szerző:
Varga Márta
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, az ünnepek italából lassan a hétköznapok örömszerzője is lehet a pezsgő. Rajongói tábora egyre nő. Ezt bizonyította március 30-án este a Pezsgő Világ idei első szeánsza is. Ott jártunk.

A szervezők a legnagyobb elismerésnek azt tartják, hogy volt vendég, aki beismerte, csak párja unszolására jött el a rendezvényre, a pezsgő idáig nem nagyon varázsolta el. Most megtörtént a „csoda”, az áttörés. Pedig nem is a legkisebb ellenállás irányából érkezett. A nyers pezsgő nem éppen könnyű műfaj.

A cukor hozzáadása nélkül, hagyományos módszerrel készülő, palackban érlelt brut nature, azaz nyerspezsgők mutatják meg igazán egy terroir tiszta, természetes ízeit. Pezsgő fanok különösen kedvelik a kizárólag Chardonnay szőlőből készülő nyerspezsgőket, amelyek fanyar, száraz ízét friss, virágos jegyek lágyítják. A séfek is szívesen ajánlják ezeket étkezések mellé magas savtartalmuk, egyszerű, visszafogottan elegáns ízeik miatt. A március végi Pezsgő Világ Esten ezzel a pezsgőfajtával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az italokhoz  – a novemberi rozé esthez hasonlóan – ezúttal is Csizmazia László séf (CAFÉ 57, Porcellino Grasso) kreálta kitűnő érzékkel a kóstolófalatokat, amelyek jól tükrözték a nyerspezsgők puritán ízvilágát, ugyanakkor nem hiányzott belőlük az a finom rafinéria, ami a legegyszerűbb buborékos borokat is varázslatossá teszi.

Pezsgő Világ

Kezdőknek sokat segített, de haladóknak is tudott újat mondani a nyerspezsgőkről Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet szakértője. A kóstolósor hét magyar, spanyol és francia pezsgőt tartalmazott – és nem csak a bemutatott pincészetek iránti érdeklődést keltette fel, de bebizonyította, hogy a kezdetekben igencsak megkérdőjelezett brut natur pezsgőfajta megállja a helyét az édesebb, hízelgő, könnyebben megkedvelhető fajták mellett.

A sort indító Chateau Vincent Fantázia Brut Nature 2005 (Garamvári) Pinot Noir alapborból, több éves palackos érleléssel készült ezüstfehér színű pezsgő. Határozott, fanyar ízeiben a szőlőfajta és a balatonlellei Magyal-dűlő lösztalajának találkozása mutatkozik meg. Fehér gyümölcsös, minerális jegyeit remekül kiegészítette a mellé kínált Vilmos körte falat San Daniele sonkával és fonott sajttal.

A következő tétel az Antech Blanquette de Limoux Brut Nature 2009 három szőlőfajta házasításával született: 90 százalék Mauzac, 5 százalék Chardonnay, és 5 százalék Chenin Blanc alkotja. A 12 hónapig érlelődő, élénksárga, apró buborékokat tartalmazó ital illatában alma, körte, birs, galagonya bontakoztak ki. Harmonikus, ropogós ízeit réteslapban sütött zöldfűszeres házi túrós falat kísérte sós tejföllel. A harmadik pezsgő, a Francois Brut Nature 2009 (Törley) halvány világossárga árnyalatát komoly kekszes, élesztős illatok lengték körül. Sokrétű ízeit a Pinot Noir szikársága és a Chardonnay lágysága határozta meg. A séf citrommal marinált branzinó (tengeri sügér) filét választott mellé borsó csírával és ropogós kenyér kockával. A finom savak száraz utóízzel búcsúztak. Elegáns, zöldesen csillogó színnel, a palackos érlelésre jellemző élesztős aromákkal lépett a vendégek elé a Törley Chardonay Brut 2009. Az élesztős jegyeket a házi grissini tovább erősítette, de az ízeket kiegyensúlyozta a friss zöldalma, melyet hideg sóvirággal hintett, hideg borjúsült mellé aprítottak.

Pezsgő Világ

Chardonnay és Parellada szőlőfajták felhasználásával készült a Codorniu Gran Plus Ultra, a 15 hónapon keresztül érlelt zero dosage cava. Az 5-6 fokra hűtött ital különösen népszerű Spanyolországban, ahol a forró nyári napokon szívesen kortyolják az alma, ananász, grapefruit és briós jegyeket mutató italt. Mini briós kísérte libamájjal, dióval és trópusi gyümölcs chutney-val. Általában elmondható, hogy a nyerspezsgőket ilyen alacsony hőmérsékleten érdemes fogyasztani. Az élénk, friss ízek, finom tanninok és harmonikus savkarakterek így élvezhetők igazán, üdítően hatva érzékeinkre. Magasabb hőmérsékleten egy kicsit elnehezednek. Szinte 100 százalék Chardonnayból készül a légies Chateau Vincent Extra Brut 2001 (Garamvári). Egyértelműen hozta a citrusos, gyümölcsös fajtajegyeket, melyeket a 10 éves érlelés mélyít el. Az igen száraz, érlelt pezsgőt kedvelő gourmeteknak ajánlják. Krémes textúrája jól érvényesült a Burbon vaníliás, citrom zselés mazsolás krémes mellett. A sort egy kiegyensúlyozott cuvée, a 75 százalék Pinot Noir és 25 százalék Chardonnay házasításából készült Mailly Grand Cru Extra Brut zárta. A poharakban élénken csillogó, apró buborékokkal teli bor illatában pirítóskenyérhéj, mogyoró, mandula fedezhetők fel. Ízében összeolvadnak a pörkölt- és a déligyümölcs aromák egy csipetnyi kakaó érintésével. Egzotikus ízeit kiemelte a kakaóvajban sütött bundás kalács mandarinnal és kesudióval.

A meleg nyár közeledtével minden bor- és pezsgőkedvelőnek jó szívvel ajánljuk a figyelmébe ezeket a friss, jellegzetes karakterű pezsgőket, melyek expedíciós likőr nélküli, natúr ízeikkel büszkén átvehetik a hűvősebb időben választott testesebb, zamatosabb, fűszeresebb borok helyét. Elegáns válogatás volt. Kíváncsian várjuk a következő kóstoló estet, amely május első hetében lesz, és az évjáratos brut pezsgők-champagnok kerülnek terítékre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!