szerző:
M.L. - Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Szó esett már házunk táján néhány, enyhén szólva is megosztó zöldségről. Ilyen a brokkoli is. Ami nem is testvériesen vagy igazságosan megosztó, mert jóval többen utálják, mint szeretik.

A brokkoli olyan a gasztronómiában, mint az angoloknak a skót: ezen köszörülik kulinaristák a nyelvüket, viccelődnek rajta, nevetség tárgya. Pedig erre a brokkoli nem szolgált rá. Alighanem a skótok sem, de az élet igazságtalan. A brokkoli kifejezetten szép növény, pázsitzöld színe még főzés után sem alakul szürkéssé, a pagoda formájú brokkoli meg felcsaphatna akár dísztárgynak is.S most következhetne a szónoklat, hogy mennyire egészséges, hány vitamin, nyomelem, ásványi anyag van benne, meg hogy már az ókorban is tudták. Tessék elhinni,utána járni,hogy ez is van olyan egészséges, mint a többi zöldség, feltéve, ha nem műtrágyázzák, kezelik agyon. Egyébként nikotinsav tartalma okán, akár kampányolhatnánk is, hogy cigaretta helyett szívjanak inkább brokkolit, és akkor még trafikot sem kell keresni, elég leszaladni a sarki zöldségeshez, aminek a helyén remélhetőleg nem nyílik nemzeti dohányda, csak azért mert utcára nyílik az ajtó.

Amiért most egyébként egyáltalán szóba hozzuk, az a végre beköszöntő nyár. Ilyenkor nagyon érdemes beiktatni  a táplákozási láncba. Párolva és krémlevesnek a legjobb. Krémlevesnek pedig úgy, hogy nagyon kevés más zöldséggel kombináljuk, mert a brokkoli íze nem túl erős. Tényleg nem is lehet érteni, miért ez a sok idegenkedés vele szemben, hiszen meglehetősen semleges ízű növény, még nővére, a karfiol is elhalványítja. Mégis képes olyan megosztottságot kavarni, mint amilyet a pálpusztai sajt , pedig ott aztán akad buké a javából.
A mi hétvégére ajánlott üdítő krémlevesünk  statisztái a brokkoli mellett a  hagyma  meg a burgonya.  Sárgarépát nem teszünk bele, mert erős édessége elnyomná a brokkoli gyengéd édességét. A többi egyszerű hozzávaló a receptben. A tetejére kruton kerül: kissé megszárított kenyékockákat pirítunk olaj-vaj keverékén.

Marton Levente


Hozzávalók:
1 fej brokkoli
2 kis krumpli, felkockázva
1 vöröshagyma
1 kis doboz natúr vagy görög joghurt
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál szárított vagy 2 evőkanál friss petrezselyem
só, bors, őrölt kömény


Elkészítés:
1.A hagymát felaprítjuk és 2-3 percig pirítjuk a forró olajon. A brokkolit rózsáira szedjük, és felszeletelt szárával meg a krumplival együtt a hagymához dobjuk, megszórjuk a mandulával, s pár percig közösen pirítjuk őket.

2. Felöntjük forró vízzel, de persze még jobb, ha valami jófajta alaplével  / a világért se mondanánk, hogy vessünk be egy leveskockát /. Fűszerezzük, és lefedve 20-30 perc alatt készre főzzük. Egy krumplinyomóval jól összetörjük a brokkolit meg a burgonyát, hozzáöntjük a joghurtot, megszórjuk a petrezselyemmel, majd merülőmixerrel krémesre turmixoljuk.
Melegen, langyosan, de behűtve is nagyon jó kanalaznivaló nyári napokra. Bónusz: a krutont lecserélhetjük pirított, szálas mandulára, ragadozóknak felcsíkozott pirított baconre vagy sonkára.

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!