Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"961808d0-d5f4-4302-bd81-fbfa1da79aff","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ez a szalonállapotú BMW 320i Coupé egészen a 90-es évek közepéig tekeri vissza az idő kerekét.","shortLead":"Ez a szalonállapotú BMW 320i Coupé egészen a 90-es évek közepéig tekeri vissza az idő kerekét.","id":"20250309_66-azaz-hatvan-kilometerrel-aruljak-ezt-a-remek-32-eves-kupe-bmw-t-e36","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/961808d0-d5f4-4302-bd81-fbfa1da79aff.jpg","index":0,"item":"7d1097e3-e354-4e7f-8e0f-1648c76cf704","keywords":null,"link":"/cegauto/20250309_66-azaz-hatvan-kilometerrel-aruljak-ezt-a-remek-32-eves-kupe-bmw-t-e36","timestamp":"2025. március. 09. 07:21","title":"66, azaz hatvanhat kilométerrel árulják ezt a remek 32 éves kupé BMW-t","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e6b27e4-e2f5-43f2-a1fd-1ca73e7aa2b6","c_author":"Visa","category":"brandcontent","description":"Az egyedi vásárlási élmény és az innováció mára elengedhetetlen, ha egy vállalkozó sikeres akar lenni a kiskereskedelmi szektorban. A Visa 2024-ben is azokat az üzleteket kereste és díjazta, ahol a vásárlók a hagyományos értékesítésen túl megkapják ezt a pluszt. A Visa Boltok Boltja versenyben már második alkalommal osztották ki a fődíjakat, idén a fenntarthatósággal, a közösségi élményekkel és a kiemelkedő ügyfélkiszolgálással lehetett kitűnni a mezőnyből.","shortLead":"Az egyedi vásárlási élmény és az innováció mára elengedhetetlen, ha egy vállalkozó sikeres akar lenni a kiskereskedelmi...","id":"20250306_A-kiskereskedelmi-szektor-legjobbjait-dijaztak-Visa-Boltok-Boltja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e6b27e4-e2f5-43f2-a1fd-1ca73e7aa2b6.jpg","index":0,"item":"ab9c278c-c18e-40af-8262-d292feba9c2e","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250306_A-kiskereskedelmi-szektor-legjobbjait-dijaztak-Visa-Boltok-Boltja","timestamp":"2025. március. 10. 13:30","title":"A siker kulcsa az egyediség: a kiskereskedelmi szektor legjobbjait díjazták","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b23c8f4b-16e9-4881-ba5f-81f2ab6fd12a","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"sport","description":"Az OSC korosztályos csapatainál dolgozó szakember – akit társai Manónak becéztek – szombat éjjel tragikus hirtelenséggel halt meg .","shortLead":"Az OSC korosztályos csapatainál dolgozó szakember – akit társai Manónak becéztek – szombat éjjel tragikus...","id":"20250309_elhunyt-Monostori-Attila-114-szeres-valogatott-vizilabdazo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b23c8f4b-16e9-4881-ba5f-81f2ab6fd12a.jpg","index":0,"item":"01c8a761-8ca4-48e4-9376-8d0b3f2cb0a2","keywords":null,"link":"/sport/20250309_elhunyt-Monostori-Attila-114-szeres-valogatott-vizilabdazo","timestamp":"2025. március. 09. 12:09","title":"53 évesen elhunyt Monostori Attila 114-szeres válogatott vízilabdázó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c6cd2fc8-d3d3-4ea5-bb0c-9e5d6578b4c5","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ruman Radev bolgár elnök szerint Európa azon álláspontja, hogy erővel érje el a békét Ukrajnában, már “nem tűnik realistának”.","shortLead":"Ruman Radev bolgár elnök szerint Európa azon álláspontja, hogy erővel érje el a békét Ukrajnában, már “nem tűnik...","id":"20250308_A-bolgar-elnok-nem-hisz-az-EU-Ukrajna-strategiajaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c6cd2fc8-d3d3-4ea5-bb0c-9e5d6578b4c5.jpg","index":0,"item":"8e03c71d-b431-43c1-b185-c0161e9286b0","keywords":null,"link":"/vilag/20250308_A-bolgar-elnok-nem-hisz-az-EU-Ukrajna-strategiajaban","timestamp":"2025. március. 08. 18:05","title":"A bolgár elnök nem hisz az EU Ukrajna-stratégiájában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b4a50c6e-0ead-4f96-9aae-9ea841e13f28","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Orvosai szerint az egyházfő állapotában csekély javulás következett be, de óvatosságból továbbra sem bocsátkoznak jóslatokba.","shortLead":"Orvosai szerint az egyházfő állapotában csekély javulás következett be, de óvatosságból továbbra sem bocsátkoznak...","id":"20250308_Jol-reagal-a-kezelesre-Ferenc-papa-az-allapota-enyhen-de-javul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b4a50c6e-0ead-4f96-9aae-9ea841e13f28.jpg","index":0,"item":"0f274da2-11bf-440e-af14-e06bd6165908","keywords":null,"link":"/elet/20250308_Jol-reagal-a-kezelesre-Ferenc-papa-az-allapota-enyhen-de-javul","timestamp":"2025. március. 08. 21:25","title":"Jól reagál a kezelésre Ferenc pápa, az állapota lassan, de javul","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a81b865e-25fb-4f2a-bd38-7ef613fc1d79","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Hatvanhat ember pedig közel egymilliót nyert. ","shortLead":"Hatvanhat ember pedig közel egymilliót nyert. ","id":"20250308_Egy-szerencses-elvitte-a-4-milliardot-az-otos-lotton-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a81b865e-25fb-4f2a-bd38-7ef613fc1d79.jpg","index":0,"item":"e21b8da8-cab0-468e-8089-c88d3459f13b","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Egy-szerencses-elvitte-a-4-milliardot-az-otos-lotton-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 20:38","title":"Egy szerencsés elvitte a 4 milliárdot az ötös lottón","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ae89b7e-6a1f-4de2-b869-442026e79cb1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A történész szerint teljesen abszurd és jogellenes elvnek az érvényesítése, hogy egy adott állam(párt) önkényesen eldöntheti, hogy kiktől és miért akar megszabadulni, és ezt meg is teszi. Ez szerinte olyan széles vörös vonal, ami a Holdról is látszik.","shortLead":"A történész szerint teljesen abszurd és jogellenes elvnek az érvényesítése, hogy egy adott állam(párt) önkényesen...","id":"20250309_Stefano-Bottoni-allampart-kiutasitas-kettos-allampolgarsag-alkotmanymodositas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ae89b7e-6a1f-4de2-b869-442026e79cb1.jpg","index":0,"item":"3edca834-48fa-425c-bed0-6ecffc181088","keywords":null,"link":"/itthon/20250309_Stefano-Bottoni-allampart-kiutasitas-kettos-allampolgarsag-alkotmanymodositas","timestamp":"2025. március. 09. 22:25","title":"Stefano Bottoni a Fidesz új tervéről: Düh és szorongás keveredik bennem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"45a0d943-4d7c-4b8b-a903-f55ec6d45b62","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók olyan módszert dolgoztak ki, ami környezetbarát módon és hatékonyan vonja ki az aranyat az e-hulladékból, majd segít hasznosítani a szén-dioxidot.","shortLead":"Amerikai kutatók olyan módszert dolgoztak ki, ami környezetbarát módon és hatékonyan vonja ki az aranyat...","id":"20250309_elektronikai-hulladek-e-hulladek-ujrahasznositas-arany-szen-dioxid","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/45a0d943-4d7c-4b8b-a903-f55ec6d45b62.jpg","index":0,"item":"3cd434dc-61de-48c3-a36d-c2fafd09083b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250309_elektronikai-hulladek-e-hulladek-ujrahasznositas-arany-szen-dioxid","timestamp":"2025. március. 09. 08:03","title":"Itt az eljárás, amely visszanyeri az arany 99,9%-át az e-szemétből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A „Hagyomány és Evolúció” mára kétségtelenül Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenye lett. Idén a fődíjat Molnár Gábor, a müncheni Geisel’s Vinothek séfhelyettese kapta.
A verseny a megálmodói szerint eszköz arra, „hogy a magyar szakácsok tovább képezhessék magukat, bővítsék anyagismeretüket, technológiai tudásukat, csiszolják ízlésüket”. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) azért is hívta életre a „séfpárbajt”, hogy a világméretű francia Bocuse d’Or (Lyon) magyar selejtezője is legyen egyben.
A csúcsgasztronómiai verseny október 26-27-i döntőjének a tavalyihoz hasonlóan a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont. A szeptemberi selejtezőn még összesen huszonnégy, az októberi döntőben azonban közülük már csak tizenkét szakács vehetett részt. Hozzájuk csatlakozott a korábbi első és második helyezett, Horváth Szilveszter (2012) és Molnár Gábor (2008). Így állt végül össze a döntő tizennégy fős mezőnye, három csoportba sorolva.
A képen balról: Szűcs Zoltán, Molnár B. Tamás, Molnár Gábor és Horváth Szilveszter
Csíki Sándor
Ízek háromszoros szorzóval
A korábbi évtizedek szakácsversenyeinek uralkodó gyakorlatával szemben a melegkonyhás Hagyomány és Evolúció verseny a hangsúlyt a napjaink fogyasztói ízlését és gasztronómiáját döntően meghatározó érzetre, az ízekre helyezi. Ennek a pontozás is hű tükre lett. Mindezek fényében már nem meglepő, hogy az értékelés során a konyhai munka, tálalás és ízek szentháromságában az ízek különösen kiemelt, háromszoros súllyal szerepeltek.
A döntőn résztvevő tizennégy szakácsnak összesen 3,5 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy a megálmodott ételeket a lehető legtökéletesebben kivitelezze, ügyelve arra is, hogy a verseny helyszínének ellenőreit (Fekete Antonio és Széll Tamás) mindvégig meggyőzze konyhai munkájának kifogástalanságáról. Az üdvözlőfalatot 1,5 óra, a húsételt 3,5 elteltével kellett tálalni. A főzés 10 perces eltolással indult és az ételt 6 adagban, tányéron kellett tálalni.
Sertés és lazac
Az idei verseny döntőjének fő témája, meghatározó alapanyagai a lazac és/vagy rák, amiből üdvözlőfalatot (amuse bouche) kellett készíteni, valamint a főételhez rendelkezésre álló malac/sertés voltak. Kötelező volt két garnírung és legalább egyféle mártás tálalása is.
Megengedett volt, hogy a szakácsok kész alapleveket, centrifugált, vagy csepegtetett gyüm
Csíki Sándor
ölcs és zöldségleveket, aromatizált olajat, ecetet is vihessenek, azonban elkészített mártást már nem. A sertéshez a fantáziát megmozgató köröm, előfőzött, csontozott farok, fül is felhasználható lett volna, azonban a versenyzők ezzel láthatólag nem éltek. A kiegészítőként használt tésztákat, tuile-eket, ropogósokat és más hasonlókat már a helyszínen kellett elkészíteni.
Az eredmények
A döntő versenyzőinek munkáját és munkáit Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Molnár B. Tamás, Széll Tamás, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes értékelte. A zsűri munkáját, a pontszámok adminisztrációját Harmath Csaba és Bittera Dóra segítették. Az egész napos verseny után, vasárnap, a késő délutáni órákra megszületett a várt eredménylista is. Ezek szerint:
1. Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München) 2. Horváth Szilveszter (La Maréda, Győr) 3. Szűcs Zoltán (Salon Étterem, Budapest) 4. Daniel O’Shea (Alabárdos Étterem, Budapest) 5. Győrffy Árpád (Aranykaviár, Budapest) 6. Méri Dezső (Salon Étterem, Budapest) 7. Galgóczi Gábor (Aszú Étterem, Budapest) 8. Megosztott helyezés (abc sorrendben): Abrudán Zsolt (New York Kávéház, Budapest), Barhó Szabolcs (Borkonyha, Budapest), Császár András (Onyx Étterem, Budapest), Garai Ádám (Mák Bisztró, Budapest), Haraszti Zsolt (Aszú Étterem, Budapest), Puskás Csaba (Borkonyha, Budapest), Volenter István (Walter Vendéglő, Perbál).
Az első három helyezett fődíja továbbképzésre felhasználható OTP Klub ösztöndíj volt 400.000, 300.000 és 200.000 Ft értékben. Ezen kívül számos más díjat is kiosztottak.
Csíki Sándor
Kóstoló
Az első helyezett könnyű, kellemes halételének erényei a mindent körülölelő nagyszerű folyósságú és hőmérsékletű almás komponensben mutatkoztak meg leginkább. Alma leve és francia almabor keveréke alkotta azt az 520 ml folyadékot, amibe 3 lap zselatin is került. Ez adta a tokéletes tojás fehérje komponensének textúrájához hasonlítható, érdekes-szép, habosított konzisztencia alapját. A savak kellemesek, lekerekítettek maradtak, az almasav és a visszafogott fermentációs jegyek jól illettek az ételhez.
A jó szakács valószínűleg a mártásokról ismerszik meg leginkább, már csak azért is, mert a legkomplexebb konyhai ízvilág éppen a mártásokban mutathatja meg magát. Molnár Gábor, a Geisel’s Vinothek (München) mártás és halrészlegét felügyelő junior sous chef (séfhelyettes) főételének pecsenyeleve (jus) – nem véletlenül - különösen kimagasló volt. A mártás sima, telt és harmonikusan mély ízei, bársonyossága, az ételek komplexitása és végiggondoltsága nagyban hozzájárultak az ifjú séf első helyezéséhez.
Irány a Bocuse d’Or
A Hagyomány és Evolúció 2013 verseny (H&E) döntőjének helyezettje közül hatan - attól is függően, hogy ki vállalja a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést - lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a 2014. márciusi magyarországi Bocuse d'Or selejtezőn. Ennek a selejtezőnek az első helyezettje lesz majd az, aki 2014. május 8-9-én Stockholmban, a Bocuse d'Or európai selejtezőjében Magyarországot képviseli. Reményeink szerint eredményesen.
Az államháztartást jelentős állampapír-hozamfizetések és a 13. havi nyugdíj is terhelte februárban. A hiány két hónap alatt 1,7 milliárd forint – az éves terv 4,2 ezer milliárd forint.