szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A monori Strázsahegyen január 14-én kinyílnak a pinceajtók. Nehogy csak azért, mert tél van, szárazon maradjon a borkedvelők torka.

Ugyan idáig enyhe volt a tél, de állitólag tényleg számíthatunk jégvirágra a hét végén. A borvirág mindenképpen biztosítottnak látszik. A Monori Borút Egyesület Jégvirágtól borvirágig címmel másodszor rendezi meg egész napos programját, amelynek keretében 12 pincébe várják a látogatókat.

A pincefaluba érkezők a Kadarka soron, az egyesület faházában vehetik át a kóstolóbögréket, hogy aztán különféle forralt borokkal töltekezhessenek. Persze nem kell attól tartani, hogy a gazdák nem verik csapra a zweigeltes, rajnai rizlinges hordókat is. Éhen sem marad senki, hiszen minden pincénél gondoskodnak jó falatokról. A pesti Rosenstein étterem csapata a Francl pincénél kínálja vargányás vaddisznó raguját és füstölt marhaszegyes sóletjét. A Paul’s bisztró a Két-Szabó pincénél sertés kocsonyával, almás káposztás vérpástétommal, házi kolbásszal, zsíros kenyérrel csúsztatja a bort.

Kaldenekker György ízvadász a VMSZ pincénél póréhagymás lazaclevest főz,”kabátos” krumplit kínál kenceficékkel, de még diós-körtés csokoládés pitét is levendulás eperlekvárral. Gasztro Réka – gasztro blogger – a Megyeri-Hanti pincénél kenegeti különleges szendvicskrémeit ropogós bagettekre, meglepetés borkekszet és pálinkás-csokis gyümölcskenyeret süt. Csúziéknál Panni sajtműhelye kóstoltat, a Gondola pincészetnél a Kürcsi őskalács, azaz Katinka kürtős kalácsa forog. S még folytathatnánk a sort.

A részletes programról, illetve a részvételi díjról itt olvashat.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!