szerző:
T. S.
Tetszett a cikk?

A bikaszív majdnem másfél kilót nyomott, és egy vadonatúj autót gurított a nyugdíjas kertész háztartásába.

A távoli Szibériában immár tízedik esztendeje minden évben megrendezik a paradicsomversenyt. Az idén a Jenyiszej folyó partján fekvő Minuszinszk város egyik családi konyhakertjében termett a legnagyobb piros gyümölcs.

A bikaszívként emlegetett fajtával vitte el a fődíjat a nyugdíjas Lidija Szergejevna. A majdnem másfél kilót, egészen pontosan 1 kg 47 dkg-ot és 8 gr-ot nyomó, teljesen organikusan termesztett paradicsom a szívesen kertészkedő asszonynak ezúttal egy vadonatúj kékszínű Daewoo Nexia autót ért – ami forintban meghaladhatja a milliót is, ha egyáltalán árulja még valamelyik autószalon nálunk.

©

A boldog nyertes elmondta, a növényt a lánya ültette, ő csak gondoskodott róla. „A titok egyszerű – mesélte a kp.ru orosz hírportál tudósítójának –, szeretni kell a földet és ő megfizet érte.” Lidija Szergejevna egyébként egyáltalán nem számított rá, hogy rekorder paradicsoma nő az idén, mert az átlagosnál hidegebbek voltak az éjszakák. S ha nem tetszenének tudni, a paradicsom akkor növöget, amikor mi alszunk.

A minuszinszki verseny évtizedes történetében előfordultak már gigászibb paradicsomok is, például 2010-ben 1,7 kg-osra bukkantak, de a csúcsot a 2011. évi győztes Jurij Babajev tartja 2,146 kg-os termésével. Ő egy Lada 7-es modellel gurulhatott haza

Mivel jócskán a paradicsomszezonban vagyunk, sokféleképpen élvezhetjük – nyersen, salátában, lecsóban, akár egy jó pörköltben is – kíváncsiak voltunk, milyen nagyra tud nálunk nőni konyhánk egyik kedvence. Rövid internetes böngészés után 1 kiló 80 dekás súllyal találtuk a legnagyobbat, melyet Kozma József őstermelő termesztett perecesi kertjében 2011-ben (infó forrása: Borsod Online). Előre is elnézést kérünk, ha volt ennél nagyobb is, de nem bukkantunk rá. Szívesen fogadjuk a gigantikus paradicsomokról szóló hazai híreket és képeket , bár a 3,51 kg-os Guinness-rekordot, amit az oklahomai Edmondból Gordon Graham jegyez 1986 óta, nehéz lesz felülmúlni: a világcsúcs paradicsom az óriásgyümölcsű Delicious, amelynek termései elérhetik a 3-3,5 kilót, úgynevezett beefsteak típusú, lédús fajta. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

Pofátlanul parkoló szuperautók leptek el egy svájci kisvárost

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit