szerző:
I.N.
Tetszett a cikk?

Nyilván sokakat kínzott a kérdés múlt szombaton este: vajon hol töltse a jobbnál jobb programokat kínáló Múzeumok Éjszakáját? Mi nem bírtuk átlépni a saját árnyékunkat, és egy kultos-kóstolós minimál program mellett döntöttünk. Meg se álltunk a Soroksári útig.

Mondhatnánk, hogy a Pély Barna-féle United koncert vonzott, de ezt éppenséggel pont kihagytuk a Zwack Unicum látogatóközpontban. Mentségünkre legyen mondva, hogy még a kötelező keserűkóstolókat is gyorsan letudtuk, mert jobban vonzott minket, hogy beleáskálódjunk a Zwack család történetébe. Ami immáron muzeológusok kezére adatott.

Miközben kellemes gyógynövény illat lengte be a művelődni vágyó tömeg miatt hamar fülledté lett múzeumot, a bejárat mellett rögtön ráleltünk a jól ismert Zwack-toposzokra. II. József Habsburg császár „Das ist ein Unicum” felkiáltásának különféle ábrázolásai, a cég alapítójának, az udvari orvos Dr. Zwacknak és leszármazottainak fotói, relikviái uralják a teret, és talán kevésbé ismert évszázados termékplakátok is.

Ezek némelyike elképesztő kreativitással hívja fel a figyelmet az unicum utánzatok veszélyeire. A pátriárka kinézetű Zwack József képeit szigorú büntetés nélkül ma már jószerivel csak múzeumokban lehet kiállítani: a dús, galambősz bajuszt viselő igazgatót ugyanis alig lehetett szivar nélkül lencsevégre kapni. Igaz, ennek ellenére 94 éves koráig virtigli módon felügyelte a méltán híres keserű gyártását. No meg a másik mintegy kétszáz féle likőr és pálinka forgalmazását. Kénytelenek vagyunk fővesztés – és esetleges súlyos pénzbírság kiróhatóságának – terhe mellett kijelenteni, van abban valami,hogy a füst tartósít.

A hosszú életkor elkísérte a Zwack család számos tagját. Említett Lajos leányunokája, Mária, aki óraműpontossággal, minden áldott nap délelőtt 11-kor felhajtott egy stampedli Unicumot 98 évet élt meg – igaz, ő lényegesen kevesebb szivart szívott el hosszú élete során. Ellenben szerény alázattal tűrte egy Ady Endre nevű úr kitartó ostromlását – a szerelmes versek kézirataiból a múzeumban is találni néhányat.

Az idén 85 éves Zwack Péter kalandos életéből is sok minden felvillan. A világpolgárról Uri Geller mozdulatait idéző fotók, országgyűlési tevékenységéről beszámoló iratok árulnak el többet, de a legérdekesebbek talán a születésnapi köszöntők, amiket egy nagy album foglal össze. Ezekből többek között az is kiderül, hogy Habsburg Ottó elkötelezett Unicum fogyasztó volt (ő is 98 évet élt meg), de az idén 83 éves Görgey Gábor író is lelkes kliens: „Nehezen tudom elképzelni az ebédet egy stampedli jó hidegre hűtött Unicum nélkül. A vacsoraidő az más, az a whisky és az ágyas pálinka ideje."

Ha valakit az iparművészet jobban érdekel az ivásmüvészetnél, akkor bátran Zwackék múzeumában elveszhet Európa legnagyobb, 17 ezres mini palack gyűjteményének vizslatásában is.

©

A Múzeumok Éjszakáján a sok érdeklődő a szervezőket is meglepte. Ezt abból gondoljuk, hogy az előzetes tervekhez képest több kurzust is tartottak – mi az úgynevezett bor mentor programra ültünk be. Ezen Toronyi Zsuzsa, a cég szakértője mutatta be az általuk forgalmazott borok némelyikét, egészen konkrétan hármat. Amúgy nemcsak a szépséges leánygyermek, Izabella borait forgalmazzák, hanem tehetséges borászok jó ár-érték arányú borait is. Zekk-sorozatuk már-már filozofikus hajlamokat ébresztget derék borfogyasztóban.

Hogy kicsoda Zekk? Egy egészen emberi, roppant agyvelejű nyúl, akit Ipacs Géza álmodott a címkékre. Ezen a tüzes éjszakán először egy Bárdos-Zekk Irsai Olivért kóstoltunk, amibe nehéz belekötni, talán csak Toronyi Zsuzsát pontosítanánk, aki szerint a fajta az 1970-es években született, ám a források 40 évvel korábbra teszik e könnyen értelmezhető, illatos szőlőfajta születését. A Dobogó furmint és Légli Géza kékfrankosa is szép. Ez az esemény persze nem a bortesztelésről szólt, és különben is, minden éjszakának eljön a hajnala.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

UV-fénnyel védték a vírusoktól egy rotterdami előadás táncosait

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány