsuzsa

Az év erdei szeder és som pálinkáit éppen utóbbiaknál kóstoltuk, no meg a kajszibarackot a Márton és Lányainál, és a birset a Hegyközi Manufakturánál a tavaszi-őszi pálinkafesztiválokon. Az év borát számunkra Villányban, az Ördög szántotta hegyen verte csapra Vylyan-Debreczeni Mónika, amikor a Duennium 2006-ért megtúráztatott minket.

Az év legjobb és legújabb bisztró-kajáit a Terézvárosban nyílt Pesti Disznóban Bereznaynál, a zuglói Almáriumban Kerekes séfnél, és a néhány hónap alatt duplázni képes budai és pesti Baldaszti’s Kitchenben illetve Baldaszti’s Grandban ettük. Az év nagy átváltozásait a belvárosi Mák bisztróban és a Csipkerózsika álmából felélesztett várbeli Pest-Budában   ünnepeltük evéssel-ivással, tapssal, jó szóval.

Gyimesi Zsuzsa

Az év idei felfedezettje nekünk a kulturális antropológusból sörfőző mesterré lett csobánkai Majoros Gábor a Fekete Báránnyal, a Jó éjjeli portással és a Pastor Ale-el. No meg Kálna István, nomen est omen, az etyeki Kálna pincészet gazdája, aki nagy titokban a valaha kóstolt hazai kézműves pezsgők egyik legjobbikát töltötte poharunkba.

Az év legnehezebb feladata az idei Goldenblog versenyre benevezett gasztroblogok közötti válogatás volt. A zsűri olyan felhozatalban dúskálhatott, hogy tényleg nehéz helyzetbe került. Végül beette-írta magát az első helyre Világevő-Jókuti András, úgyis, mint hosszú évek óta az első aranyérmes férfi fakanál- és billentyűforgató. Állítólag azóta tényleg tanul főzni. Krumplit már pucolt a Costes konyháján, és lelkesen körmölte jegyzeteit Lyonban Paul Bocuse mesternél. Úton-útfélen a konyhákban mindenesetre több időt tölt, mint írással, minket pedig igen hamar kinőtt.

Az év során leginkább a Manueles Laczó Csabáéknak drukkoltunk, hogy megtalálják saját hangjukat, stílusukat a pesti Szent István körúton nyitott Spazioban, ahol a legjobb olasz kávék, italok, proseccók mellé keresték a legjobb magyar falatokat. Mire eljött a Márton nap, sikerült is nekik. Mint ahogy tavalyi felfedezettünknek,a békéscsabai Gabnai Csabának is sikerült 2011-re bekalapoznia rangos szakmai elismeréseket a Brill bisztróért.

A Sonkás kínálata
Gyimesi Zsuzsa

Az év legjobb kézműves csokoládéit, bonbonjait – például chilist, söröst, vörösborost, sütőtökkrémest – a Bobojka manufaktúránál kóstoltuk a gasztro WAMP-on. Az év legjobb sonkáit, sajtjait, péksüteményeit a Fény utcai piac Hús-Mix „Sonkás”boltjában, az óbudai All in Delicatesse-ben, Konrádynál a MOM Parkban és a Retek utcai Á table francia pékségben és cukrászatban vettük.

Aminek a legjobban örültünk az év során, hogy Barka Áron, az ARAZ étterem konyhafőnöke és Kovács Ákos étteremigazgató az 1248-ban alapított „pecsenyesütők”, azaz a Chaine des Rotisseurs világszervezettől Chef Rotisseur, illetve Maitre Restaurateur elismerő címet kapott. Hogy Bíró Lajos átvette a Bocuse d’or Hungary Akadémia vezetését. Hogy a Costes után az Onyx is feliratkozott Európa Michelin-csillagos éttermeinek listájára.

A legjobb évkezdetet a villányi Sauska pincészet és a budapesti Essencia Főzőiskola Bíró-vezényelte disznóvágása, de leginkább 48 órás monstre borkóstolós disznótora jelentette. A legjobb évzárás a Csillagánizs főzőiskola és a pesti Borkonyha közös, vezetett vacsorája lett volna, ha nem tévesztjük el a címet, ahova menni kellett volna. Helyette a hirtelen jött szabad estén belelapozhattunk Segal második szakácskönyvébe, az Ízek és Formákba; és Ízbolygó, azaz Ugray Nagy Tünde Manókonyhájába. Ettől úgy megjött a kedvünk a főzéshez, hogy karácsony óta meg se állunk.

Heston Blumenthal. Egy nagy gyerek
AP

Az év utolsó és a következő esztendő első napjára saját házi-menü tippünk: lencsefőzelék tükörtojással, korhely káposztaleves füstölt csülökkel, mákos guba és sárga baracklekváros kiflikoch.

Az év mondását éppen most olvastuk Heston Blumenthaltól, ezzel kívánunk minden hivatásos és nem-hivatásos szenvedélyes konyhabűvésznek boldog és felfedezésekben, gasztrokalandokban bővelkedő újévet: „Nem tartom magam tudósnak, nincs kémiai végzettségem. Én csak egy nagy gyerek vagyok, akinek van egy rakás kérdése, melyek igazán izgatják a fantáziáját.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!