szerző:
M.L. - Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Szó esett már házunk táján néhány, enyhén szólva is megosztó zöldségről. Ilyen a brokkoli is. Ami nem is testvériesen vagy igazságosan megosztó, mert jóval többen utálják, mint szeretik.

A brokkoli olyan a gasztronómiában, mint az angoloknak a skót: ezen köszörülik kulinaristák a nyelvüket, viccelődnek rajta, nevetség tárgya. Pedig erre a brokkoli nem szolgált rá. Alighanem a skótok sem, de az élet igazságtalan. A brokkoli kifejezetten szép növény, pázsitzöld színe még főzés után sem alakul szürkéssé, a pagoda formájú brokkoli meg felcsaphatna akár dísztárgynak is.S most következhetne a szónoklat, hogy mennyire egészséges, hány vitamin, nyomelem, ásványi anyag van benne, meg hogy már az ókorban is tudták. Tessék elhinni,utána járni,hogy ez is van olyan egészséges, mint a többi zöldség, feltéve, ha nem műtrágyázzák, kezelik agyon. Egyébként nikotinsav tartalma okán, akár kampányolhatnánk is, hogy cigaretta helyett szívjanak inkább brokkolit, és akkor még trafikot sem kell keresni, elég leszaladni a sarki zöldségeshez, aminek a helyén remélhetőleg nem nyílik nemzeti dohányda, csak azért mert utcára nyílik az ajtó.

Amiért most egyébként egyáltalán szóba hozzuk, az a végre beköszöntő nyár. Ilyenkor nagyon érdemes beiktatni  a táplákozási láncba. Párolva és krémlevesnek a legjobb. Krémlevesnek pedig úgy, hogy nagyon kevés más zöldséggel kombináljuk, mert a brokkoli íze nem túl erős. Tényleg nem is lehet érteni, miért ez a sok idegenkedés vele szemben, hiszen meglehetősen semleges ízű növény, még nővére, a karfiol is elhalványítja. Mégis képes olyan megosztottságot kavarni, mint amilyet a pálpusztai sajt , pedig ott aztán akad buké a javából.
A mi hétvégére ajánlott üdítő krémlevesünk  statisztái a brokkoli mellett a  hagyma  meg a burgonya.  Sárgarépát nem teszünk bele, mert erős édessége elnyomná a brokkoli gyengéd édességét. A többi egyszerű hozzávaló a receptben. A tetejére kruton kerül: kissé megszárított kenyékockákat pirítunk olaj-vaj keverékén.

©


Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 kis krumpli, felkockázva
1 vöröshagyma
1 kis doboz natúr vagy görög joghurt
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál szárított vagy 2 evőkanál friss petrezselyem
só, bors, őrölt kömény


Elkészítés:
1.A hagymát felaprítjuk és 2-3 percig pirítjuk a forró olajon. A brokkolit rózsáira szedjük, és felszeletelt szárával meg a krumplival együtt a hagymához dobjuk, megszórjuk a mandulával, s pár percig közösen pirítjuk őket.

2. Felöntjük forró vízzel, de persze még jobb, ha valami jófajta alaplével  / a világért se mondanánk, hogy vessünk be egy leveskockát /. Fűszerezzük, és lefedve 20-30 perc alatt készre főzzük. Egy krumplinyomóval jól összetörjük a brokkolit meg a burgonyát, hozzáöntjük a joghurtot, megszórjuk a petrezselyemmel, majd merülőmixerrel krémesre turmixoljuk.
Melegen, langyosan, de behűtve is nagyon jó kanalaznivaló nyári napokra. Bónusz: a krutont lecserélhetjük pirított, szálas mandulára, ragadozóknak felcsíkozott pirított baconre vagy sonkára.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország

Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától